Ik ben geen beef-eter. Ik hou niet van rood vlees, dat doet me teveel denken aan het dier wat ik dan eet. Net als wanneer een vis met kop en staart op je bord ligt aan te staren. Ik eet graag vlees maar het moet niet herkenbaar zijn als dier. Deze beef echter, kun je me (figuurlijk of course!) voor wakker maken! Ik at deze beef voor het eerst toen ik onlangs in India was voor werk. We gingen uiteten met collega’s en als onderdeel van het voorgerecht (shared dinner style) stond er een schaal met crispy beef op tafel. Men, wat was dat ontzettend lekker! Zo veel smaak aan het vlees en zo lekker crispy (voor wie het nog niet weet, ik hou van alles wat crispy is). Maar oh men wat was dat hot hot hot. Ik moest echt een half uur bijkomen na het eten van een paar happen van deze beef. Maar het vervelende was, omdat hij zo ontzettend lekker was kon ik het niet laten om toch nog een tweede portie op te scheppen. Reden genoeg dus om een keer zelf de keuken in te duiken, en hem dan natuurlijk iets verdraagbaarder pittig te maken. Ik hou best wel van een klein pitje aan mijn eten, dat er net zo’n fijne tinteling op je tong ontstaat. En al zeg ik het zelf, dat is heel erg goed gelukt met deze crispy beef salade. Hij zit echt net onder het maximum spice dat ik kan handelen, heeeeeeeeerlijk! Natuurlijk kun je zelf bepalen of jij hem pittiger of minder pittig zou willen door meer of minder sriracha in de saus te doen, en de rode peper wellicht weg te laten. Je kunt natuurlijk ook variëren met de bijgerechten. Ik at het bij een salade met komkommer, wortel, little gem en tapiocanoodles. Maar je kunt hier ingrediënten vervangen of weglaten wat je zelf lekker vindt. Je kunt natuurlijk de groenten ook vervangen door wokgroenten en er dan een wokmaaltijd van maken in plaats van een salade. Wat je zelf lekker vindt. Maar die beef, die zou ik zeker zo laten, want die is echt nom!
Bereidingstijd: ~25 min Moeilijkheid (1 t/m 5): **
Ingrediënten voor 2 personen:
- 300-400 gram biefstuk (entrecote is het meest geschikte stuk)
- 3 el maizena
- zonnebloemolie om te frituren
- 2 teentjes knoflook
- 2 cm verse gember
- 4 el sojasaus
- 4 el rijstwijnazijn
- 3 el sriracha
- 2 tl sesamolie
- 2 el honing
- 1 el sesamzaadjes
- 2 bosui
- 1 komkommer
- 1 wortel
- 2 little gem sla
- 75 gram noodles naar keuze
- 1 rode peper
Stappenplan:
Snij de biefstuk in dunne reepjes, zo dun mogelijk.
Verdeel 2 el maizena over de bief en wrijf het in het vlees zodat er overal wat zit. Zet even apart.
Verhit een pan met de olie. Je hebt een laagje van ongeveer 2 cm olie nodig. Ik deed dit zelf in een wok.
Snij ondertussen de komkommer in mooie dunne slierten, evenals de wortel.
Kook de noodles gaar en snij de little gem in stukken.
Snij ook de rode peper en bosui in dunne ringetjes.
Rasp de gember en de knoflook.
Voeg nog een laatste eetlepel maizena bij de bief en tos nogmaals door elkaar.
Frituur de bief in de olie, doe dit beetje bij beetje zodat de pan niet te overvol is. Ik deed het in 4 ‘batches’.
De bief heeft ongeveer 1-1,5minuut nodig om crispy te worden, afhankelijk ook van de dikte van je slierten natuurlijk.
Laat de bief uitlekken op keukenpapier.
Doe in een andere pan de gember, knoflook, sojasaus, rijstazijn, honing, sesamolie & sriracha en roer door elkaar.
Breng aan de kook en laat kort doorkoken zodat het ietsje indikt, ongeveer 1minuut.
Doe de bief bij de saus en roer om zodat elk stukje bief met saus bedrenkt is.
Serveer de groentes & noodles met de bief en bestrooi met sesamzaadjes, bosui & rode peper. De resterende saus gebruik je als dressing voor de noodles & sla.
Smakelijk!