Mac and cheese met broccoli & bacon

De regenachtigste dagen van het jaar zitten er weer aan te komen. En zo’n druilerig weer vraagt om comfortfood. En deze mac and cheese is echt het perfecte comfortfood. Smeuïge kaassaus, crispy bacon en ook nog eens vitamientjes in de vorm van broccoli. Ook geschikt voor kinderen die geen groentes willen eten, want de broccoli wordt zo door de saus opgenomen dat je hem amper ziet en proeft. Je kunt het dus goed wegcijferen als italiaanse kruiden, als je echt lastige kids hebt. Uiteraard is deze mac and cheese vrij machtig (what else), dus je hebt geen grote porties nodig. Serveer het eventueel met een frisse salade als tegenhanger. Ik voegde zelf een blok cheddar en een blok gruyère toe, maar je kunt ook andere kazen gebruiken als je dat lekker vindt. Je kunt hem natuurlijk vegetarisch maken door de bacon weg te laten. Je kunt de bacon bijvoorbeeld vervangen door wat walnoten, zodat je wel hetzelfde cruncheffect behoudt. Maar nee, dit is niet echt paleo, vegan of welk dieet dan ook-proof, maar wel ontzettend lekker. Zeg nou zelf, wie kan er zo’n schaal vol goodness weerstaan?

Bereidingstijd: ~30 min (+ 10 min. oventijd)        Moeilijkheid (1 t/m 5): **

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 200 gram bacon of ontbijtspek
  • 350 gram pasta naar keuze
  • 100 gram boter
  • 90 gram bloem
  • 900 ml melk
  • 1 blok cheddar, geraspt (~180 gram)
  • 1 blok gruyère kaas, geraspt (~180 gram)
  • 1 grote broccoli, in kleine roosjes gesneden
  • verse peterselie
  • 2 blaadjes laurier
  • 3 el paneermeel
  • peper & zout

Stappenplan:

Verwarm de oven voor op 200ºC.

Kook de pasta in een ruime pan water met wat zout. Bak intussen ook de bacon knapperig en snij in grove stukken.

Voeg de laatste 4 minuten de broccoli erbij in de pan. Giet het geheel af.

Smelt de boter in een steelpan.

Voeg de bloem toe en roer tot een mooie roux. Laat dit enkele minuten al roerende garen.

Doe de melk beetje bij beetje bij de roux en roer met de garde steeds door. Voeg ook de laurier toe.

Herhaal totdat alle melk op is en laat enkele minuten doorkoken.

Voeg beetje bij beetje de geraspte cheddar en gruyère toe. Hou een goed handvol apart voor later.

Breng het geheel op smaak met peper en eventueel zout (let op dat de kazen ook al zout bevatten, proef dus goed).

Voeg de paste en de broccoli bij de kaasmix en roer door elkaar.

Doe het geheel in een ovenschaal of verdeel over kleine schaaltjes.

Verdeel de bacon over de schaal.

Strooi de overgebleven kaas bovenop, als ook het paneermeel.

Bak dit nog 10 tot 15 minuten af in de oven totdat de bovenkant mooi goudbruin is.

Bestrooi de mac and cheese met verse peterselie.

Smakelijk!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *