Als er een gerecht is dat wij regelmatig eten thuis, dan is het risotto. Natuurlijk hebben we onze favoriete variant, met champignons en port salut. Maar zo af en toe moet er natuurlijk eens gevarieerd worden. We maakten deze keer een visrisotto, met een heerlijk perfect gebakken stukje zalm. Ik gebruikte voor de risotto ook visbouillon, zodat de risotto beter aansluit bij de vis qua smaak ook. Omdat er in risotto natuurlijk eigenlijk wel een beetje kaas hoort, en we nog een stukje port salut kaas in de koelkast hadden liggen, ging die er dus ook in. Ik dacht dat het raar zou worden, vis met kaas. Maar dat was het absoluut niet. De kaas maakt de risotto lekker smeuïg. En eigenlijk als je je bedenkt, doen we ook altijd roomkaas bij gerookte zalm. Dus zo gek was dat nog niet. Je bent natuurlijk vrij om de kaas weg te laten of te vervangen door een andere kaas, zoals parmezaan, wat ook veel in risotto’s gebruikt wordt. Hoe dan ook, dit was lekker en zo klaar, dus hop, maken die hap! Schrik niet af van risotto, men zegt altijd dat dit zo lastig is om te maken. Ik ben het daar niet mee eens! Wellicht maak ik mijn risotto niet zoals de echte foodcritics hem graag zouden hebben, maar hij is verrukkelijk en daar draait het uiteindelijk toch om? Deze risotto met zalm is een perfect gerecht voor zowel doordeweekse dagen, als ook met dinertjes.
Bereidingstijd: ~30min Moeilijkheid (1 t/m 5): ***
Ingrediënten voor 2 personen:
- 400 gram spinazie
- 8 zongedroogde tomaten
- 1 ui
- 1 teen knoflook
- ∼ 80 gram port salut kaas
- 100-150 gram risottorijst (afhankelijk van hoeveel je eet uiteraard)
- 2 stukken zalmfilet
- 2 visbouillonblokjes
- 3 el olie
- peper en zout
- 2 tl viskruiden
Stappenplan:
Snipper de ui en de knoflook.
Maak 1 liter bouillon met de bouillonblokjes.
Verhit een koekenpan met een klein scheutje olie en slink hierin de spinazie. Doe de spinazie in een kom en zet apart tot later.
Voeg opnieuw een scheutje olie toe aan de pan en fruit hierin de ui en knoflook.
Voeg de risotto toe aan de pan en beweeg met de pan zodat alle rijstkorrels een laagje olie krijgen. Doe dit door met de pan te bewegen en niet met een spatel in de rijst te roeren.
Optioneel kun je nu een flinke scheut wijn toevoegen. Ik heb dit niet gedaan omdat ik geen wijn open had staan. Doe je het wel, wacht dan met de volgende stap totdat de wijn verdampt is.
Voeg, beetje bij beetje, de bouillon toe aan de risottorijst. Voeg telkens zoveel toe dat de rijst net onder het vocht staat. Voeg pas weer de volgende scheut toe als het vocht helemaal is opgenomen/verdampt en de rijst dus weer om nieuw vocht ‘schreeuwt’. Herhaal dit totdat de risotto gaar is. Dit duurt ongeveer 20 minuten. Je hebt wellicht niet alle bouillon nodig hiervoor. De rijst is gaar als hij zacht van buiten is, maar nog net een bite heeft van binnen.
Snij de zongedroogde tomaat en port salut in kleinere blokjes.
Dep intussen ook de zalm goed droog met keukenpapier en strooi er viskruiden op.
Verhit een pan met een scheutje olie en bak hierin de zalm zo’n 3-4 minuten aan elke kant op middelmatig vuur, totdat hij net gaar is en dus boterzacht is.
Zodra de risotto gaar is, voeg je de spinazie, zongedroogde tomaat en kaas toe en roer je dit door elkaar. Breng op smaak met peper (en eventueel zout, maar vergeet niet dat bouillon en port salut ook al zout bevatten).
Verdeel de risotto over de borden en leg de zalm er bovenop.
Optioneel kun je nog wat citroensap over de risotto en zalm doen om hem extra fris te maken.
Smakelijk!
6 reacties
Meteen geprobeerd, hij was jammie!
Fijn om te horen 🙂
ik ben door toeval bij jou terecht gekomen, had spinazie en zalm gekocht…dit recept maakte er een feestmaaltijd van. We hebben ervan gesmuld. Dankjewel.
Hi Susan,
Wat goed om te horen! Echt leuk dat je ook een berichtje achter laat 🙂
You made my day.
Groetjes,
Inge
Gelukt, lekker! Ook de kids 4 en 6 hebben een flink bordje leeg.
Wauw wat goed van de kids! Leuk dat je een berichtje achterlaat en fijn dat het gesmaakt heeft. Groetjes, Inge