Marokkaanse gehaktballetjes met gegrilde paprika en couscous

Heerlijk kruidige en smeuiige gehaktballetjes, luchtige groene couscous en heerlijke gegrilde paprika’s. Dit recept is simpeler dan het lijkt en kan zo gebruikt worden om je vrienden of familie een culinaire maaltijd voor te zetten.

Bereidingstijd: ~35 min       Moeilijkheid (1 t/m 5): **

Ingredienten voor 2 personen:

  • 150 gram couscous
  • 300 gram half-om-half, lams- of runder gehakt (net wat je lekker vind)
  • Paprika trio (puntpaprika of gewone) of andere groentes die je lekker vind om te grillen
  • Blikje tomatenblokjes
  • 1 ei
  • 3-4 el paneermeel
  • 1 grote ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 el Ras el Hanout (noord-afrikaanse kruidenmix)
  • 2 tl komijnpoeder
  • 2 tl paprikapoeder
  • 1 tl kaneelpoeder
  • 1 tl cayennepeper
  • 1 el honing
  • Peper en (zee)zout
  • Halve komkommer
  • 2 bosuien
  • 0.5 Bouillon blokje (kip of groente smaak)
  • 2 el olijfolie
  • Rasp en sap van een halve citroen
  • Verse kruiden: ik gebruikte peterselie en bieslook, van beiden ongeveer 1 el gehakte kruiden
  • Optioneel: 1 el gebrokkelde feta

Stappenplan:

Doe in een kom: het gehakt, ei, paneermeel, halve ui en teen knoflook (gesnipperd), 1 el ras el hanout, 1 tl kaneelpoeder, 1 tl komijnpoeder, 1 tl paprikapoeder en 1 tlcayennepeper. Doe er ook wat peper en zout bij en meng dit door elkaar totdat alle specerijen goed door het gehakt gemixt zijn. Indien het gehaktmengsel te nat is kun je extra paneermeel toevoegen. Draai nu gehaktballetjes, ongeveer ter grote van een bitterballetje.

IMG_2046

Bereid intussen ook de couscous volgens de aanwijzingen op de verpakking en laat dit 5-10min wellen. Gebruik het bouillon blokje in het kookwater om de couscous op smaak te brengen.

Verhit een koekenpan en doe de helft van de olijfolie erin. Bak de gehaktballetjes rondom bruin. Zet het vuur lager en doe de rest van de ui en knoflook erbij. Fruit dit even mee en voeg ook de rest van de specerijen erbij. Doe dan de tomatenblokjes bij de gehaktballen en een scheutje water (ongeveer 100 ml). Voeg ook de honing toe en laat dit alles even pruttelen op het vuur om de saus wat in te dikken.

Snij intussen de bosui, komkommer (zonder zaadlijsten) en verse kruiden klein. Meng in een kom de rest van de olijfolie met peper en zout, rasp en sap van de citroen en meng dit door de couscous. Doe ook de bosui, komkommer en verse kruiden door de couscous.

Verhit een grilpan en gril de paprika’s totdat ze mooie grilstepen hebben.

Nu zijn alle onderdelen klaar en kun je het serveren. Strooi als allerlaatst nog wat extra verse kruiden op de gehaktballetjes. Eventueel kun je ook een beetje gebrokkelde stukjes feta over de gehaktballen strooien.

Smakelijk!