Simpele quiche met zalm & groene groentes

Yes, het is weer lente! En bij lenteweer krijg ik altijd zin in eten met veel groene groentjes, gerookte zalm & eieren. Om een of andere reden associeer ik dat echt met de lente. Wellicht komt dat ook omdat pasen in de lente valt, en ik dit ook wel echte ‘paasingrediënten’ vind. Dus, perfect voor pasen volgend weekend. Als lunch, brunch of avondeten.

Natuurlijk kun je ook variëren met andere ingrediënten. Vervang bijvoorbeeld de zalm door kip of chorizo. Of vervang de groentes door prei, venkel, paprika of spinazie bijvoorbeeld. Je kunt ook eventueel de kaas weglaten om de taart gezonder te maken, of als je dat lekker vindt een hele andere kaas gebruiken. Alles kan, alles mag, als het maar lekker is!

Bereidingstijd: ~15min (+30min oventijd)         Moeilijkheid (1 t/m 5): *

Ingrediënten voor een taart voor 2-3 personen:

  • 4 eieren
  • 100 gram creme fraiche
  • handvol geraspte kaas of parmezaanse kaas
  • kleine broccoli
  • 100 gram erwten
  • 1 rode ui
  • 150-200 gram gerookte zalm (in stukjes gesneden)
  • peper
  • 1 tl dille
  • 1 el sambal
  • 5 plakjes hartig taartdeeg
  • olie of boter om in te vetten

Extra benodigdheden:

  • bakvorm

Stappenplan:

Laat de 5 plakken taartdeeg ontdooien. Verwarm de oven voor op 200°C.

Breng een pan met water en een snuf zout aan de kook.

Snij de broccoli in roosjes en blancheer deze ongeveer 3-4min in de pan met kokend water. Schep de broccoli uit het water en doe direct in een kom met koud water. (Dit heet blancheren; kort koken en dan in koud water afkoelen. Hierdoor blijft de kleur behouden en stopt het garingsproces)

In hetzelfde kookwater blancheer je ook de erwten kort (ongeveer 2min) en doe je ook deze in koud water.

Vet de bakvorm goed in en beleg met de deegvellen zodat er een taartbodem ontstaat. Dit is even een gepuzzel, omdat je met losse vellen deeg werkt. Zorg dat de randjes net ietsje overlappen en druk dit goed aan.

Verdeel de broccoli & erwten over de taartbodem, als ook de zalm.

Schil de rode ui en snij deze in ringen. Doe ook deze bij de taart.

Klop de eieren met de creme fraiche los. Doe sambal, dille, peper en strooikaas naar smaak erbij en verspreid dit ook over de taartbodem.

Bak de quiche in ongeveer 30 min gaar of totdat het ei gestold en goudgeel is.

Smakelijk!