Merengue kisses

Knapperige buitenkant met een zachte binnenkant; Merengue kisses. Deze heerlijkheid maak je met maar 2 ingredienten; eiwit en suiker. Lekker zo op zichzelf, maar zeker overheerlijk bij bijvoorbeeld chocolademousse, ijs of op een taartje.

Bereidingstijd: ~25 min (+1,5u oventijd)        Moeilijkheid (1 t/m 5): **

Ingredienten:

  • 2 eiwitten
  • Kristalsuiker

Andere benodigdheden:

  • ovenschaal
  • keukenmachine of mixer & een kom
  • Bakpapier
  • Spuitzak of een afsluitbaar plastic zakje.

Stappenplan:

Verwarm de oven voor op 100°C.

Weeg de eiwitten, doe dit gewicht maal 2 en zoveel gram suiker heb je nodig. Mijn eiwitten wogen samen 80 gram dus ik heb 160 gram suiker gebruikt.

Doe de suiker in een ovenschaaltje en zet het in de oven om warm te worden.

Doe de eiwitten in een schone en vetvrije kom. Dit is heel belangrijk anders zal je eiwit niet fatsoenlijk opstijven. Om zeker te zijn dat de kom vetvrij is kun je wat citroensap erover smeren (en ook op de gardes van je mixer). Veeg de kom daarna droog met keukenpapier.

Mix de eieren op lage stand totdat ze luchtig zijn en verdriedubbeld in volume. Zet dan de mixer wat hoger en mix dit voor een paar minuten totdat het steviger is.

IMG_2309

Haal de suiker uit de oven en doe dit lepel voor lepel bij de eiwit. Blijf tussendoor goed mixen (op lage stand) totdat de suiker is opgenomen voordat je een nieuwe lepel toevoegd. Als het goed is zal het eiwit langzaam veranderen van een luchtige massa tot een smeuiig geheel. Zodra alle suiker erin zit, mix je het nog heel even door op hoge stand totdat het echt helemaal smeuiig is en de suiker helemaal is opgenomen.

IMG_2313

Mocht je graag een kleurtje geven aan je merengue kisses, dan kun je nu de kleurstof toevoegen en nog wat langer doormixen.

Doe de smeuiige merengue in de spuitzak of plastic zipperbag en knip een stukje van onderkant af (diameter ongeveer 1cm).

IMG_2315

Leg het bakpapier op de bakplaat en spuit hier kleine toefjes merengue op. (indien het bakpapier schuift, kun je wat van de merengue gebruiken om het bakpapier aan de bakplaat vast te plakken). Je kunt natuurlijk ook andere gekke vormpjes maken. Let wel op de grootte van de vormen, hoe groter ze worden, hoe langer ze nodig hebben in de oven.

Doe deze merengue kisses ongeveer 1-1,5u in de oven. Hoe langer je ze erin laat, hoe meer ze zullen uitdrogen van binnen. Wil je ze heel smeuiig houden, haal ze dan na 1u eruit. Ik had ze zelf 1,5u erin staan.

Zoals je kunt zien op mijn foto zien mijn merengue kisses er minder glad uit dan hoe het hoort. Ik probeer nog uit te vogelen waardoor dat komt. Echter, dit doet helemaal niet af aan de smaak wat mij betreft.

Je kunt er ook voor kiezen de merengue niet in de oven te doen, maar rechtstreeks op bijvoorbeeld een taartje spuiten. Gebruik dan een brulee-brander om de buitenkant licht te karameliseren.