Honing tijm parfait

door Inge

Het maken van deze honing tijm parfait stond al heeeeeeel lang op mijn to cook lijstje. Ofja, niet specifiek deze honing tijm parfait, maar any parfait. Ik heb het twee keer eerder geprobeerd maar twee keer mislukt. Ik weet ook waarom. Parfait is eigenlijk ijs dat je maakt zonder ijsmachine. Het is ook wel “stilstaand ijs”. Hoe meer suiker en/of alcohol er in je mix zit, hoe slechter het zal bevriezen. Daar ging ik de eerste twee keer dus de mist in, het werd niet stevig genoeg. 

Met dit recept van Elsarblog als basis is het me dan eindelijk gelukt!  En het was echt verrukkelijk! Nu hebben wij ook wel een ijsmachine in huis, maar parfait is toch qua structuur ook net weer anders dan roomijs. En uiteraard heeft niet iedereen een ijsmachine in huis, dus dan is een parfait echt een perfecte oplossing.

Ik hou er heel erg van om hartige smaken in ijs te verwerken. Zo maakte ik jaren geleden al rozemarijnijs, wat echt TE lekker is als je het mij vraagt. Now that I think of it, die moet ik snel nog maar eens maken! Ook maakte ik dit blauwe bessen-basilicumijs, wat ook heerlijk was. Je ziet het, ik hou van kruiden in mijn ijs. En terecht, want dat geeft een hele andere dimensie aan je ijs. Zeker gezien ik niet zo’n extreme zoetekauw ben. 

Deze keer gebruikte ik dus tijm in het ijs, samen met honing. Ik had deze combinatie van smaken eerder al bij Donna Hay voorbij zien komen in een cake en het sprak me gelijk aan. En jawel, weer een winnaar. Ik maakte het ijs in een siliconen bakvorm met halve bollen van 8cm doorsnede. Door het materiaal krijg je het ijs makkelijk uit hun vorm.

Elsarblog maakte hun parfait met bastognekoekjes, dat lijkt me overigens ook echt verrukkelijk! Op hun blog maken Elsa & Inge heerlijke gerechten, maar ze hebben ook superveel DIY ideetjes op hun site staan. Echt supertof om al die zelfgefrutselde dingetjes te zien. Had ik er maar het geduld voor….

honing tijm parfait
honing tijm parfait

Honing tijm parfait

Print
Porties: 6 personen Voorbereiden: Bereidingstijd:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Beoordeling: 5.0/5
( 1 stemmen )

Ingrediënten

 • 40 gram eierdooiers
 • 45 gram hele eieren
 • 80 gram honing + wat extra om te serveren
 • 2,5 dl slagroom (ongezoet)
 • 40 gram ongezouten boter
 • 2 el lichtbruine basterdsuiker
 • 2 el patent bloem
 • verse tijm
 • snuf zout

STAPPENPLAN

 1. Klop de slagroom lobbig; pieken moeten licht zichtbaar zijn maar niet stijf blijven staan.
 2. Doe de eidooiers, hele eieren en 50 gram honing in een kom en verwarm het au bain-marie tot 37 graden Celsius.
 3. Voeg nu naar smaak verse tijmblaadjes toe, ik voegde ongeveer 1 el tijmblaadjes toe.
 4. Haal het van het vuur en blijf doormixen totdat het geheel op kamertemperatuur is, dit duurt zo'n 5 a 10 minuten.
 5. Meng de slagroom erdoor en verdeel over de vormpjes.
 6. Zet dit in de vriezer voor minstens 4 uur. 
 7. Verwarm de oven voor op 200°C.
 8. Voor de tuille smelt je de boter met 2 el honing, suiker en 1 tl tijmblaadjes in een steelpan.
 9. Zodra de boter gesmolten is, haal je de pan van het vuur en meng je vervolgens de bloem en het zout door het mengsel.
 10. Roer goed door totdat je een egale mix hebt. 
 11. Schep de mix met een lepel op de bakplaat, hou er rekening mee dat de mix in de oven nog uitzakt. Ik heb telkens hoopjes van 1 tl gemaakt met zo'n 5 cm tussenruimte. Als je echt losse koekjes wil serveren kun je het beste nog iets meer ruimte er tussen laten en ze in 2x afbakken.
 12. Bak de koekjes in zo'n 6 minuten goudbruin.
 13. Laat de koekjes afkoelen, ze zullen dan hard worden.
 14. Drapeer wat extra honing op de borden. Haal de parfaits uit de vorm en leg op de borden. Serveer met een koekje en extra tijmblaadjes.
 15. Smakelijk!
honing tijm parfait
honing tijm parfait

Volg je me al op social media?

Facebook / Instagram / Pinterest

Of tag @knoeienmetinge.nl of #knoeienmetinge als je iets van mijn blog maakt.

Misschien vind je dit ook leuk

Plaats een reactie