Oranjebloesemcake met pistache

Cake gemaakt met een siroop van bloesem. Ooit wel eens over nagedacht dat dat lekker kan zijn? Toch wordt er veel met bloemen gekookt, denk bijvoorbeeld ook maar aan lavendel of rozenblaadjes. Maar ook met courgettebloemen of bieslookbloemen wordt steeds vaker gekookt. Veel van deze bloemen hebben een vrij stevige aroma die je eerder aan parfum zal laten denken, maar als je het in de juiste hoeveelheid gebruikt kan het ook echt heerlijk zijn in je eten. Oranjebloesemwater komt vrij bij de destillatie van bloemblaadjes van de sinaasappelbloesem en is bijvoorbeeld ook een belangrijk onderdeel van baklava. Het wordt o.a. veel gebruikt in Arabische, Turkse  & Marokkaanse keuken, maar ook in de Indiase keuken maken ze er gebruik van. Oranjebloesemwater is ook heerlijk in hartige gerechten, je kunt het bijvoorbeeld eens over je couscous of salade sprenkelen (met mate dan, anders gaat het overheersen). Ik verwerkte het in een Arabisch geïnspireerde cake, want het gaat heel goed samen met smaken zoals pistache en amandel. Okee, dit is misschien niet voor iedereen weggelegd, gezien de gemiddelde Nederlander het niet gewend zal zijn om geparfumeerde smaken te proeven. Maar trust me, hij is wel echt lekker en absoluut het proberen waard als je eens iets bijzonders op tafel wilt zetten. De granaatappel maakt het lekker fris, je kunt dit natuurlijk ook vervangen door ander fruit als je dat lekkerder vindt.

Bereidingstijd: ~30 min (+45min oventijd)      Moeilijkheid (1 t/m 5): **

Ingrediënten:

  • 200 gram ongezouten roomboter op kamertemperatuur (+ iets extra voor invetten)
  • 150 gram fijne kristalsuiker + 2 extra eetlepels
  • 4 eieren
  • 100 gram bloem
  • 250 gram amandelmeel
  • 2 citroenen
  • 12 kardemompeulen
  • 3 el oranjebloesemwater (verkrijgbaar bij de toko of grotere supermarkten)
  • 1 tl bakpoeder
  • snuf zout
  • 100 gram poedersuiker
  • 2 el olijfolie
  • 70 gram pistachenoten + extra om te garneren
  • granaatappelpitjes om te garneren

Extra benodigdheden:

  • springvorm (max 20cm doorsnee)
  • vijzel
  • keukenmachine

Stappenplan:

Verwarm de oven voor op 160°C.

Klop de suiker en boter in een kom.

Voeg de eieren toe en mix door elkaar.

Voeg dan de bloem (liefst wel even zeven), amandelmeel, bakpoeder, snuf zout en 2 el oranjebloesemwater toe en meng ook dit erdoorheen.

Pel de kardemompeulen zodat je enkel de donkere zaadjes uit de binnenkant overhoudt. Stamp deze fijn met een vijzel en voeg ook deze bij de mix. Voeg de rasp en sap van 1 citroen toe en meng nogmaals door elkaar.

Doe de 70 gram pistachenoten in de keukenmachine en maal zo’n 3minuten door elkaar. Voeg de 2 el olie toe en maal nogmaals zodat je een pasta krijgt.

Vet een springvorm van max 20 cm in met boter.

Doe de helft van het cakebeslag in de springvorm.

Voeg de pistachepasta bij de overgebleven helft en roer kort door elkaar. Dit hoeft niet helemaal perfect door elkaar geroerd te zijn, een beetje gemarmerd effect mag wel.

Doe de rest van het cakebeslag (met de pistachepasta dus) ook in de springvorm en strijk glad.

Bak dit in het midden van de oven zo’n 45 min gaar.

Vlak voordat de cake klaar is, doe je de 2 overgebleven eetlepels suiker met het sap van een halve citroen en 1 el oranjebloesemwater in een steelpannetje op het vuur.

Verhit totdat alle suiker is opgelost en het een lichte siroop is geworden, ongeveer 2 minuten.

Haal de cake uit de oven en haal uit de springvorm. Leg op een koelrek om af te koelen.

Prik met een vork gaatjes in de bovenkant van de cake en giet hier de siroop in.

Laat de cake verder afkoelen.

Vlak voor serveren mix je de poedersuiker met het sap van een halve citroen. Roer door elkaar. Voeg eventueel nog een extra lepel water toe als hij nog ietsje te dik is (ligt natuurlijk eraan hoeveel sap er uit je citroen komt). Ik voegde zelf ongeveer een halve eetlepel water toe.

Versier de cake met het glazuur en bestrooi met gehakte pistachenootjes en verse granaatappelpitjes.

Smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *