Oliebollen met appel, rozijnen en venkelzaad

Het is alweer bijna 2017 en uiteraard kon ik de jaarwisseling niet voorbij laten gaan zonder de oer-Hollandse traditie die daarbij hoort; oliebollen. Je kunt ze natuurlijk op dit moment van het jaar op zowat elke markt krijgen, maar het is net zo leuk en lekker om ze zelf te maken. En ook qua moeilijkheid valt dat reuze mee. Gek genoeg kan ik me niet herinneren echt te zijn opgegroeid met oliebollen, maar gelukkig ben ik inmiddels oud en verstandig genoeg om deze traditie niet aan mijn neus voorbij te laten gaan.

Ik koos voor een variant met rozijnen, appel en venkelzaad. Ik ben vrij voorzichtig geweest met de venkelzaad omdat ik bang was dat hij zou overheersen en dat deed ie in deze hoeveelheid gelukkig niet wat mij betreft. Toch proefde je hem wel degelijk, want ik had er ook eentje gemaakt zonder en die vond ik echt wel anders smaken. Natuurlijk kun je al die gekkigheid ook weglaten en voor puur natuur gaan, of je kunt andere ingredienten gebruiken zoals banaan, cranberries of dadels. Hoe vind jij ze het lekkerst?

Bereidingstijd: ~ 40min (+60min rijstijd)       Moeilijkheid (1 t/m 5): ***

Ingrediënten voor ongeveer 20 stuks:

  • 500 ml lauwe melk
  • 10 gram droge gist
  • 2 el suiker
  • 500 gr bloem
  • 1 ei
  • Snuf zout
  • 2 appels
  • 100 gram rozijnen
  • 1 tl kaneel
  • 2 tl venkelzaadpoeder
  • zonnebloemolie om in te bakken
  • poedersuiker

Extra benodigdheden:

  • mixer
  • frituurpan of pan met dikke bodem
  • keukenpapier
  • schone theedoek

Stappenplan:

Doe de rozijnen in een kommetje en bedek met lauwwarm water, laat ze minstens 10min wellen of totdat je ze nodig hebt later in het proces.

Zeef de bloem boven een grote kom zodat er geen klodders meer in zitten. Doe ook een snuf zout erbij.

Verwarm de melk met de suiker kort zodat hij lauwwarm is. Let op: de melk moet niet te warm zijn want dan werkt de gist weer niet, dus lauwwarm is echt noodzakelijk! Je moet er makkelijk je vinger in kunnen stoppen zonder dat je jezelf verbrand.

Doe de gist bij de melk en roer even door. Laat dit een paar minuten staan totdat er langzaam bubbels beginnen te vormen. Dat betekent dat de gist zijn werk aan het doen is.

Doe het ei en de melk bij de bloem en mix door elkaar tot een geheel.

Schil de appels en verwijder het klokhuis. Snij in kleine blokjes en doe bij de mix.

Haal de rozijnen uit het water, laat kort uitlekken en doe ook dit bij de mix, samen met de kaneel en venkelzaadpoeder. Roer goed door elkaar.

Maak de theedoek vochtig en bedek de kom hiermee. Laat dit nu ongeveer 1 uur rijzen op een warme plek (gewoon in de keuken is voldoende, maar niet in de koelkast of buiten).

Na een uur zul je zien dat het volume van de mix bijna verdubbeld is. Verhit nu de olie tot 180°C, dit kan in de frituur of in een pan met dikke bodem. In het laatste geval heb je wel een temperatuurmeter nodig.

Schep met 2 lepels of een ijsschep een bolletje van de mix en laat dit voorzichtig in de hete olie vallen. Dit gaat het makkelijkst als de lepels nat zijn. Maak ze telkens opnieuw nat bij een nieuwe bol. Eenmaal in de olie zullen ze nog iets groter worden dus neem niet teveel mix, anders krijg je oliebollen nog groter dan tennisballen.

Bak de oliebollen ongeveer 5 minuten, draai ze halverwege een keer om. Ze zijn klaar als ze goudbruin zijn van buiten, maar ze moeten van binnen natuurlijk ook gaar zijn. Dat is nog een reden om ze niet al te groot te maken, anders is wellicht je buitenkant gaar maar je binnenkant nog niet.

Laat ze uitlekken op keukenpapier en serveer met poedersuiker.

Smakelijk!

img_5093-1