Gebakken camembert met cranberry compote

Krokant van buiten en smeuïg van binnen. Deze gebakken camembert is echt een favoriet bij mij. Er is een restaurant in Nijmegen waar gebakken camembert al jaren op de kaart staat, en als ik er kom bestel ik steevast die. Natuurlijk kom ik niet zo extreem vaak in Nijmegen dus maak ik het ook wel vaker zelf.

Ik heb deze gebakken camembert denk ik zo’n 8 jaar geleden voor het eerst gemaakt als voorgerecht van ons kerstdiner. Op een bedje van sla en met een sneetje getoast brood erbij is dit echt genieten. Zeker met de zelfgemaakte cranberry compote erbij. Moeilijk is het niet, ook de compote niet. En het duurt ook niet lang.

Als je dit als voorgerecht eet, zou ik gaan voor max 1/4e camembert per persoon. Zo kun je dus uit 1 camembert voor 4 personen koken. Deze keer at ik het als hoofdgerecht met een salade en wat brood, daardoor kregen Pim en ik allebei een halve camembert. Dit bleek toch best wel veel te zijn, zelfs als hoofdgerecht. Nu hadden we ook van tevoren al soep gehad dus wellicht dat het daaraan lag. Teveel of niet, gesmuld hebben we wel.

Bereidingstijd: ~20 min (+1u vriezertijd)      Moeilijkheid (1 t/m 5): **

Ingrediënten voor 2-4 personen:

  • 1 camembert (van goede kwaliteit)
  • 2 eieren
  • 3 el bloem
  • 100 gram panko of paneermeel
  • 1 portie cranberry compote
  • flinke scheut olie
  • optioneel: salade naar keuze

Stappenplan:

Doe de camembert minstens 1u in de vriezer.

Zet de bloem, eieren en de panko of paneermeel klaar in 3 verschillende schaaltjes. Roer de eieren los met een vork.

Haal de camembert uit de vriezer en snij in plakken of partjes.

Haal elk partje achtereenvolgens door de bloem, het ei en de panko of paneermeel.

Om er zeker van te zijn dat de coating goed werkt heb ik alle partjes nog een keer door het ei en daarna door de panko gehaald. Zo zit er een dubbele laag op en heb je minder kans op lekken tijdens het bakken.

Verhit een koekenpan met een flinke scheut olie.

Zodra de olie op temperatuur is, bak je de camembert partjes goudbruin. Draai ze na zo’n 30 seconden om totdat elke kant mooi goudbruin is. Laat kort uitlekken op keukenpapier.

Serveer de gebakken camembert met de cranberrycompote en eventueel een frisse salade.

Smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *