Paddenstoelensoep

door Inge

Joehoeee, het is herfst. En dat betekent dat de paddenstoelen weer volop gaan groeien. Dus je zult vast nog wel meer paddenstoelenreceptjes voorbij zien komen de komende maanden. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze heerlijke herfstige risotto. Ik liep op de markt en zag daar een paddenstoelenkraampje staan, ik kon het dus niet laten om een zakje van die beauties mee te nemen en ik had nou echt eens zin om er paddenstoelensoep van te maken. Ik kocht een mix van champignons, kastanje champignons, cantharellen en shiitake. Maar je kunt natuurlijk elk soort paddenstoel in deze soep doen die jij lekker vindt. Het was bij ons trouwens ook restjesdag, dus in plaats van room gebruikte ik een restje creme fraiche door de soep. Dat kan namelijk hartstikke goed als vervanger van room! Je zou bijvoorbeeld ook eens mascarpone door de soep kunnen doen, net wat je in huis hebt, als het maar romig is. Qua bouillon gebruikte ik groentenbouillon maar je kunt ook heel goed paddenstoelenbouillon of zelfs kippenbouillon nemen. Ik pureerde de soep alleen en liet het daarbij. Daardoor was de soep ietsje grover dan hoe je hem uit de winkel gewend bent. Ik hou daar wel van zelf. Wil je echt een supersmooth, gladde soep, dan kun je hem beter even zeven. Bedenk wel dat je door het zeven kostbare stukjes voedingswaarde achterlaat in de vorm van inieminie stukjes paddenstoel. Serveer met wat lekker brood als voorgerecht of zelfs als hoofdgerecht met een lekker kaasplankje erbij. Nom!

Bereidingstijd: ~ 25 min Moeilijkheid (1 t/m 5): *

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 350 gram gemengde paddenstoelen
  • 1 witte ui
  • 2 tenen knoflook
  • 1 bouillonblokje (paddenstoel/groenten/kip)
  • 1 el tijm
  • 600 ml water
  • 100 ml room
  • peper
  • olie

Stappenplan:

Pel en snipper de ui en knoflook.

Maak de paddenstoelen schoon en snij of scheur in grove stukken.

Verhit een steelpan met een scheutje olie en fruit hierin de ui en knoflook kort aan.

Voeg de paddenstoelen toe en bak de paddenstoelen mee.

Haal enkele paddenstoelen eruit en leg weg als garnering voor later.

Voeg de tijm toe, als ook het water en bouillonblokje.

Breng het geheel aan de kook en laat zo’n 10 minuten pruttelen.

Pureer de soep met een staafmixer.

Indien gewenst, kun je de soep nu zeven. Ik deed dit zelf niet want dan gaan er voedingstoffen verloren.

Voeg de room toe, naar wens kun je meer of minder gebruiken.

Breng de soep op smaak met peper.

Schenk de paddenstoelensoep in soepkommen en garneer met de overgehouden paddenstoelen.

Smakelijk!

Misschien vind je dit ook leuk

Plaats een reactie