Homemade bouillonsoep

Heb je wel eens zelf bouillon getrokken van verse groentes? Je kunt hiervoor perfect restjes groenten gebruiken. Als ik restjes groenten overheb dan vries ik ze in, in een hersluitbaar plastic zakje. Zodra dat zakje vol is, ga ik bouillon trekken. Stukken gezonder dan kant en klaar en heel simpel om te doen. Je kunt hier allerlei groentes voor gebruiken, zoals wortel, prei of ui. Gooi zeker ook niet de schil van de ui weg, daar zit heel veel smaak aan! En als ik eerlijk ben, deze bouillon is nog lekkerder nadat hij al een nachtje gestaan heeft. Heerlijk nu de dagen weer druilerig worden. Je kunt natuurlijk ook soepvlees of kippenvlees mee laten trekken, voor een “vlezerigere” bouillon.

Bereidingstijd: ~15 min (excl. 3u kooktijd)       Moeilijkheid (1 t/m 5): *

Ingrediënten voor 2 liter soep:

  • 2-3 mergpijpjes
  • ~850 gram (restjes) groenten (bijv. prei, wortel, ui, bleekselderij, knoflook)
  • 250 gram verse soepballen (of zelfgerolde soepballen van gehakt)
  • bosje verse peterselie
  • peper en zout
  • maggi
  • 100 gram vermicelli
  • scheutje olijfolie
  • optioneel: bosui

Stappenplan:

Snij alle groentes grof (behalve de peterselie en optionele bosui).

Verwarm een grote soeppan en doe het scheutje olie erin.

Doe de groentes in de pan en bak de groentes even aan.

Doe ongeveer 2 liter water erbij, als ook de mergpijpjes en voeg zout toe.

Zet het vuur laag, doe de deksel op de pan en laat dit geheel zo’n 3u zachtjes koken.

Zeef de soep en gooi de groentes weg.

Voeg flink wat maggi en peper toe aan de soep om hem op smaak te brengen. Ik gebruikte denk ik zo’n 5 eetlepels maggi.

Doe de soepballen en vermicelli in de soep en laat dit nog 10minuten meegaren.

Proef de soep nu om te kijken of er eventueel meer peper en zout/maggi toegevoegd moet worden. De benodigde hoeveelheid peper en zout is van veel dingen afhankelijk dus dit moet echt op gevoel gaan.

Voeg op het allerlaatste de verse peterselie en eventueel in schijfjes gesneden bosui toe.

Serveer de soep lekker heet, eventueel met extra soepcroutons of een stukje brood.

Smakelijk!