Omnomnom, chocoladetruffels! En het leuke is dat het echt heel erg simpel is om te maken EN zelfs maar 3 ingredienten heeft! Ik vind het zelf ook altijd erg leuk om eigengemaakte truffels kado te doen aan iemand. Dat komt mede doordat ik ze dan niet allemaal zelf hoef op te eten….
Bereidingstijd: ~30 min (+3u koeltijd) Moeilijkheid (1 t/m 5): *
Ingredienten voor ~50 stuks:
- 600 gram pure chocolade
- 200 gram slagroom (ongeklopt)
- cacao en/of pure hagelslag
Andere benodigdheden:
- bakvorm of ovenschaal (bv brownie bakvorm)
- bakpapier
Stappenplan:
Zet de bakvorm met het bakpapier erin alvast klaar.
Hak de chocolade in stukjes en doe in een vuurvaste kom. Verhit de slagroom in een pannetje tot aan het kookpunt.
Giet de slagroom over de chocolade heen en roer erdoor met een lepel totdat alle chocolade gesmolten is en er een gladde massa onstaan is.
Het kan zijn dat het mengsel op een gegeven moment te koud is geworden zodat de chocolade niet meer goed smelt. Verwarm het mengsel dan nog au bain-marie.
Zodra alle chocolade gesmolten is en het een gladde massa is giet je dit in de met bakpapier beklede bakvorm.
Strijk de bovenkant glad en zet in de koelkast om op te stijven. Dit heeft zo’n 2-3u nodig.
Nu komt het knoeiwerk.
Haal de chocolademix uit de koelkast en snij met een groot met in stukjes. Ik kies er zelf voor om gewoon blokjes te snijden. Juist als het allemaal niet even groot en netjes is, is het des te meer duidelijk dat dit zelfgemaakt is! Hoe groot je de stukjes maakt is natuurlijk helemaal aan jezelf. Mijn blokjes waren ongeveer zo groot als een dobbelsteen of net ietsje groter.
Wil je de truffels bedekken met een laagje cacaopoeder? Doe dan een beetje cacaopoeder in een bakje en rol de truffels erdoorheen, je kunt hier ook 2 lepels of vorken voor gebruiken zodat je zelf niet helemaal onder zit. Klop het overtollige poeder er eventueel af. Herhaal dit voor alle blokjes.
Wil je de truffels met hagelslag bedekken? Dit is een iets grotere kliederboel maar wel ook erg lekker. Doe hagelslag in een kom en zet ook een ander bordje klaar. Neem een stukje in je hand en laat het kort verwarmen door de warmte van je hand (ongeveer 10 seconden per blokje zou genoeg moeten zijn). Je merkt dat de buitenkant zachter begint te worden. Druk het blokje dan in de hagelslag en zorg dat er aan elke kant genoeg hagelslag zit. Druk de hagelslag aan zodat het er niet weer afvalt. Leg het daarna op het lege bordje. Herhaal deze stappen voor alle blokjes. Zet ze daarna weer terug in de koelkast om weer goed op te stijven. De hagelslag zal dan helemaal vastplakken aan de truffel zelf.
Truffels kun je het beste in de koeling bewaren. Ze zijn dan enkele weken houdbaar.
Je kunt ook andere smaakvariaties maken; je kunt er bijvoorbeeld ook nootjes op doen, of wat korreltjes zeezout. Of voor de kids wat gekleurde sprinkles. Voor de caffeine liefhebbers kun je ook een scheutje espresso door het mengsel doen als het nog warm is.
Heb jij nog andere leuke truffelvariaties? Ik hoor het graag!
1 reactie
Hoi Inge,
Dit ziet er heerlijk uit en simpel om te maken. Ik ga dit zeker uit proberen