Gepofte zoete aardappel met creme fraiche sausje

Een van mijn favoriete bijgerechten. Het kost je weinig werk maar duurt wel even om te maken. Maar wat mij betreft elke minuut waard! De heerlijke zoete smaak van de aardappel combineert perfect met de frisse, romige saus.

Bereidingstijd: ~10 min (+50min oventijd)        Moeilijkheid (1 t/m 5): *

Ingredienten voor 4 personen:

  • 4 zoete aardappels
  • olijfolie
  • 200 gr creme fraiche
  • 2 tenen knoflook
  • verse kruiden (ik gebruikte peterselie en bieslook)
  • 1/2 tl gerookte paprikapoeder
  • 1/2 tl citroengraspoeder
  • scheutje limoensap
  • (zee)zout en peper

Stappenplan:

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Was de zoete aardappels (met schil) goed en prik er met een vork wat gaatjes in. Giet wat olijfolie over de aardappels en wrijf ze in zodat overal voldoende olie zit.

Verpak elke aardappel apart in zilverfolie. Zorg dat er wel wat ruimte overblijft in het pakketje dus pak ze niet te strak in.

Zet de pakketjes in de oven. Afhankelijk van de aardappel moeten ze 30-60 minuten in de oven staan. Mijn aardappels hadden 50 minuten nodig. Het is goed om na 30min even een pakketje te openen om te kijken of je aardappel gaar is. Als je er met een vork of mes in prikt, zou dit heel soepel moeten gaan. Gaat dit nog wat stroef, doe dan de pakketjes nog even terug in de oven en controleer na 10min weer.

Meng intussen de overige ingredienten in een kommetje. Je kunt hierbij gebruiken wat je zelf lekker vind. Ik koos voor gerookte paprikapoeder, citroengraspoeder, peterselie en bieslook, maar je kunt ook bijvoorbeeld gewone paprikapoeder of komijn gebruiken. Ook de hoeveelheid knoflook is naar smaak, ik hou wel van knoflook dus de 2 tenen die ik gebruikt heb proefde je vrij goed in het sausje.

Om het sausje iets minder dik te maken heb ik een scheutje water erdoorheen gedaan, maar ook dit is naar wens.

Zodra de aardappels gaar zijn haal je ze uit de folie. Ik heb bovenin een sneetje gemaakt waar ik het sausje in kon doen, maar ook dit kun je opdienen hoe je zelf wilt natuurlijk. Klein beetje peper en zout over de aardappels heen en smullen maar! Je kunt de schil ook gewoon opeten, daar zitten zelfs de meeste vitamines in.

PS: Je kunt de pakketjes natuurlijk ook op de barbecue leggen in plaats van in de oven.

Smakelijk!

gepoftezoeteaardappel