Speltpizza met proscuitto, perzik en balsamicocreme

Dat je met pizza zo veel meer kan dan alleen besmeren met tomatensaus en kaas, weet inmiddels wel iedereen hoop ik. Zo besmeer ik mijn pizza wel eens graag met een kazige topping in plaats van tomatensaus. Zo kwam ook deze pizza tot stand. Door Tante Fanny (wie kent haar niet?) werd ik uitgedaagd om een lekkere pizza te bedenken. Tante Fanny maakt allerlei verse degen, zoals ook het speltpizzadeeg wat ik hier gebruikt hebt. Uiteraard kun je ook het ‘gewone’ pizzadeeg van Tante Fanny gebruiken.

Gezien het weer eventjes niet meezat wilde ik toch weer even de zomer terugbrengen in huis, dus ik wilde een zomerse pizza bedenken. Hoe anders dan door fruit toe te voegen aan je pizza? En nee, geen ananas, die discussie wilde ik niet aangaan (en is natuurlijk verre van origineel). Normaliter staat de zomer in het teken van rood fruit, maar het gele steenfruit is ook weer in het seizoen! En die vind ik bij een hoofdgerecht misschien nog wel beter passen dan rood fruit. Ik koos zelf voor perzik, maar nectarines kunnen net zo goed. Wist je dat behalve de schil, geen verschil is tussen perziken en nectarines? Achteraf had ik misschien beter voor nectarines kunnen kiezen. Helaas bleken de perziken die ik hier gebruikte nog net niet helemaal rijp te zijn (stomme supermarktproducten), waardoor ze EN superslecht te ontpitten waren EN ook nog eens stukken minder smaakvol als je het mij vraagt. Jammer debammer, dan maar snel weer een keer maken, maar dan wel met superzoetsappige perziken, want ik weet dat ze te koop zijn!

Met de rucola en proscuitto heb ik enigszins zuinig aan gedaan, omdat dat voor de foto beter was. Dan kun je in elk geval alle ingrediënten nog fatsoenlijk terug herkennen op de foto. Nadat de foto genomen was heb ik nog wat extra proscuitto en rucola op de pizza gedaan, want dat maakte het geheel nog net wat smaakvoller. Je zou eventueel de proscuitto kunnen meebakken in de oven, ik vind het zelf lekkerder om hem pas naderhand erop te doen, maar dat is een kwestie van smaak.

Natuurlijk kun je behalve met het deeg of de perzik ook varieren met andere toppings. Je zou de proscuitto kunnen vervangen door seranoham of parmaham, maar net wat je lekker vindt. Hou je niet van rucola, dan kun je ook eventueel vervangen door bijvoorbeeld basilicum of een ander soort salade. Ik hield het simpel, ‘less is more’ is niet voor niets het motto van vele sterrenchefs. Natuurlijk kun je ook extra dingen toevoegen, zoals een rood uitje of nog een extra kaassoort (of vervang de mozzarella door burrata, YUM!). Want pizza kent geen grenzen, dat blijkt maar weer!

Bereidingstijd: ~10min (+15min oventijd)         Moeilijkheid (1 t/m 5): *

Ingrediënten voor 1 pizza:

  • 1 pak speltpizzadeeg van Tante Fanny (vers koelvak)
  • 1 bakje ricotta
  • 1 bol (buffel)mozzarella
  • 1 pakje proscuitto
  • 2 tot 3 perziken of nectarines
  • 1 zakje rucola sla
  • balsamico creme (Bertolli)
  • peper en zout

Stappenplan:

Verwarm de oven voor op 200ºC.

Haal het pizzadeeg uit de verpakking en rol hem uit.

Maak eventueel versieringen van de rand. Ik heb zelf het pizzadeeg ietsje naar binnen ‘gerold’ om en om, zoals je hieronder op de foto ziet. Je kunt natuurlijk ook een ronde pizza maken of kleinere vierkante pizzaatjes, net wat je leuk vindt.

Smeer de ricotta uit over het deeg.

Snij de mozzarella in kleine stukjes en verdeel over de ricotta.

Breng flink op smaak met peper en wat zout. Eventueel kun je ook nog wat extra oregano erop smeren.

Ontpit de perziken of nectarines en snij in wedges.

Verdeel de wedges over de pizza.

Bak de pizza in de oven voor ongeveer 15 minuutjes, of totdat het deeg mooi goudbruin is.

Verdeel de proscuitto over de pizza, als ook de rucola.

Schenk de balsamicocreme op de pizza.

Serveer de overgebleven rucola en balsamicocreme er los bij, want wellicht zijn er gasten die meer willen.

Smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *