Gezonde kapsalon met pulled chicken & zoete aardappel

Ik zweer je, als je dit gerecht eet denk je totaal niet dat je ook maar enigszins gezond bezig bent. Toch is er eigenlijk maar 1 ding wat een beetje richting ongezond neigt, en dat is de barbecuesaus. Daarom koos ik ervoor om deze zelf te maken, zodat ik iets beter zelf kon bepalen wat er in de saus zit en hij dus weer net ietsje beter was dan ‘gewone’ bbq-saus. Ik maakte hem dan weer wel met tomatenketchup, dat kwam puur omdat de frito die ik nog had staan niet meer goed bleek te zijn. Beter kun je dus frito nemen in plaats van ketchup, maar beiden kan. Okee, kaas is ook niet perse gezond, maar als je niet al teveel kaas neemt en magere kaas, dan kan dat prima.

Stiekem heb ik nog nooit de ongezonde variant van een kapsalon op, ik vind het namelijk echt heel erg gek om kaas op mijn frietjes te hebben. Maar toen ik dit recept op de ‘Lekker Happen’ blog van Daisy zag staan, wist ik gelijk dat ik dit gerecht wilde kiezen voor de foodblogswap van deze maand. Daisy heeft enorm veel en veelzijdige recepten op haar blog staan, voornamelijk avondmaaltijden die elke dag kunnen. Genoeg inspiratie dus. Daarnaast vind je tal van restaurant- en productreviews op haar blog, dus als je nog een lekker plekje zoekt om te eten kun je daar een mooie restaurantje uitzoeken.

Het leuke aan het originele kapsalon-recept van de Belgisch Limburgse Daisy vind ik dat ook haar variant al niet meer op de ‘originele kapsalon’ lijkt. Toch wilde ik nog net een stapje verder gaan om hem echt gezond te maken, en dus verving ik o.a. het gehakt door pulled chicken. De shoarmasaus die er eigenlijk op hoort verving Daisy ook al door de combinatie van avocado en zure room. Ik verving de zure room weer door griekse yoghurt, omdat dit ook net weer een tikje gezonder is. Ook maakte ik dus zelf de bbq-saus, waar Daisy voor taco-saus ging. De mais en kidneybonen liet ik weg, omdat ik dat net teveel vond worden voor ons tweetjes.

Wil je nou echt absoluut 100% mager gaan, dan kun je de bbq-saus weglaten en de kip alleen op smaak brengen met bijvoorbeeld wat paprikapoeder. Maar geloof me, met bbq-saus is wel echt heel veel lekkerder. Eventueel kun je natuurlijk gewoon maar de helft van de saus gebruiken.

Bereidingstijd: ~ 40 min (+10min oventijd)       Moeilijkheid (1 t/m 5): **

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 2-3 grote zoete aardappels (of kant en klare zoete aardappelfrietjes uit het vriesvak)
  • 350 gram kippendij filets
  • 1 bouillonblokje (smaak naar keuze)
  • 1 (zoete) rode paprika
  • ~40 gram geraspte kaas (20+ of 30+)
  • 1 avocado
  • 2 el griekse yoghurt
  • 2 tl paprikapoeder
  • 1 tl curry madras kruiden of kerriekruiden
  • olijfolie
  • peper en zout
  • 50-75 gram ijsbergsla
  • halve komkommer
  • handjevol kleine tomaatjes
  • 4 el barbecuesaus; kant en klaar mag, homemade is beter:
    • 1 el donkerbruine basterdsuiker
    • 2 el azijn
    • 1 el mosterd
    • 1 el gerookt paprikapoeder
    • 1 ui
    • 2 el Worcestershire saus
    • 6 el tomatenketchup of tomatenfrito
    • 100 ml water
    • 2 el citroensap

Stappenplan:

Verwarm de oven voor op 200°C.

Schil de zoete aardappels en snij in repen van ongeveer 1 bij 1 cm, net als frietjes.

Doe in een kom en strooi er ongeveer 2 el olie en de paprikapoeder en curry madras kruiden overheen. Meng door elkaar.

Leg een vel bakpapier op een bakplaat of ovenschaal en spreid de zoete aardappelfrietjes hierop uit. Zorg ervoor dat de frietjes zo min mogelijk elkaar raken.

Bak ongeveer 25min in de oven, keer halverwege om.

Vul een pan voor iets meer dan de helft met warm water en doe het bouillonblokje erbij. Breng aan de kook.

Doe de kip in het bouillonwater en kook op laat vuur ongeveer in 10-15min gaar.

Maak je zelf barbecuesaus, dan begin je daar nu mee. Snipper de ui en doe met alle ingrediënten behalve de tomatenketchup of -frito en Worcestershire saus in een pan. Doe er ook wat peper en zout bij. Breng aan de kook en laat 10min koken onder af en toe roeren. Voeg de tomatenketchup of -frito en worcestershire saus toe en roer door elkaar. Zodra dit weer kookt zet je het vuur uit en doe je de saus in een ander kommetje.

Snij de paprika in kleine blokjes of reepjes.

Verhit een lepel olie in een pan (je kunt de pan van de saus herbruiken = minder afwas) en bak hierin de paprika ongeveer 2-3min op middelmatig vuur.

Haal de kip uit de bouillon en trek met 2 vorken uit elkaar zodat je ‘pulled chicken’ krijgt.

Doe de kip bij de paprika en doe er ongeveer 4 el barbecuesaus bij. Meer of minder mag natuurlijk als je dat lekkerder vindt.

Snij de komkommer in kleine reepjes en de tomaatjes in partjes.

Doe de zoete aardappelfrietjes onderop in een ovenschaal. Verdeel de kip eroverheen.

Doe de sla, tomaatjes en komkommer erbovenop en top af met de geraspte kaas.

Zet dit geheel ongeveer 10min in de oven, totdat de kaas lekker gesmolten is.

Haal intussen het vlees uit de avocado en prak dit samen met de griekse yoghurt en wat peper en zout. Eventueel kun je nog 1 tl chilipoeder en 1 el limoensap erbij doen, als je dat in huis hebt, maar dit is geen must.

Serveer de kapsalon met de avocadosaus.

Smakelijk!