Raita is een frisse en milde yoghurtsaus uit de Indiase keuken. De frisse saus geldt als tegenhanger van de pittige curries, de ultieme afkoeling voor de hete pepers waardoor je je curry dus ook pittiger kan maken. Elk dorp, nee, elke familie zal zo zijn eigen recept hebben voor de traditionele raita, maar van origine wordt hij gemaakt met komkommer en munt. Natuurlijk kun je daarop variëren, en kun je de munt bijvoorbeeld vervangen door peterselie, dragon of dille. Maar je kunt bijvoorbeeld ook een fijngesneden tomaatje of rode ui toevoegen.
Eet hem bijvoorbeeld bij deze curry met rijst en naanbrood, maar ook als dip bij stokbrood of turks brood of tussen een wrap.
Bereidingstijd: ~ 10min Moeilijkheid (1 t/m 5): *
Ingrediënten voor 1 kommetje:
- klein potje Griekse yoghurt
- 1/3e komkommer
- snuf komijn
- snuf korianderpoeder
- snuf gemberpoeder
- snuf chilipoeder
- 2 el verse peterselie of munt
Stappenplan:
Schep de yoghurt in een kom en leng aan met 1 el water.
Snij de komkommer door midden en haal de zaadlijsten eruit. Eet deze op (want; extra groentjes ;))
Snij de rest van de komkommer in kleine reepjes of stukjes en doe dit bij de yoghurt.
Breng flink op smaak met peper en zout en doe er ook komijn-, gember- en korianderpoeder bij naar smaak.
Hak de verse peterselie of munt fijn en meng ook deze door de yoghurt.
Strooi als laatste chilipoeder over de raita, deze kun je er uiteraard ook doorheen roeren.
Smakelijk!