Yes, het is herfst, mijn favoriete culinaire seizoen. Een van de redenen hiervoor is dat de pompoen dan in het seizoen zit. Deze ontzettend veelzijdige groente vind ik echt overheerlijk in alle vormen en maten; geroosterd, gepureerd, maar ook zeker in een soepje zoals deze pompoensoep.
Waarom kiezen voor kant en klare soep als je in een handomdraai deze heerlijke zelfgemaakte soep op tafel hebt staan? Deze soep is gezond en je weet precies wat je erin doet. Door gebruik van peper, sambal en de specerijen krijgt de soep pit. Door toevoeging van pompoenpitten heb je soep met pit in het kwadraat, knipoog.
Serveer de pompoensoep bijvoorbeeld met focacciabrood en zak achterover op de bank.. genieten maar.
Bereidingstijd: ~20 min Moeilijkheid (1 t/m 5): *
Ingrediënten voor 4 personen:
- 1 pompoen naar keuze
- 1 rode paprika
- 1-2 tenen knoflook
- ~250 ml melk of kookroom
- 1 rode peper (optioneel)
- 1 bouillon blokje naar keuze
- 0,5 tl kaneelpoeder
- 0,5 tl (gerookte) paprikapoeder
- 1 el sambal (optioneel)
- 0,5 tl komijnpoeder
- 1 potje pompoenpitten
- 2 el olie of kokosolie
- peper en zout
Extra benodigdheden:
- staafmixer of keukenmachine
Stappenplan:
Snij de pompoen in blokjes van max 2 bij 2 cm. Dit vergt wat kracht want pompoenen zijn stug, dus gebruik het scherpste mes dat je hebt. De schil kun je laten zitten, die kun je gewoon eten en zitten zelfs de meeste vitamientjes in. Snij wel oneffenheden van de schil, indien die er zijn. Heb je liever zonder schil? Ook dat mag natuurlijk. De pitjes in het midden van de pompoen kun je, net als met een meloen, met een lepel eruit halen. (tip: je kunt deze pitten schoonmaken, drogen, ontvellen en roosteren voor zelfgemaakte pompoenpitten, maar dit recept zou geen snel recept zijn als we dat hier zouden doen)
Bestrooi de pompoenstukjes met het kaneelpoeder, paprikapoeder en komijnpoeder. Snij ook de paprika en rode peper in grove stukken. Hou je van extra pittig, laat dan de zaadjes van de peper zitten. Hou je van normale hoeveelheid pittig, gebruik de peper zonder zaadjes. Als je helemaal niet van pittig houdt kun je de peper ook weglaten.
Verhit 2 el olie of kokosolie in een soeppan. Doe de pompoenstukken, paprika, peper en knoflook in de pan en rooster al roerende voor ongeveer 3 minuten totdat de geuren van de specerijen je hele huis vullen.
Voeg (heet) water toe totdat de pompoenblokjes net niet helemaal onderstaan (ongeveer 1 cm overhouden). Voeg ook het bouillonblokje toe. Laat dit 10min koken of totdat de pompoen helemaal zacht is.
Rooster intussen ook de pompoenpitten in een pannetje op middelmatig vuur totdat ze lichtbruin zijn. Zet apart tot serveren.
Haal de pan van het vuur en pureer met de staafmixer tot een glad geheel. Voeg intussen ook de sambal toe. Als je niet van pittig houdt kun je deze weglaten.
Voeg de room of melk toe om de soep romiger te maken. Wil je de soep iets magerder houden, kies dan voor halfvolle melk. Hou je van lekker romig, kies dan voor kookroom. Afhankelijk van je smaak en de hoeveelheid pompoen die je had, voeg je meer of minder vocht toe om de soep dikker of dunner te maken. Je kunt meer room toevoegen, maar ook meer water.
Breng de pompoensoep op smaak met peper en zout en bestrooi met de pompoenpitten.
Smakelijk!
1 reactie
Oehh met pompoenpitten erin.. dat heb ik nog nooit geprobeerd! Deze gaat op de ToDo lijst 🙂