Stoofpeertjes in prosecco

door Inge

Stoofpeertjes, wie kent ze niet? Ik denk dat gemiddeld 50% van de huishoudens stoofpeertjes tijdens kerst serveert. En terecht, want ze zijn ook echt TE lekker! Eerder al serveerde ik ze als kerstdessert met venkelijs en chocolademousse. Maar stoofpeertjes zijn ook heerlijk bij het hoofdgerecht. De zoete tonen zijn een goede tegenhanger van aardse smaken zoals champignons, wortels of schorseneren en passen ook goed bij een stuk wild.

Een “standaard” stoofpeertje wordt gestoofd in rode wijn of port. Maar wist je dat je ze ook heel goed in andere lekkernijen kunt stoven? Zo koos ik deze keer voor een rose prosecco, die ik versterkte met kruiden als steranijs en vanille. Man man man, wat waren deze stoofpeertjes toch lekker! Ik denk oprecht dat ik ze veel lekkerder vind dan stoofpeertjes in rode wijn! Volgend jaar wil ik ze denk ik eens in appelcider stoven, dat lijkt me ook erg lekker. Of ik zet deze gewoon weer op tafel, want ik herhaal: echt TE lekker! Uiteraard kun je deze ook serveren als het geen kerstmis is hoor. Dan zijn ze nog steeds net zo lekker natuurlijk. Of bij het dessert, dat kan natuurlijk ook!

Ohja, het recept heb ik geschreven voor 8 stuks stoofpeertjes, maar je kunt er natuurlijk zoveel maken als je wilt. Ik verwacht dat de overige ingrediënten voldoende zijn om er tot 12 stuks mee te maken, als je eventueel iets meer water erbij doet. Maak je er meer, dan kun je wellicht nog een fles prosecco en wat extra kruiden toevoegen.

 

 

 

Stoofpeertjes in prosecco

Print
Porties: 8 stuks Bereidingstijd:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Beoordeling: 3.3/5
( 4 stemmen )

Ingrediënten

 • 8 stoofpeertjes
 • 1 fles (rose) prosecco
 • 2 kaneelstokjes
 • 2 steranijs
 • 1 vanilleboon

STAPPENPLAN

 1. Schil de peertjes. Het steeltje kun je eraan laten.
 2. Snij een stukje van de onderkant af zodat ze rechtop kunnen blijven staan.
 3. Doe de stoofpeertjes in een pan met de prosecco, kaneelstokjes, steranijs.
 4. Snij de vanilleboon open en haal het merg eruit. Doe het merg en het vanillestokje ook bij de peertjes in de pan.
 5. Vul eventueel bij met wat water, totdat alle stoofpeertjes net onder water staan.
 6. Breng het geheel aan de kook en laat op laag vuur stoven totdat de peertjes super zacht zijn. Dit duurt ongeveer 20-30 minuten.
 7. Eventueel kun je een deel van het kookvocht verder inkoken met wat maizena tot een saus. Ik heb dit zelf niet gedaan.
 8. Smakelijk!
stoofpeertjes prosecco

Volg je me al op social media?

Facebook / Instagram / Pinterest

Of tag @knoeienmetinge.nl of #knoeienmetinge als je iets van mijn blog maakt.

Misschien vind je dit ook leuk

Plaats een reactie