Uiensoep

door Inge

Zelf uiensoep maken is echt helemaal niet moeilijk. Toch had ik het eigenlijk nog nooit zelf gedaan. Totdat ik bij een vriendinnetje ging eten en ik het voorgerecht zou bedenken. Gezien het een koude herfstige avond zou worden, zocht ik een recept waar je lekker warm van wordt. Al snel wist ik dat uiensoep maken de enige optie was.

Er zijn zoveel manieren om uiensoep te maken. Met of zonder alcohol, gebonden of helder, gegratineerd of niet, het is allemaal goed. Ik koos voor een mix van zoete en witte uien, om extra smaak en diepgang aan de soep te geven. Om diezelfde reden koos ik ook voor een mix van witte wijn en cognac, maar je kunt ook alleen witte wijn of alleen cognac gebruiken. Dat is het fijne van koken, er leiden altijd meerdere wegen naar Rome.

Ondanks dat de smaak van de uiensoep voornamelijk door het karameliseren van de uien bepaald wordt, is het wel echt belangrijk om een goede kwaliteit (runder)bouillon te nemen. Gebruik dus liever geen bouillon van een blokje, eventueel kun je de bouillon ook van fond maken. De croutons met kaas kun je natuurlijk weglaten als je echt wil, maar een echte uiensoep hoort een gegratineerd broodje te hebben. Je kunt ook de soup met croutons en kaas en al in de oven zetten om zo te gratineren, zo hoort het natuurlijk stiekem. Let wel op dat je soepkommen ovenbestendig zijn.

Deze soep is ruim voldoende voor 6 personen. Uiensoep komt natuurlijk van origine uit Frankrijk, en wordt met een zwitserse kaas geserveerd; Gruyere. Gezien ik niet exact weet wat iets een Franse uiensoep maakt, noem ik het maar een ‘gewone’ uiensoep, dan zit ik altijd goed. Want zeg nou zelf, het gaat uiteindelijk om de smaak toch?!

Toch liever een ander soepje? Kijk voor meer soepgerechten hier.

uiensoep met kaascroutons
uiensoep

Uiensoep

Print
Porties: 6 personen Bereidingstijd:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Beoordeling: 3.7/5
( 3 stemmen )

Ingrediënten

  • 3 zoete uien
  • 8 grote witte uien
  • 100 gram roomboter
  • 2 el suiker
  • 3 el bloem
  • 0,5 cup droge witte wijn (120 ml)
  • 0,5 cup cognac (120 ml)
  • 2 liter (runder) bouillon (goede kwaliteit, eventueel van fond)
  • 2 blaadjes laurier
  • 4 takjes verse tijm
  • maggi en/of zout & peper
  • 1 stokbrood
  • 1 blok gruyere kaas
  • 2 el olie

STAPPENPLAN

  1. Pel de zoete en witte uien en snij alle uien in ringen van ongeveer 8mm dikte.
  2. Smelt de boter in een grote soepketel en bak hierin de uien op middelhoog vuur. Voeg de suiker toe en ook een snuf zout. Je zult zien dat de uien langzaam slinken en op den duur karameliseren. Dit is een langzaam process en kan best een uur duren.
  3. Zodra de uien mooi geslonken en gekarameliseerd zijn voeg je de bloem toe en bak je dit nog zo'n 3 minuten mee.
  4. Voeg de witte wijn en cognac toe en kook dit enkele minuten mee.
  5. Voeg de bouillon toe aan de uien, als ook de tijm en laurier.
  6. Doe het deksel op de ketel en laat de soep nog 45 minuten doorkoken.
  7. Verwarm intussen de oven op 180ºC.
  8. Snij het stokbrood schuin in plakken
  9. Rasp de gruyere kaas
  10. Bestrijk elk stukje brood met een beetje olie en strooi er wat peper en zout op.
  11. Leg de broodjes op een rooster of bakplaat en bedek met de gruyere kaas.
  12. Rooster de broodjes in de oven totdat de kaas gesmolten is.
  13. Breng de soep op smaak met maggi en eventueel nog extra peper en zout.
  14. Verdeel de soep over de soepkommen en leg de broodjes kaas erop.
  15. Smakelijk!
uiensoep met gruyere kaas
franse uiensoep

Volg je me al op social media?

Facebook / Instagram / Pinterest

Of tag @knoeienmetinge.nl of #knoeienmetinge als je iets van mijn blog maakt.

Misschien vind je dit ook leuk

Plaats een reactie