Honing-appel cupcakes met gezouten karamel

Yes, het is weer tijd voor een nieuwe foodblogswap. Deze maand mocht ik koken van de blog ‘Domaine Malpas kookt‘. De vrouw achter deze blog is Boor. Ik volg Boor al maanden op instagram en het is heerlijk om haar avonturen te volgen. Supermarkt struggles, heerlijke gerechten, maar ook hubby, kids en de hond komen regelmatig voorbij. Boor is mede-eigenaar van vakantieverblijf Domaine Malpas in Frankrijk, waar ze vooral in de zomermaanden flink wat gasten ontvangen tijdens hun zomervakantie. Een aantal keer per week kunnen gasten aanschuiven bij de table d’hotes, en de gerechten die ze daar serveert deelt Boor ook allemaal op haar instagram pagina. Ik wist gelijk dat het een taart moest worden, want Boor is een master in taarten bakken. Zowel hartig en zoet, ze tovert de ene na de andere lekkernij op tafel. Ik kwam al snel terecht bij deze Joodse appeltaart. Die deelde ze redelijk recent en vond ik echt heerlijk uitzien.

De bedoeling van de foodblogswap is natuurlijk om wel een eigen twist te geven aan een recept. Phoe, dat is lastig bij deze Joodse appeltaart, want hij ziet er al echt TE lekker uit. Ik besloot de foodblogswap eens anders aan te pakken. In plaats van een ingrediënt toe te voegen of te wijzigen, gebruikte ik deze keer (ongeveer) dezelfde ingrediënten maar verwerkte ze dan op een andere manier. Zo ontstonden deze honing-appel cupcakes met gezouten karamel. De cake is heel erg luchtig, heel anders dan de cupcakes of cake zoals ik hem eerder gemaakt heb. Door in de cakejes zelf alleen (acacia) honing te gebruiken in plaats van suiker is hij ook veel minder zoet. Echt heerlijk vond ik ze.

Ik maakte eerder al verschillende gerechten voor de foodblogswap, zoals deze zoete aardappel met hete kip ketjap en deze gezonde kapsalon met pulled chicken. Ben je nou meer geïnteresseerd in andere recepten met appel, dan kun je ook eens voor deze appelroosjes gaan of lekkere appelflappen.

Bereidingstijd: ~ 40 min (+20 min. oventijd)     Moeilijkheid (1 t/m 5): **

Ingrediënten voor 12 stuks:
  • 1 appel
  • 315 gram boter, op kamertemperatuur
  • 3 eieren
  • 150g vloeibare honing
  • 150g zelfrijzende bakmeel
  • sap van een halve citroen
  • zout
  • 150 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 125 ml slagroom
  • 2 tl vanille extract
  • nougatine nootjes om te bestrooien

Verdere benodigdheden:

  • 12 cupcakepapiertjes
  • cupcake bakvorm

Stappenplan:

Verwarm de oven voor op 180°C.

Schil de appels en verwijder het klokhuis. Snij in kleine blokjes.

Mix 200 gram van de boter met de honing en voeg een voor een de eieren toe. Voeg dan de bloem toe en een flinke snuf zout. Mix door elkaar tot een glad beslag. Voeg het citroensap toe en ook de appel en meng door elkaar.

Verdeel de cupcakepapiertjes over de cupcake bakvorm en verdeel het beslag over de 12 cupcakepapiertjes.

Bak de cupcakes in de oven gaar in ongeveer 20 minuten.

Haal de cupcakes uit de oven en laat afkoelen.

Voor de karamel smelt je de overgebleven boter in een steelpannetje, laat hem niet bruin worden.

Voeg de basterdsuiker toe en roer tot de suiker zo goed als opgenomen is, op een laag vuurtje. Voeg ook een flinke snuf zout toe. Eventueel kun je later nog wat extra toevoegen.

Mix de slagroom erdoor en blijf wederom roeren totdat het een egaal geheel vormt. Dit kan even duren.

Breng de karamel aan de kook en laat zo’n 5 tot 10 minuten doorpruttelen zodat hij indikt. Voeg vlak voor het einde het vanille extract toe. De karamel zal nog dikker worden zodra hij opstijft, dus laat hem zo lang doorkoken totdat ie net niet is zoals je hem wilt hebben. Laat de karamel flink afkoelen alvorens hem te serveren, want karamel is gloeiend heet. Proef daarna of je nog extra zout wilt toevoegen.

Versier de cupcakes met de karamel en bestrooi met nougatine nootjes.

Smakelijk!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *