Rode bessen, blauwe bessen, frambozen, bramen… we weten allemaal wel dat deze beauties aan een plant groeien en misschien groeien ze wel in jouw tuin. Maar heb je je ooit al eens afgevraagd hoe je ze op grote schaal teelt? Ik ontdekte het bij de Berrybrothers in Roggel, Limburg. Geheel coronaproof en dus lekker kleinschalig kwamen we met een handjevol foodies bij elkaar. Superleuk altijd om foodies weer opnieuw te zien, nieuwe foodies te ontmoeten, en foodies eindelijk eens in real life te zien. Zo ontmoette ik eindelijk Jaimy van Jaimy’s Kitchen, met wie ik al sinds onze zwangerschappen veel contact heb via Instagram.
Berrybrothers B.V.
Ik gok dat iedereen onbewust al eens met de Berrybrothers in aanraking is geweest. Familiebedrijf Berrybrothers is gespecialiseerd in het telen en vermarkten van dagverse rode bessen, blauwe bessen, bramen en frambozen. En die liggen dus gewoon in jouw plaatselijke Albert Heijn. Wat ooit, in 1980, begon in de Betuwe met 3 hectare aan grond, is inmiddels uitgegroeid tot een internationaal familiebedrijf waar de passie vanaf spat. Berrybrothers wordt inmiddels gerund door tweelingbroers Gerco & Nijs (vandaar de naam Berrybrothers), en ook hun zus Franciene werkt in het bedrijf.
De oorspronkelijke ambacht van het fruittelen is nog steeds te zien in het bedrijf. Al het fruit plukken ze bijvoorbeeld nog steeds met de hand. Ook wordt er volop ingezet op het natuurlijk proces van bloemetjes & bijtjes, waardoor er vrijwel geen gewasbeschermingsmiddelen gebruikt worden. Bijen bestuiven de planten, zoals dat ook in de natuur gaat. Maar er worden ook andere insecten ingezet om boosdoeners te verweren of doen overlijden (beetje in de trant van de natuurlijke voedselketen dus). Ook loopt er, naar zeggen, dagelijks iemand met een loep door de planten om te controleren op ongedierte en schimmels.
Het teeltproces
We lopen langs verschillende mega grote, uitgestrekte velden met gewassen. Het ene veld is overkapt, het andere veld is helemaal open en weer een ander veld helemaal in een kas. Op het ene veld groeien al volop bessen aan de struiken, op het andere veld zijn de struiken pas net geplant en dus nog te klein. De broers vertellen vol enthousiasme over de producten die hier groeien. Bij elke plant mogen we zelf wat plukken en proeven. Ondanks dat de rode bessen nog net niet helemaal rijp waren, was de smaak echt al zoet met een licht zurige ondertoon. Het is alweer even geleden dat ik rode bessen gehad heb, maar ik werd weer even eraan herinnert hoe fijn dit fruit is. Niet te zoet, en zeker niet zuur.
De broers vertellen onder andere dat ze hun teeltproces zo hebben ingericht, dat ze vrijwel het hele jaar door hun bessen kunnen leveren. Dit komt mede door grote, innovatieve koelcellen die een tweeledige toepassing hebben. Enerzijds bewaren ze jonge frambozen plantjes hierin, om ze in hun ‘winterslaap’ te houden. Zodra ze mogen groeien worden ze uit de koelcel gehaald en in de kas geplaatst. Op deze manier foppen ze als het ware de plantjes en kunnen ze hun oogsten spreiden. Anderzijds gebruiken ze de koelcellen ook om rijpe rode bessen te bewaren voor de wintermaanden. Dit gebeurt onder andere door het zuurstofgehalte in de koelcellen omlaag te brengen, wat het rijpproces enorm vertraagd en de bessen dus lang houdbaar houden. Zo verleng je het seizoen dus tot het maximale. Deze koelcellen zijn een goed voorbeeld van hoe innovatieve techniek de oorspronkelijke ambacht kan verrijken.
We zagen ook een stukje van het verpakkingsproces, wat ook allemaal handmatig gebeurt. Stapels met kartonnen en plastic doosjes zoals wij ze uit de winkel kennen vullen ze hier dus met de hand direct van de plant in het bakje.
Proeverij
Na de rondleiding, waarbij we ook nog een prachtig stuk gefietst hebben door het Limburgse platteland, mochten we plaatsnemen aan lange picknicktafels middenin de kas met gewassen. Daar werd onze lunch geserveerd. De lunch begon met een pairing proeverij. Zo konden we ontdekken dat rode bessen voor meer dan alleen taartversiering gebruikt kunnen worden. We kregen drie soorten jam van rode bessen: ‘gewone’ bessenjam, bessenjam met chili en bessenjam met munt en limoen. Deze combineerden we met: geitenbrie, linzen, burrata, witte chocolade, kipfilet, beenham en rode wijn. Ik had nooit gedacht dat ik dit ooit zou zeggen, maar ik vond de pairing van linzen met de chili-bessenjam het allerlekkerste. En ik eet dus eigenlijk nooit linzen!
De tweede gang was een salade met o.a. venkel en natuurlijk rode bessen, en als laatste een overheerlijke cheesecake die we met vers geplukte bessen versierden. En dat allemaal met een (alcoholvrije) moscow mule cocktail in mijn hand, uiteraard ook weer met rode bessen. Nadat we weer met de fiets terug naar de hoofdlocatie gefietst waren, sloten we de dag met z’n allen in het zonnetje af.
Conclusie
Wat was het een fijne dag bij de Berrybrothers! Niet alleen vanwege het weer, het lekkere eten en het goede gezelschap. Natuurlijk is het ook geweldig dat ik eens een thuiswedstrijd had, en dus niet naar de randstad hoefde af te reizen voor een event. Het was tof om te zien hoe het teelproces in zijn werk gaat. De passie van de broers spat ervan af. Dat zie je door die twinkeling in hun ogen als ze over hun bedrijf vertellen. Een van de broers heeft onlangs zelf een tweeling gekregen. Ik acht de kans dus zeker aanwezig dat dit bedrijf nog jarenlang in deze familie blijft.
Bedankt voor de uitnodiging en de fijne dag! Hoe leuk is het als ik zometeen weer een bakje rode bessen in de winkel koop en precies weet waar deze vandaan komt? Tijd voor een receptje met rode bessen op de blog dus! Mocht je niet kunnen wachten totdat mijn recepten verschijnen, dan kun je nu hier ook het rode bessen receptenboekje van Berrybrothers gratis downloaden.