Kip katsu curry

door Inge

Deze kip katsu curry is tot stand gekomen na mijn citytrip naar Londen, afgelopen September. In Londen bezocht in ‘HipChips‘, een zaak waar je enkel chips kan eten en daar allerlei lekkere zoete en hartige dips bij krijgt. Voor de chipslovers onder ons, waaronder ik, een zaak naar ons hart. Een van de dips die ik uitzocht was de katsu curry dip en dat was mijn absolute favoriet. Ik had er nog nooit van gehoord en ging dus googlen. Zo vond ik uit dat katsu curry uit Japan komt en het veelal met kipschnitzels gegeten wordt. Je krijgt dan dus kip katsu curry. Na een avondje googlen naar recepten, want er zijn uiteraard ook hier weer honderden varianten van te vinden, heb ik uiteindelijk mijn eigen kip katsu recept bedacht. En lekker dat ie was! Het bracht me even weer terug in Londen. Je kunt natuurlijk kant en klare schnitzels gebruiken maar ik vond het ook leuk om eens zelf schnitzels te maken. Is niet eens zo moeilijk, dat bleek! Lekker met plakrijst en een frisse salade.

Bereidingstijd: ~30min        Moeilijkheid (1 t/m 5): **

Ingrediënten voor 2 personen:

Voor de saus:

  • 1 witte ui
  • 2 tenen knoflook
  • 2 cm verse gember
  • 1 el currypoeder
  • 1 tl kurkuma
  • 0,4 tl chilipoeder
  • 1 steranijs
  • 1 el tomatenpuree
  • 500 ml water
  • 1 blokje kippenbouillon
  • 2 el honing
  • 1 el rijstwijnazijn
  • 1 el sojasaus
  • 2 el olie
  • 2 el sesamzaadjes (zwart en/of wit)

Voor de kip:

  • 2 kipschnitzels OF
  • 2 kipfilets
  • 1-2 eieren
  • 50 gram bloem
  • 150 gram pankokruimels of paneermeel

Stappenplan:

Indien je kant en klare kipschnitzels gekocht hebt, kun je deze stappen overslaan en gelijk aan de saus beginnen.

Leg de kipfilets tussen 2 vellen bakpapier of iets dergelijks en sla ze plat, tot ongeveer 2 cm dikte. Gebruik hiervoor een vleeshamer of bijvoorbeeld de deegroller.

Bestrooi de kipfilets met wat peper en zout.

Zet 3 bakjes klaar, 1 met bloem, 1 met het losgeklopt ei en 1 met de panko.

Haal de kip eerst door de bloem, dan door het ei en dan door de panko. Haal de filets daarna nog een keer door het ei en de panko. Dan worden ze extra knapperig. Herhaal dit voor beide filets. Zet apart tot later.

Nu gaan we de saus maken. Snipper de ui, knoflook en gember, je kunt het ook raspen.

Verhit de olie in een pan en fruit hierin de ui, knoflook en gember. Voeg ook de currypoeder, kurkuma, steranijs en chilipoeder toe en bak een minuutje mee.

Voeg de tomatenpuree toe en bak ook deze een minuutje mee.

Doe het bouillonblokje en 500 ml water erbij en breng het geheel aan de kook.

Laat zo’n 6 minuten sudderen. Voeg dan de rijstwijnazijn, honing en sojasaus toe.

Laat nog zo’n 3 minuten doorsudderen.

Doe de saus in een blender of keukenmachine en maal fijn. Doe terug in de pan om warm te houden, maar zet het vuur laag of uit.

Verhit een scheut olie in een vleespan. Bak hierin de schnitzels om en om totdat beide kanten goudbruin zijn en de kip gaar is, zo’n 6 minuten.

Snij de kipschnitzels in repen en serveer met de saus. Bestrooi de saus met de sesamzaadjes.

Serveer de kip katsu curry met pandanrijst en een frisse salade.

Smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook leuk

Plaats een reactie