Laagjestaart met botercreme & aardbeien

Ik zie al tijden de prachtigste laagjestaarten voorbij komen op instagram. Tijd om er zelf ook eens een te gaan maken! En wat is nou een betere gelegenheid dan de babyshower van een van mijn beste vriendinnetjes?! De geel-roze taart op de foto’s heb ik gemaakt om te oefenen, want ik kon het risico niet lopen om hem te laten mislukken. De zoetkleurige babyroze taart is de uiteindelijke taart die ik maakte voor de babyshower. En met succes! Niet alleen ziet het er, wat mij betreft, spectaculair uit, maar hij is ook nog eens lekker!

Bereidingstijd: ~120 min (+1,5u oventijd tussendoor)        Moeilijkheid (1 t/m 5): ***

Ingredienten:

Biscuitdeeg (3 lagen):

  • 525 gram ei (ongeveer 10-12 eieren)
  • 300 gram suiker
  • 3 zakjes vanillesuiker
  • 225 gram bloem
  • 75 gram maizena

Botercreme:

  • 90 gram bloem
  • 480 ml melk
  • 400 gram ongezouten roomboter (op kamertemperatuur)
  • 400 gram poedersuiker
  • 10 ml vanille extract

Extra:

  • bakje aardbeien
  • toppings naar keuze

Extra benodigdheden:

  • springvorm van 22cm
  • bakpapier
  • boter om in te vetten
  • mixer of keukenmachine
  • paletmes of iets anders om mee glad te strijken

IMG_5300-8

Stappenplan:

Ervan uitgaande dat je niet, net als ik, in het bezit bent van 3 springvormen van 22cm, zul je de 3 lagen biscuitdeeg dus in 3x moeten bakken. Het is in dat geval ook beter om het deeg in 3x te maken, in plaats van alles in 1x.

Meng in een kom 175 gram eieren (3-4 eieren ongeveer) met 100 gram suiker en 1 zakje vanillesuiker. Mix dit op middelhoge stand voor ongeveer 10 minuten tot een luchtig en licht schuimig geheel.

Verwarm intussen de oven voor op 180°C.

Zeef in een andere kom 75 gram bloem met 25 gram maizena. Spatel dit voorzichtig door het ei-mengsel totdat het volledig is opgenomen.img_5133-1

Vet de springvorm in, doe een laagje bakpapier op de bodem van de springvorm.

Giet het ei-bloem mengsel in de bakvorm en bak dit af voor ongeveer 30 min. Je kunt testen of hij klaar is door een prikker in de taart te steken, deze moet er schoon uitkomen.

Als je biscuitdeeg klaar is haal je hem uit de oven en laat je hem enkele minuten in de vorm afkoelen. Haal hem daarna uit de springvorm en laat hem verder afkoelen (liefst op een rooster).

Herhaal dit alles nog 2x zodat je 3 lagen biscuitdeeg krijgt. Je kunt hier natuurlijk alvast mee aan de slag gaan terwijl je vorige biscuitlaag nog in de oven staat.

Voor de botercreme verwarm je de (liefst gezeefde) bloem met de melk in een steelpannetje op het vuur, onder constant roeren met een garde. Zodra het gaat koken draai je het vuur laag en blijf je door roeren.

Na een tijdje zul je merken dat het mengsel vanzelf dikker wordt. Zodra een houten prikker rechtop blijft staan is je mix klaar.

img_5134-2

Doe het mengsel in een kom en dek helemaal af met folie. Laat volledig afkoelen.

Klop in de keukenmachine of met een mixer de boter luchtig. Dit duurt ongeveer 15-20 minuten, je zult vanzelf merken wanneer het echt lekker luchtig is. Voeg dan beetje bij beetje ook de poedersuiker toe en klop het verder luchtig. Pas op: want het poedersuiker zal een beetje gaan stuiven.

Voeg ook het vanille extract toe en blijf mixen totdat alles goed opgenomen is.

Zodra het bloem-melkmengsel helemaal is afgekoeld doe je ook dit bij de boter. Klop dit nog minstens 5 min goed door. Wil je je botercreme een kleurtje geven, dan kun je deze nu toevoegen. Indien je met 2 kleuren wilt werken moet je de botercreme eerst verdelen over 2 kommetjes.

Snij de aarbeien in schijfjes. Nu kun je je taart gaan samenvoegen.

Leg 1 laag biscuittaart op een taartschaal en smeer hier een laagje botercreme op. Beleg dit met schijfjes aardbei.

img_5160-7

Neem een tweede laag biscuittaart en besmeer deze aan de onderkant nog met een klein laagje botercreme en leg deze (met de botercreme naar beneden) op de eerste laag.

Smeer nu weer een laag botercreme bovenop en beleg wederom met schijfjes aardbei. Herhaal nu ook de vorige stap met de 3e laag biscuittaart.

img_5162-8

Smeer nu de botercreme ook aan de buitenkant en bovenkant van de taart, om hem op die manier ‘dicht’ te strijken. Dit mag best een iets dikkere laag zijn, zodat de biscuittaart vrijwel niet meer zichtbaar is. Strijk dit glad.

Eventueel kun je hem nu even in de koeling zetten om op te stijven en kun je hem dan nog eens met een extra laag besmeren. Ik heb dat bij mijn taart niet gedaan.

img_5200-17 img_5171-11

Versier de taart vervolgens zoals je zelf wilt. Ik versier hem met aardbeien, snoepgoed, strooisels, merengue kisses (die was ik vergeten op onderstaande foto’s) en witte chocolade bark. De bark maakte ik door witte chocolade te smelten, dun uit te strijken over bakpapier, te beschilderen met cacao-verf (met behulp van een houten prikker) en te laten opdrogen. Vervolgens kun je de bark in stukken snijden of breken. De schoentjes bovenop de babyshower taart heb ik stiekem online gekocht, maar ook deze zijn denk ik wel zelf te maken met fondant bijvoorbeeld.

Smakelijk!

IMG_5299-7 IMG_5302-9