Pompoenstamppot met camembert

Het is weer het einde van de maand wat betekent dat het weer tijd is voor de maandelijkse foodblogswap. Deze pompoenstamppot met camembert is geïnspireerd door een gerecht van de blog ‘Gewoon lekker gewoon’. Op deze blog neemt Gerry je al sinds 2010 mee in haar kookavonturen. Er staan tal van gerechten op, dus het was weer lastig kiezen. Ik heb dan al gauw keuzestress (as usual), zeker als de receptenindex zo mooi geordend is. Want heb ik zin in vis? Vegetarisch? Rijst? Soep? Er staat ook tal bakrecepten op, wilde ik voor iets zoets gaan deze maand? Toen viel mijn oog op de pompoen-paprika schotel. Ja natuurlijk! Het is weer herfst dus de pompoenen kunnen weer massaal ingeslagen worden! En dat kleurtje, dat vind ik zo fijn. Het originele recept gebruikt een blauwe kaas, daar ben ik persoonlijk minder fan van. Ik verving deze dus door de camembert, en ik voegde ook onder andere de walnoten toe. Manman wat was dat weer smullen. Okee, eerlijk is eerlijk, Pim had liever wat meer vlees gewild. Ik had persoonlijk nog wat meer kookvocht toegevoegd om hem wat smeuïger te maken. Maar dat is het leuke aan recepten, het zijn guidelines en geen harde waarheden. Ben je dus een echte vleeseter, voeg dan extra spekjes toe, of serveer er een lekkere braadworst bij. Liever vega, laat dan de spekjes lekker weg. Het extra kookvocht zou ik wel toevoegen, dat heb ik ook zo in het recept opgenomen. Hier zie je welke recepten ik eerder al voor de foodblogswap maakte.

Bereidingstijd: ~ 45 min Moeilijkheid (1 t/m 5): *

Ingrediënten voor 2-3 personen:
  • 1/2 kg kruimige aardappelen
  • 1/2 pompoen
  • 3/4e rode paprika
  • 125 gram creme fraiche
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • 125 gram spekjes
  • 1 camembert
  • 2 el walnoten
  • 2 bosui
  • 1 el honing
  • 1 bouillonblokje
  • peper & zout
  • nootmuskaat

Stappenplan:

Schil de aardappelen en snij ze vervolgens in grove blokjes.

Snij de boven- en onderkant van de pompoen. Daarna snij je hem door midden en haal je de pitten en draden uit het middelste gedeelte.

Snij de pompoen in blokjes.

Doe de aardappelen in een pan met ruim water en het bouillonblokje. Breng aan de kook en laat zo’n 20 minuten koken (afhankelijk van de grootte van je blokjes). Voeg de laatste 10 minuten de blokjes pompoen toe.

Maak intussen de paprika, ui en knoflook schoon en snij in blokjes. Verwarm ook de oven voor op 200°C.

Bak in een koekenpan de spekjes krokant. Laat uitlekken op keukenpapier, probeer zoveel mogelijk bakvet in de pan te houden.

Bak in het overgebleven vet de paprika, ui en knoflook aan.

Giet de aardappelen en pompoen af, maar hou een beetje kookvocht achter.

Stamp met de creme fraiche door elkaar. Dit mag grof gestampt. Voeg eventueel nog wat van het kookvocht toe om het geheel wat smeuïger te maken.

Roer de paprika mix en uitgebakken spekjes erdoorheen en breng op smaak met nootmuskaat, peper en eventueel zout (niet teveel; de camembert is ook al zout).

Lepel de pompoenstamppot in een ovenschaal.

Snij de camembert in plakken en leg deze op de stamppot. Bak zo’n 10 minuten in de oven.

Snij intussen ringetjes van de bosui en hak de walnoten grof.

Haal de ovenschaal uit de oven en schenk de honing er overheen.

Bestrooi daarna de pompoenstamppot met de bosui en walnoten.

Smakelijk!

2 comments

  1. Hoi Inge, leuk dat je van mijn blog hebt gekookt (mag deze maand van jou!).
    Deze stamppot is al even geleden, vond ’t wel lekker geloof ik. Was Allerhande recept, ben nooit zo goed met recepten….
    Extra kookvocht vond ik ook nodig lees ik. Groetjes, Gerry

    1. Hi Gerry, leuk dat je een berichtje achterlaat. We hebben genoten, weer eens wat anders dan hutspot 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *