Snelle spinaziefalafel met kruidenyoghurt

Ik hou erg van falafel. Ik eet het niet vaak want Pim is er niet zo’n fan van. Als Pim dus een keer niet thuis eten is dat voor mij de perfecte kans om zulke gerechten te maken die hij niet graag eet (althans, hij denkt dat hij het niet graag eet). Falafel is er in vele maten en soorten. Je kunt ze frituren of bakken in de pan en je kunt er ook voor kiezen om de falafel te serveren met hummus of een tahinsaus. Ik vind falafel met een smaakje het allerlekkerst, daarom koos ik ervoor mijn falafel op smaak te brengen met spinazie. Daardoor kreeg ik ook nog eens een berg extra vitamientjes binnen. Idealiter maak je ze van gedroogde kikkererwten, die je een nachtje in water laat weken. Gezien dit bij mij een last-minute beslissing was had ik daar geen tijd voor en nam ik dus blikerwten. Het gevolg hiervan is dat de falafel iets ‘pappiger’ en minder stevig zijn. Maar alsnog prima te eten en hartstikke lekker! Maar heb je wel tijd, dan zou ik zeker voor gedroogde kikkererwten gaan. En ook nog eens gezond! Want in kikkerertwen zitten bomvol vezels, proteïnen en mineralen.

Bereidingstijd: ~15 min      Moeilijkheid (1 t/m 5): *

Ingrediënten voor ∼12 stuks (2 personen):

  • 1 blik kikkererwten (uitlekgewicht 265 gr)
  • 100 gram spinazie
  • 1 teen knoflook
  • 1 ui
  • komijn
  • korianderzaad
  • chilipoeder
  • 1 ei
  • 1 el bloem
  • olie
  • peper en zout
  • klein potje griekse yoghurt
  • 1 extra teen knoflook
  • verse kruiden, bijvoorbeeld peterselie en/of bieslook
  • Extra’s: wrap/pita’s, verse groentes zoals komkommer, tomaat, ui

Extra benodigd:

  • keukenmachine of blender

Stappenplan:

Spoel de kikkererwten af en laat goed uitlekken.

Pel de ui en knoflook en snij in grove stukken.

Doe de kikkererwten met de spinazie, ui, knoflook en de kruiden in de keukenmachine en maal fijn.

Meng het ei en de bloem erdoor en breng op smaak met peper en zout.

Verhit een koekenpan met een flinke scheut olie.

Neem een eetlepel van het falafelmengsel en leg dit voorzichtig in de olie. Je kunt de falafelballetjes ook nog licht ‘shapen’ met je handen zodat ze mooier rond worden, maar ik vind het rustieke juist wel leuk.

Bak de falafel ongeveer 1-2minuten of tot goudbruin en draai ze dan voorzichtig om. Bak ze net zo lang aan de andere kant.

Maak intussen de kruidenyoghurt door de griekse yoghurt te mengen met een teentje knoflook (uitgeperst natuurlijk), de verse kruiden (fijngehakt), peper en zout. Eventueel kun je er een scheutje water bij doen zodat hij wat dunner wordt.

Serveer de falafel met een pita of wrap, frisse groentes en de kruidenyoghurt.

Smakelijk!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *