Healthy banana pancakes van kikkererwtenmeel

door Inge

Healthy banana pancakes. Je ziet ze heel veel wanneer je actief bent op instagram bijvoorbeeld. Maar ze zijn dan ook ontzettend yummy! En je kunt er eindeloos mee variëren. Ik wilde ze nog gezonder maken, en verving daarvoor normaal bloem of speltbloem door kikkererwtenmeel. Dit meel is gemaakt van kikkererwten (duh!) en zit maar 44 gram koolhydraten in, ten opzichte van 72 gram in patentbloem. Dat is nogal een significant verschil, niet waar? En voor wie niet van kikkererwten houdt, niet getreurd. Je proeft het helemaal niet! Pim zegt ook altijd dat hij niet van kikkererwten houdt, maar hij at dit toch zo snel op alsof zijn leven ervan af hing (niet wetende dat dit met kikkererwtenmeel gemaakt was).

Qua toppings kun je natuurlijk ook vanalles kiezen. Ik koos zelf voor vers fruit en maple syrup. Maar je kunt ook noten gebruiken, of chocolate chips of kokossnippers. Vooruit, het is me teveel gedoe om dit elke ochtend te gaan maken, want een simpele cracker is natuurlijk ook lekker en veel sneller. Maar zo af en toe, op een luie zondag, is dit heerlijk om de dag mee te beginnen! Hoe eet jij je pancakes het liefst?

Ohja, ik heb wederom een recept met cupmaten neergezet. Eerder gaf ik al aan dat het wel erg handig is om maatschepjes te hebben als je veel bakt. Dan hoef je namelijk niet lastig te gaan doen met de weegschaal. Je ziet dat ik de maten ook in ml/gram erbij gezet heb, en dat 1 cup water een andere omrekening heeft dan 1 cup meel. Dit komt doordat het gewicht verschilt tussen de 2. Je kunt dus niet altijd alles zomaar 1 op 1 omrekenen, vooral bij vaste stoffen. Er zijn echter veel sites waar je een goede omrekentabel vindt voor de meest voorkomende ingrediënten, zoals hier bij Uit Pauline’s keuken.

Bereidingstijd: ~10 min (+exclusief baktijk)      Moeilijkheid (1 t/m 5): **

Ingrediënten voor ∼10 stuks (2-3 personen):

  • 1 cup water (240ml)
  • 1 ei
  • 1 rijpe banaan
  • 1 cup kikkererwtenmeel (130 gram)
  • 1 el bakpoeder
  • 1 el maizena
  • 1 tl kaneel
  • olie
  • toppings: maple syrup, vers fruit, noten, chocolate chips

Stappenplan:

Meng alle ingrediënten, behalve de olie en toppings, in een keukenmachine en maal fijn tot een mooie egale mix.

Heb je nou, net als ik, maar een klein keukenmachientje, dan kun je ook alleen de banaan met wat van de ingrediënten mixen en de rest met de hand erdoor mengen. Heb je nou helemaal geen keukenmachine (of blender), dan kun de banaan ook met een vork prakken en de rest erdoor mengen met de hand. Zorg er dan wel voor dat de banaan echt goed geprakt is zodat ie goed gemengt wordt met de rest.

Verhit een koekenpan met een scheutje olie op middelhoog vuur en doe ongeveer 1/4e cup van de mix in de pan (ongeveer 50-60ml == 3 el).

Bak dit totdat er flink wat bubbels zijn ontstaan in de mix en flip de pannenkoek dan om. Bak aan de andere kant nog 1-2min op middellaag vuur.

Herhaal dit totdat alle mix op is, dat zijn zo’n 8-10 pannenkoekjes in totaal. Wil je nou sneller klaar zijn, dan kun je natuurlijk meerdere of grotere pannen gebruiken zodat je meerdere pannenkoekjes tegelijk bakt.

Serveer de pannenkoekjes met een topping naar keuze.

Ik gebruikte zelf verse bessen en banaan, met maple syrup. Een deel van de verse bessen had ik heel kort aangebakken in de pan met een eetlepel water, zodat het meer ‘sauzig’ werd. Je kunt eindeloos variëren met de toppings, dus ga vooral voor wat je zelf lekker vindt.

Smakelijk!

Misschien vind je dit ook leuk

2 reacties

Jolande 6 januari 2021 - 11:02

Ik heb de pannenkoekjes gemaakt en ik vind de smaak lekker. Nou kreukelden ze helemaal op bij het omdraaien, dus ze zagen er niet uit… Hoe komt dat? Nou moet ik zeggen dat ik in plaats van water havermelk heb gebruikt en in plaats van maïzena aardappelzetmeel… Misschien dat dat de oorzaak is?

Reply
Inge 8 januari 2021 - 17:04

Hi Jolande,
Bedoel je met kreukelen dat ze omhoog krullen? Of hoe kan ik dat het beste interpreteren?
Ik heb ze zelf eigenlijk nog nooit anders gemaakt maar het zou zomaar kunnen dat hetgeen wat je aangeeft impact heeft op het resultaat.
Wat ook je resultaat kan beinvloeden is hoelang je roert door het beslag (niet te lang!), hoe heet je pan is (niet te heet!) en hoe snel je de pannenkoekjes omdraait (niet te snel!)
Groetjes,
Inge

Reply

Plaats een reactie