Inge ontdekt: Dordrecht

door Inge

Toerist in eigen land, eigenlijk doe ik dat veel te weinig. Toevallig vorige week dus twee keer. We gingen naar Domburg op bezoek, nadat we de nieuwe auto van Pim hadden opgehaald. Domburg is leuk maar best wel klein en ik was er maar heel kort eigenlijk. Nog leuker was mijn bezoek aan Dordrecht. Mede-foodie Rosemarijn (van “Uit de keuken van Roos“) is een rasechte Dordtenares (of hoe heet dat?) en wilde haar mooie stadje graag in het zonnetje zetten. En terecht, want Dordrecht bleek een ontzettend sfeervol en gezellig stadje, terwijl het eigenlijk teveel in de schaduw van Rotterdam leeft. Tijd dus om met z’n allen eens een bezoekje te brengen en het imago wat op te poetsen.

Samen met acht andere bloggers ontmoeten we Rosemarijn op het Scheffersplein in Dordrecht. Het was gelijk supergezellig. De groep meiden was heel divers, van foodbloggers tot lifestyle- en fashionbloggers en fotografen, het was een heel fijn klein groepje meiden. We gingen bij Osteria-bar Luca binnen, midden op het Scheffersplein. Daar leerden we elkaar verder kennen onder het genot van een heerlijke cappuccino en borrelplank. Wat is Luca een prachtige zaak. Beneden in de zaak vind je halverwege een prachtige prominente bar met daarachter enkele tafeltjes die mij doen denken aan een oud bruin cafe uit de Jordaan maar dan ergens in een Italiaans dorpje. Op een groot oldskool letterbord strijken de letters “I’m a pizzaterian”. Op de bovenverdieping kom je echter in een hele andere sfeer terecht, met geweldig behang en fluwelen banken waande ik me even in een jaren 20 woning a la “Great Gatsby”. Uiteraard moesten daar even wat kiekjes gemaakt worden.

Luca Dordrecht
Het geweldige interieur van Luca in Dordrecht. Foto: enKirsten
Osteria bar Luca in Dordrecht
Luca in Dordrecht
No. 28 Wonen & Lifestyle Dordrecht
No. 28 Wonen & Lifestyle in Dordrecht

Na wat geborrel bij Luca vervolgden we onze weg rond het centrum. We liepen over de zaterdagmarkt en bezochten wat winkeltjes, zoals het Theewinkeltje en No. 28 Wonen & Lifestyle. Er zijn in Dordrecht allerlei fijne kleine straatjes en pleintjes met winkeltjes en cafeetjes. Veel tijd hadden we niet want om 14u werden we ergens verwacht. Het was een echte verrassing toen bleek dat we gingen bootje varen door de historische binnenstad van Dordrecht. Ik heb echt nog nooit zo’n rondvaart op een bootje gedaan ergens in Nederland, maar wat is dat leuk zeg! Zo’n hele andere manier om een stad te ontdekken. We voeren met het prachtige bootje van Imbarcazione Barone door de wijnhaven en de Oude Maas langs de prachtigste oude huisjes, het stadhuis en andere gebouwen. Onderweg pikten we nog een picknickmand op met lekkers van Coffeelicious. We kregen verse sapjes en cupcakes, yummy! Echt genieten was het; gezellige meiden, wind door je haren, prachtige omgeving, lekker eten en drinken en een leuke kapitein! 

Na de boottocht ging ons dagje verder in popcorn heaven. Bij Allenbrand’s Gourmet Popcorn proefden we allerlei unieke popcornsmaken, zoals jalapeno-chili-cheese, stroopwafel en snickerdoodle. Allemaal vers gemaakt in de winkel. We zagen ook ter plekke hoe de Red Velvet popcorn gemaakt werd. Geweldig. De eigenaren van de winkel, een Amerikaanse man met Nederlandse vrouw en kind, straalden helemaal bij het vertellen over popcorn. Met Pim als popcornliefhebber thuis kon ik dus niet laten om wat smaken mee te nemen voor thuis. 

 

Imbarcazione Barone
Het gezellige boottochtje met Imbarcazione Barone
Imbarcazione barone
De prachtige boot van Imbarcazione Barone. Foto: AmbitiEmma
red velvet popcorn allenbrands gourmet popcorn
Allenbrand’s Red Velvet popcorn in de maak. Foto: enKirsten

Alsof we nog niet genoeg gesnoept hadden die dag eindigden we onze dag bij Bakkerij van der Sterre. Ook dit is weer een geniaal familiebedrijf midden in Dordrecht. Zo is deze bakker uitvinder van de appelmarijn, het Dordrechtste gebakje. Leuk weetje: de appelmarijn is vernoemd naar de huidige eigenaresse, dochter van de vroegere bakker. Dochterlief zet de trend voort door ook voor haar kinderen elk een eigen gebakje te maken, zoals de ‘Framboaz’ en de ‘Chrissie Carrot’. Onder genot van allerlekkerste patisserie en een drankje sloten we de dag uiteraard al kletsebetsend af.¬†

Wat een geniale dag was dit, en wat heeft Dordrecht veel te bieden. Niet alleen de architectuur en de wateren in de oude binnenstad zijn geweldig, ik heb zoveel leuke en sfeervolle terrasjes gezien! Natuurlijk hebben we nog maar een klein stukje ontdekt, dus ik wil er zeker nog een keer terug. Zo liep ik op de heenweg nog door een ander straatje met allerlei leuke winkeltjes, en zijn er zoveel leuke straatjes met geweldige oude huizen te zien. En wat dacht je bijvoorbeeld van een dagje Biesbosch, dat om de hoek ligt. Zoek je dus nog een leuk weekendtripje in eigen land? Dan is Dordrecht zeker een aanrader. Dankjewel Rosemarijn voor deze uitnodiging!

Bakkerij van der Sterre Dordrecht
bakkerij van der sterre Dordrecht
Kijk mij eens watertandend naar die gebakjes kijken. Foto: enKirsten

Misschien vind je dit ook leuk

Plaats een reactie