Harissa-vis met lauwwarme parelcouscous salade

door Inge

Zo af en toe heb je zin in iets gezonds en fris. Zo ook toen ik onlangs een kookdate had met drie vriendinnen. Gezien we samen een driegangendiner gingen koken en het voorgerecht al vrij stevig was, zochten we een fris en licht maaltje als hoofdgerecht. We bladerden wat door onze kookboeken ter inspiratie en kwamen zo uit bij ‘Fast, fresh, simple’ van Donna Hay. Daarin staat het gerecht dat ons inspireerde om deze variant op tafel te zetten. We zouden geen foodies zijn als we niet onze eigen draai eraan wilden geven, dus uiteindelijk lijkt dit gerecht in de verste verte niet meer op zijn inspiratiebron. Nou, ik kan je vertellen dat de pan met de parelcouscous salade zo goed als op was. Wat vonden we dit allemaal heerlijk. Precies zoals we bedoeld hadden, fris en licht. Dat liet ons plek genoeg over om nog een taart naar binnen te werken later op de avond.

Ik gebruik zelf eigenlijk zelden venkel, terwijl ik het zo ontzettend lekker vind. Het is een smaak die je moet liggen, je bent natuurlijk vrij om hem te vervangen door iets anders als je niet van venkel houdt. De harissa geeft het gerecht net een tikkeltje pit, heel lichtjes maar. Uiteraard afhankelijk van hoeveel harissa je op je vis hebt gesmeerd. Hoe dan ook, deze parelcouscous salade is fris en lekker zomers.

Bereidingstijd: ~ 35 min     Moeilijkheid (1 t/m 5): **

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 4 stukken witvis (bijvoorbeeld kabeljauwhaas)
  • 200 gram parelcouscous
  • 1 venkel
  • 50 gram pijnboompitten
  • 100 gram babyspinazie
  • 250 gram romaatjes
  • 1 bouillonblokje
  • 1 citroen
  • 4 tl harissa
  • peper en zout
  • olie

Stappenplan:

Verwarm de oven voor op 180°C.

Dep de vis droog en bestrooi met peper en zout aan beide kanten. Besmeer 1 kant met de harissa, ongeveer 1 tl per vis. Zet apart tot later.

Verhit een koekenpan en bak hierin de pijnboompitten goudbruin. Zet apart tot later.

Bereid de parelcouscous zoals aangegeven op de verpakking, maar breng het water op smaak met het bouillonblokje.

Doe de romaatjes op een bakplaat of ovenschaal en bestrooi met wat olie en peper en zout. Pof in de oven voor ongeveer 10 minuten.

Maak de venkel schoon (gooi het groen niet weg) en snij in flinterdunne stukjes, bijvoorbeeld met behulp van een mandoline of dunschiller. Zet apart tot later.

Zodra de couscous gaar is, voeg de venkel en babyspinazie toe en roer kort door. Breng op smaak met peper en zout en een scheut olie. Roer ook de pijnboompitjes door de salade.

Verhit intussen een koekenpan met een scheutje olie. Bak de vis op de harissakant op hoog vuur zo’n 2 minuten. Draai het vuur lager en bak nog 2 minuten door. Draai de vis op en bak nog zo’n 2 minuten. De exacte tijden zijn heel erg afhankelijk van de grootte en dikte van je vis.

Snij de citroen in partjes.

Serveer de vis met de lauwwarme couscous salade en de gepofte tomaatjes.

Serveer de citroenpartjes erbij voor extra smaak. Bestrooi met het overgebleven venkelgroen.

Smakelijk!

Misschien vind je dit ook leuk

Plaats een reactie