Kleurrijke groentetaart

door Inge

Wat een plaatje, deze taart! Bijna te mooi om aan te snijden. Boordevol kleurrijke groentes is deze taart net een bloem in de bloei. Zeker weten een hit voor elk etentje. De inspiratie voor deze taart kreeg ik al lange tijd geleden via de website van Culy.nl, en staat hij op mijn to-do lijstje ever since. Vandaag was het eindelijk zo ver… uiteraard met een geheel eigen draai.

Bereidingstijd: ~45 min  (+1u koeltijd + 1u oventijd)        Moeilijkheid (1 t/m 5): ***

Ingredienten voor de taartbodem:

  • 285 gram bloem
  • 125 gram roomkaas
  • 135 gram roomboter
  • 1,5 el azijn
  • 5 tl koud water
  • 1 el bakpoeder
  • snufje (zee)zout

Mocht je weinig tijd hebben, of gewoon geen zin, kun je ook kant en klare hartige taartbodem nemen uit het diepvriesvak van de supermarkt.

Ingredienten voor de inhoud:

  • 200 gram ricotta
  • 2 eieren
  • 1 teen knoflook
  • 0,5 el tijm
  • 0,5 el dragon
  • olijfolie of kruidenolie
  • peper en zout
  • 1 groene courgette
  • 1 gele courgette
  • 1 wortel
  • halve rode ui
  • 5 plakjes worst (ik gebruikte salame napoli)

Andere benodigdheden:

  • bakpapier
  • mandoline of iets anders om dunne plakken te snijden
  • springvorm (ongeveer 20 cm)
  • deegroller
  • plastic folie

Stappenplan:

Meng voor het deeg alle ingredienten in een kom en kneed tot een glad deeg. Pak dit in in plastic folie en leg ongeveer 1u in de koelkast om op te stijven en te rusten.

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Haal na 1u het deeg uit de koelkast en leg het tussen 2 vellen bakpapier (of op een bebloemd aanrecht als je liever een kliederboel wilt veroorzaken). Rol het deeg tussen het papier uit met de deegroller tot een dikte van 3mm. Maak je de bodem dikker, dan zal hij langer gaartijd nodig hebben.

Haal het bovenste bakpapier eraf en doe dit in de springvorm. Ik heb het bakpapier enkel op de onderkant gedaan en de zijkanten met boter besmeerd, zodat de zijkanten glad blijven. Doe daarna het deeg in de springvorm en druk het zachtjes aan. Waar het deeg dubbel komt te zitten aan de randjes kun je met je vingers wat meer drukken, zodat het deeg daar weer wat dunner wordt. Prik met een vork enkele gaatjes in de bodem en zet dit nog heel even terug in de koelkast.

IMG_2368

Meng intussen in een kom de ricotta met de eieren. Doe er de tijm en dragon bij en breng op smaak met peper en zout. Pers de knoflook en doe dit er ook in. Meng tot een gladde mix.

Snij de courgettes en wortel in dunne repen met de mandoline. (op standje fijn, die van mij vond ik achteraf net wat te dik). Snij ook de ui in dunne ringetjes en halveer deze. Snij ook 4 plakken worst door midden, de 5e plak is voor het middenstuk.

Haal de taartbodem uit de koelkast en doe het ricottamengsel erin, verdeel dit over de bodem.

Leg nu 1 voor 1 de verschillende repen groentes in de taart, beginnend bij de buitenkant. Doe het allemaal om en om, zodat je een mooi kleurenpallet krijgt. Zet de repen goed rechtop en zoveel mogelijk tegen elkaar aan, laat zo weinig mogelijk ruimte over. Zorg ook dat er af en toe een plakje worst en wat ui tussen zit. Als laatste vouw je het laatste plakje worst in een roosje en zet je dit in het midden.

Haal nu de overtollige randjes deeg weg, druk eventueel de randjes ietsje naar binnen zoals ik op de foto hierbeneden heb gedaan.

IMG_2372

Strijk met een kwastje wat olijfolie over de groentes. Ik heb hiervoor een knoflook-rode peper olie gebruikt, maar je kunt alles gebruiken wat je lekker vindt.

Zet de taart in de oven voor ongeveer 1u of tot hij gaar is en het ricotta mengsel gestold is. (let op, er zal altijd wat vocht op de taart liggen dat niet stolt, dit is niet erg maar daardoor kan het lijken alsof je taart nog niet gestold is).

IMG_2383

Serveer hem eventueel met een frisse komkommer-tomaat salade.

Je kunt natuurlijk varieren met de groentes; gebruik ook een keer aubergine of tomaat bijvoorbeeld. Wil je liever een vegetarische variant, laat dan de worst weg.

Smakelijk!

Misschien vind je dit ook leuk

3 reacties

Manon 15 juli 2016 - 09:40

Wat een plaatje! Deze gaat ook zeker op mijn ToDo lijstje! 🙂

Reply
Tant Anjo 😘 19 juli 2016 - 22:28

Hoeveel tijd heb ik nodig voor dit pracht exemplaar?

Reply
Inge 20 juli 2016 - 08:54

Als je de taartbodem zelf maakt, moet je wel rekening houden met minstens 2,5u van begin tot eind (met 1u rusttijd en 1u oventijd, dus dan kun je wel iets anders gaan doen in de tussentijd). Je bent dan ongeveer 10 min bezig met het maken van de bodem en daarna nog 15-30 minuten met het snijden van de groenten en in elkaar zetten. De tijd die je er daadwerkelijk mee bezig bent, valt dus reuze mee, je moet alleen lang wachten tussendoor.
Als je een kant en klare bodem koopt ben je veel sneller klaar natuurlijk, omdat je de bodem dan direct kunt gebruiken. Kijk dan ook even goed op de verpakking van de bodem, wellicht heeft hij iets korter of langer in de oven nodig maar hou er rekening mee dat de ricotta vulling ook tijd nodig heeft om te stollen.

Reply

Plaats een reactie