Cranberry compote

door Inge

Cranberry compote is voor mij iets wat typisch bij de winter hoort, door hun bitterzoete smaak passen ze goed bij een stuk wild of kalkoen, maar zeker ook bij een lekker kaasje of paté. Wij maken het daarom geregeld rond de kerstdagen. Maar het is natuurlijk ook lekker op andere momenten van het jaar, lekker bij pannenkoeken of wafels. Maar ook in een taartje kun je compote lekker verwerken. Ik maak er zelf graag gebakken camembert bij, dit is echt zo lekker!

Het is echt supersimpel om zelf compote te maken en het duurt echt niet lang. Je kunt compote makkelijk heel lang bewaren in een weckpot. Steriliseer de weckpot van tevoren door hem in een pan met kokend water te zetten voor 15 minuutjes. Zorg dat de weckpot helemaal onder water staat. Haal hem voorzichtig eruit en laat hem op de kop op een schone theedoek drogen.

Bereidingstijd: ~ 25min     Moeilijkheid (1 t/m 5): *

Ingrediënten:

  • 1 zak verse cranberry’s (diepvries kan ook, ongeveer 300 gram)
  • 150 ml water
  • 140 gram suiker
  • schil en sap van een sinaasappel
  • flinke scheut port (optioneel)

Stappenplan:

Doe de cranberry’s met het water en de suiker in een steelpannetje.

Rasp de schil van de sinaasappel en voeg deze ook toe, evenals het sap van de sinaasappel.

Voeg ook, als je dat lekker vindt, een flinke scheut port toe. Indien je geen port toevoegt, kun je wat extra water toevoegen, ongeveer 30 ml.

Breng het geheel aan de kook en laat op een zacht vuurtje sudderen totdat de cranberry’s kapot gekookt zijn en de compote de juiste dikte heeft. Hou er rekening mee dat hij nog ietsje zal indikken bij het afkoelen. Ik heb hem ongeveer 20 minuten laten sudderen.

Serveer de cranberry compote lauwwarm of koud bij wat brood, vlees, paté of kaas.

Misschien vind je dit ook leuk

Plaats een reactie