Scones

Onlangs maakte ik voor het eerst scones. Ik heb ze uiteraard al heel vaak gegeten als onderdeel van een high tea, want een high tea zonder scones is geen high tea! Ik heb me echter nooit bedacht dat het eigenlijk heel simpel is om zelf scones te maken. Dit kan haast niet fout gaan als je het mij vraagt.

Je kunt de scones met jam serveren, of met een heerlijke lemoncurd. Zo maakte ik deze bloedsinaasappel-lemoncurd voor erbij, wat ik zelf echt verrukkelijk vond. Door het extra zuurtje erheen is het wat mij betreft net wat frisser dan gewone jam. Ook serveert men er graag clotted cream erbij. Dat is helaas in Nederland nog steeds niet overal te koop. Sommige grotere supermarkten hebben het wel. Scones zijn namelijk echt typisch Engels en clotted cream is daar wel al jaren te koop. Je kunt het echter wel prima enigszins simuleren door mascarpone te mengen met slagroom of creme fraiche. Dit doe je ongeveer 1 op 1. Dus 100 gram mascarpone op 100 gram slagroom.

Ik ging voor de eerste keer gewoon voor simpele naturel scones, maar je kunt ook hier zelfs mee varieren. Je kunt er bijvoorbeeld rozijnen doorheen doen. Maar ik heb ook al wel recepten voorbij zien komen waarbij ze een hartige variant van de scone maken, met kaas en spekjes bijvoorbeeld. Lijkt me heerlijk dus die gaan zeker op mijn to-cook lijstje!

Bereidingstijd: ~ 15min (+15min oventijd)     Moeilijkheid (1 t/m 5): *

Ingrediënten voor ~15 scones:

  • 175 ml karnemelk
  • 500 gram patentbloem + extra voor het uitrollen
  • 90 gram fijne kristalsuiker
  • 75 gram ongezouten roomboter (koud)
  • 2 zakjes bakpoeder (32 gram)
  • 3 eieren
  • snuf zout

Stappenplan:

Verwarm de oven voor op 200°C.

Meng de bloem met de suiker, bakpoeder en een snuf zout door elkaar in een ruime kom.

Snij de koude roomboter in blokjes en doe deze bij de bloem.

Gebruik je handen om de boter door de bloem te mengen/wrijven, totdat je een grof kruimelig geheel hebt.

Voeg dan de karnemelk en 2 eieren toe en kneed tot een deegje. Zodra het een samenhangend deeg is, is het goed. Je hoeft niet te lang door te kneden.

Bestuif je schoon aanrecht met wat bloem en leg het deeg hierop.

Rol het deeg uit tot ongeveer 2 cm dikte.

Steek hier ringen uit, dit kan met een koekjescutter, of als je die niet hebt met een dun glas. Ik gebruikte hiervoor een doorsnee van 5 cm.

Uiteraard kun je het overgebleven deeg weer opnieuw bij elkaar voegen en uitrollen zodat je nog meer scones kunt uitprikken. Zo haal je het maximale uit je deegje.

Leg de scones op een met bakpapier beklede bakplaat.

Klop het 3e ei los en bestrijk de bovenkant van de scones met een dun laagje ei.

Bak de scones in ongeveer 15 minuten goudbruin in de oven.

Smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *