Traditionele crème brûlée

door Inge

Dit is echt Pims lievelingsdessert, dus ik kon dit niet nog langer uitstellen om te maken. Ik ben begonnen met een traditionele crème brûlée, maar zal snel ook eens een brulee met een twist uitproberen. De kunst zit hem vooral in het suikerlaagje. Dit vergt wat oefening maar zodra dat lukt… omnomnom!

Bereidingstijd: ~25 min (+40min oventijd + 30min koeltijd)        Moeilijkheid (1 t/m 5): ***

Ingredienten voor 5 bakjes:

  • 500ml slagroom (niet opgeklopt)
  • 6 eieren (enkel het eigeel is nodig)
  • 75 gram suiker
  • 1 vanille stokje
  • snufje zout
  • rietsuiker voor het suikerlaagje

Extra benodigdheden:

  • steelpan
  • kom & garde
  • 5 kleine kommetjes
  • ovenschaal
  • brulee brander

Stappenplan:

Verwarm de oven voor op 150ºC.

Doe de eigelen met de suiker en het snufje zout in een kom en klop dit kort op.

Doe de slagroom in de steelpan. Halveer de vanille stok en schraap het merg eruit. Doe dit bij de room. Doe ook de lege stokjes bij de room en verwarm dit totdat het net niet kookt. Laat het dan nog 5 minuten op een laag vuurtje staan zodat de vanillesmaak goed erin kan trekken. Zorg ervoor dat het niet gaat koken.

Doe de warme room scheutje voor scheutje bij het ei-mix, onder voortdurend roeren. Deze voorzichtigheid is hier belangrijk omdat de hitte van de room het ei zal laten stollen, indien je dit niet langzaam genoeg erbij doet.

Verdeel deze mix over de 5 schaaltjes. Indien je grotere kommetjes hebt dan ik had, kan het ook zijn dat je er maar 4 kunt vullen, of je zult ze iets minder vol moeten doen.

Zet de kommetjes in een ovenschaal en vul de ovenschaal met kokend water tot halverwege de kommetjes. Pas op dat het water niet in de kommetjes zelf komt.

Zet dit in de oven voor ongeveer 40 minuten. Haal de kommetjes daarna uit de oven en zet ze in de koelkast om af te koelen.

Vlak voor serveren doe je een dun laagje rietruiker erop en brand je dit licht aan met de brulee brander. Pas op dat je niet teveel suiker gebruikt, want dan zal niet al het suiker karameliseren. Je kunt beter beginnen met te weinig suiker en dan eventueel een 2e laagje erop doen.

Smakelijk!

Misschien vind je dit ook leuk

Plaats een reactie