Ranch chicken spiesjes met chimichurri & maispuree

Als je me volgt op facebook of instagram wist je al dat ik weer uitgedaagd was voor een nieuwe bloginsiders challenge. De challenge werd deze keer gezet door Francesca Kookt en Santa Maria. Ik kreeg een hele doos vol producten van Santa Maria en kreeg de opdrachten hier verrassende TexMex gerechten mee te bedenken. TexMex is de Texaans-Mexicaanse keuken, welke veel overeenkomsten heeft met de Mexicaanse keuken, maar er zitten toch een paar nuance verschillen in. Mijn creatief brein heeft overuren gedraaid de afgelopen dagen, zoveel ideetjes had ik voor deze challenge. Ik wilde namelijk ECHT verrassen en laten zien hoe creatief je kan zijn met kant- en klare producten zoals deze.

Eerder al maakte ik deze crispy uienringen, waarbij ik een mix voor crispy chicken gebruikte als paneermeel voor de uienringen. Bij dit recept bijvoorbeeld is het natuurlijk voor de hand liggend om ranch kruiden te gebruiken voor een ranchdipsaus en de enchilada kruiden voor het maken van enchiladas, maar je kunt het ook op hele andere manieren gebruiken. Zo maakte ik een kipmarinade van de ranchkruiden en gebruikte ik de enchilada kruiden om mijn maispuree extra flavour te geven. Door de ranchmarinade bleef de kip echt ontzettend mals en fris. De chimichurri saus alleenstaand is vrij funky van smaak, maar samen met de frisse kip geeft het een perfecte combi en valt ineens alles op z’n plek! Ik serveerde deze kipspiesjes met deze loaded potatoes met guacamole dressing.

Over de foto’s ben ik niet 100% tevreden, ik was zo druk met mijn 3-gangen diner dat ik nog helemaal niet over styling had nagedacht en ik wilde mijn gasten nou ook weer geen koude kip voorzetten. Maar de smaak is goed, en verrassend, en dat is het allerbelangrijkste! Geeft mij des te meer reden om dit feestje nog eens over te doen zodat ik betere foto’s kan maken!

Bereidingstijd: ~45min (exclusief marinadetijd)         Moeilijkheid (1 t/m 5): **

Ingredienten voor 4 personen:

Ranch kip:

  • ±600 gram kippendijen
  • 1 zakje ranch mix van Santa Maria
  • 500 ml (griekse) yoghurt of creme fraiche

Chimichurri:

  • 1 bosje koriander
  • 1 bosje peterselie
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 bosuien
  • 1 handje strooikaas naar keuze
  • 3 el rodewijn azijn
  • 6 el olijfolie
  • peper en zout

Maispuree:

  • 2-3 maiskolven
  • 100 ml room
  • 25 gram roomboter
  • 1 bouillonblokje
  • specerijen naar keuze

Andere benodigdheden:

  • keukenmachine of blender
  • grilpan
  • sateprikkers

Stappenplan:

Snij de kip in stukjes. Meng in een kom de yoghurt of creme fraiche met de ranch kruiden en doe de kip erbij. Laat dit minstens 1u marineren maar liefst een hele nacht.

Voor de maispuree, breng een pan met water aan de kook en doe het bouillon blokje erbij. Kook de maiskolven gaar in ongeveer 12min. Bewaar wat van het bouillonwater.

Snij de maiskorrels van de kolven af en doe ze in de keukenmachine (of een pan met blender). Doe er de room, specerijen naar keuze (ik gebruikte een half zakje enchilada kruiden van Santa Maria) en een scheut van de bouillon bij (koffiemelkscheutje) en blend zeker 2 min tot een puree. Hoe langer je het in de blender doet, hoe fijner de puree zal worden.

Doe de puree terug in een pan en doe de roomboter erbij. Voeg eventueel nog wat extra room of bouillon erbij als de puree nog te dik is. Wil je echt ‘smooth’ puree, dan kun je hem nog door een zeef halen om alle oneffenheden eruit te halen. Ik heb dat zelf niet gedaan zodat de puree toch ook nog wat structuur heeft. Laat op zacht vuurtje staan totdat je gaat serveren. Blijf wel af en toe roeren zodat hij niet aankoekt aan de bodem.

Meng voor de chimichurri saus alle ingredienten in een keukenmachine en blender tot een pesto-achtige saus.

Rijg de kip aan de prikkers, laat hierbij de ranchmarinade gewoon zoveel mogelijk aan de kip zitten.

Verhit een grilpan en bak de kip in ongeveer 3-4min per kant gaar. Na enkele minuten zul je zien dat de ranch-marinade lichtjes gaat karameliseren en een bruin, krokant laagje begint te vormen.

Serveer de kip met de chimichurri saus en maispuree ernaast.

Smakelijk!