Food Fears: Vegetarische Nasi Goreng

door Inge

Food Fears. Mijn nieuwe rubriek op de blog. Ik bedacht me dit onlangs toen ik een gesprek had met mijn moeder over Nasi Goreng. Al van kinds af aan vond ik Nasi Goreng echt smerig, of het nou een vegetarische nasi was of niet. Mijn ouders vinden het heerlijk en het stond dus met enige regelmaat op tafel thuis. Maar ik kreeg er geen hap van door mijn keel. Het gebeurde dan ook regelmatig dat mijn moeder de afwas al had gedaan en ik nog steeds met het bord nasi voor mijn neus zat. Ik durf wel te zeggen dat ik er een soort foodtrauma aan heb overgehouden, want ik heb het nooit meer durven eten. Ook niet toen ik volwassen werd, in een studentenhuis ging wonen en dus moest eten wat de pot schafte. In die tijd is mijn smaakpalet enorm ontwikkeld, maar Nasi stond gelukkig nooit op tafel zover ik me kan herinneren. 

Ook nu dus, nu ik inmiddels de 33 jaar heb aangetikt, heb ik nooit meer nasi gegeten. Als foodie vond ik dat eigenlijk echt niet kunnen, gezien het zo’n enorm populair gerecht is. Dus ik besloot dat het maar eens tijd werd om mijn angsten onder ogen te zien. Ik deed enorm veel onderzoek naar Nasi Goreng; hoe maken anderen het en wat mag dus echt niet ontbreken in een goede Nasi. Op basis daarvan heb ik dit recept samengesteld, eigenlijk dus een soort mix van andere recepten. Dat leek me een goede manier om voor het eerst mijn angsten onder ogen te zien. Stap twee zou dan zijn om mama’s Nasi nog een kans te geven, want ik weet dat zij hem heel anders maakt dan ik hier heb gedaan. Die laatste stap is inmiddels ook gebeurd. Nee, nog steeds niet mijn favoriet. Maar het bordje ging gewoon normaal leeg.

 

nasi goreng met sate

To vega or not to vega

Ik weet bijvoorbeeld dat mijn moeder spekjes en kip in de Nasi Goreng doet. Ik heb hier gekozen voor een vegetarische nasi, maar serveerde er sateetjes bij naar eigen recept. Niet dat dat perse nodig is, je kunt overigens ook de kip door de nasi direct doen. Maar omdat ik natuurlijk nog niet zeker wist of ik de nasi lekker zou vinden maakte ik er voor de zekerheid sate bij, want dat vind ik sowieso lekker. Maar eerlijk gezegd vind ik de combi gewoon goed, dus volgende keer zou ik zeker weer kipsate bij de nasi goreng maken. Wil je nou echt vegetarische nasi eten, laat dan uiteraard de kipsate weg. In dat geval kun je beter ook de trassi weglaten, want trassi is gemaakt van garnaal. 

Vond ik deze vegetarische nasi nou nog net zo vies als vroeger? Nee, zeker niet. Ik heb netjes mijn bordje leeggegeten binnen een normaal tijdsbestek. Zal ik het net zo vaak op tafel gaan zetten als dat mams dat doet? Nou, dat ook weer niet. Ik vind dan bami toch echt wel lekkerder. Maar ik ga het niet meer uit de weg. En mam, als je dit leest. Je mag dus nog wel eens nasi koken als we komen eten hoor.

Ohja, ik serveerde er trouwens ook nog Kering Kentang bij; krokante aardappelstaafjes. En kroepoek en gebakken uitjes natuurlijk ook, maar ook frisse komkommer en zelfgemaakte sambal voor de balans. Dit soort extraatjes vind ik echt heerlijk bij het eten. Je kunt deze Nasi natuurlijk ook als onderdeel van een complete rijsttafel maken.

nasi goreng
nasi goreng

Vegetarische Nasi Goreng

Print
Porties: 4 personen Voorbereiden: Bereidingstijd:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Beoordeling: 4.0/5
( 2 stemmen )

Ingrediënten

 • 300 gram basmati rijst
 • 450 gram nasi groenten
 • 2 sjalots
 • 1 teen knoflook
 • 1 el sambal
 • 1 tl trassi (optioneel) 
 • 1 el olie + extra
 • 4 eieren
 • 3 cm verse gember
 • 3-4 bosui
 • 4 el ketjap
 • 2 el olie
 • 1 tl laos
 • 1 tl kurkuma
 • zout
 • gebakken uitjes (optioneel)

STAPPENPLAN

 1. Kook de rijst zoals aangegeven op de verpakking en laat het liefst zoveel mogelijk afkoelen. Idealiter doe je dit al ergens eerder op de dag.
 2. Maak een boemboe van de sjalot, knoflook, trassi, sambal, 1 el olie, laos, kurkuma en een snuf zout
 3. Verhit een wok met een scheutje olie en fruit hierin de boemboe in enkele minuten onder voortdurend roeren.
 4. Voeg de nasigroenten toe en bak dit enkele minuten mee.
 5. Doe de ketjap bij de rijst en roer goed door zodat alle rijstkorrels bedekt zijn.
 6. Bak intussen in een andere pan een omelet van de eieren. Snij daarna in stukjes.
 7. Snij de bosui in fijne ringetjes
 8. Voeg de rijst toe aan de wokpan en bak dit op hoog vuur enkele minuten mee. Roer alles goed door elkaar tijdens het bakken.
 9. Voeg de omelet en de helft van de bosui toe en roer weer door elkaar. 
 10. Proef de nasi of er nog zout of ketjap bij moet eventueel.
 11. Serveer de nasi met de rest van de bosui en bestrooi optioneel met gebakken uitjes.
 12. Smakelijk!

NOTITIES

Lekker met kroepoek, kipsate en een frisse zoetzure komkommersalade. Let op: Trassi is gemaakt van garnalen en dus technisch gezien niet vegetarisch. Je kunt eventueel taoco (taotjo) gebruiken ter vervanging.

vegetarische nasi goreng

Volg je me al op social media?

Facebook / Instagram / Pinterest

Of tag @knoeienmetinge.nl of #knoeienmetinge als je iets van mijn blog maakt.

Misschien vind je dit ook leuk

2 reacties

Rudy 18 juli 2020 - 07:15

Hoi Inge,

Ziet er heerlijk uit, maar trassy is niet echt vega 🙂

Reply
Inge 19 juli 2020 - 18:28

Hi Rudy,

Dat klopt, daarom staat dit ook erbij als optioneel en heb ik dit in de introductie tekst erbij geschreven. Mocht je dus echt een streng vegetarische nasi willen, dan laat je het simpelweg weg. Je kunt eventueel taoco (taotjo) gebruiken ter vervanging.

Inge

Reply

Plaats een reactie