Courgette salade met burrata

door Inge

Na al die vette hap tijdens de carnaval is het weer tijd om even wat gezonders op tafel te zetten. Ik neig dan altijd snel naar een salade, maar een simpele salade is ook niet perse spannend, zeker nu de zon nog verstoppertje speelt. Ik koos er daarom voor om de standaard salade even aan de kant te zetten en deze courgette-salade op tafel te toveren. Met burrata, want dat is echt verrukkelijk! Burrata is een verse kaas gemaakt van mozzarella & room. Het lijkt heel erg op mozzarella, maar is van binnen nog romiger, en daarom nog net iets lekkerder. Je kunt hem tegenwoordig ook gewoon in de supermarkt kopen, maar vers van de kaasboer is hij toch het allerlekkerst.

In plaats van sla koos ik voor courgette, die ik in dunne slierten sneed en lichtjes grilde. Je kunt courgette ook prima rauw eten, dus het grillen is een kwestie van smaak. Ik vind zelf grillen lekkerder, maar dat is ieder voor zich. Als je de courgette grilt, dan kost dit gerecht al amper tijd om te maken. Als je de courgette rauw laat, ben je nog sneller klaar. En supersimpel, kind kan de was doen. Uiteraard kun je zelf variëren met wat je allemaal nog meer in de salade doet, je kunt bijvoorbeeld ook de pijnboompitten vervangen door andere pitten of noten. En mocht je nou geen burrata kunnen vinden in jou lokale supermarkt, dan kun je ook gewone mozzarella gebruiken. Kies dan wel voor de echte buffelmozzarella van de versafdeling want die is toch echt net wat lekkerder dan de niet-verse kaasjes. Dit gerechtje was voor ons voldoende voor 4 personen, mocht je nou grote eters hebben, serveer dan een soepje vooraf; deze pompoensoep bijvoorbeeld, om nog wat extra vitamientjes binnen te krijgen.

Bereidingstijd: ~20 min  (+10min oventijd)     Moeilijkheid (1 t/m 5): *

Ingrediënten voor 4 personen:
  • 2 courgettes
  • 1 (of 2) bol burrata
  • 1 rode ui
  • 3 el pijnboompitten
  • 1 ciabatta afbakbrood
  • 1 bakje romaatjes
  • basilicumolie
  • peper & zout
  • (olijf)olie (ik gebruikte zelf Bertolli spray)
  • (rodekool-) kiemgroenten

Andere benodigdheden:

  • grilpan
  • mandoline (optioneel)
Stappenplan:

Verwarm de oven voor op 200 °C.

Scheur de ciabatta in stukken en doe op een bakplaat. Besprenkel of bespray met olie en hussel door elkaar zodat er overal wat olie zit. Je kunt ook een olie met een smaakje gebruiken hiervoor, ik gebruikte een neutralere olie.

Bak in de oven af voor 10 min of totdat de stukken goudbruin en krokant zijn. Haal dan uit de oven en laat afkoelen.

Snij de kop en kontje van de courgettes en schaaf ze in flinterdunne repen met de mandaline. Indien je geen mandaline hebt kun je ook een kaasschaaf gebruiken of gewoon voorzichtig met een mes.

Verhit een grilpan & een koekenpan.

Snij ook de rode ui fijn met de mandaline en snij de romaatjes in kwartjes.

Doe de pijnboompitjes in de koekenpan en bak ze in enkele minuten goudbruin. Schud tussendoor met de pan. Laat afkoelen op een keukenpapiertje.

Doe de courgette in de hete grilpan. Het zal een grote berg courgette zijn voor 1 grilpan maar dat is niet erg. Het is niet nodig dat elk reepje apart helemaal gegrild wordt. Laat 1min grillen en gebruik dan een tang om het geheel om te draaien zodat andere stukken de grilpan raken. Gril enkele minuten aan enkele zijdes. Zoals ik al zei, het is niet nodig dat elk reepje helemaal gegrild wordt. Courgette kun je prima rauw eten, op deze manier gril je een gedeelte en laat je een ander gedeelte relatief rauw.

Verspreid de courgette op een groot bord of kom. Strooi de romaatjes en rode ui eroverheen en leg de burrata in het midden. Besprenkel het geheel met basilicumolie en peper & zout.

Strooi ook de pijnboompitten over de salade en verspreid de ciabatta-croutons eroverheen. Doe als laatste wat kiemgroenten over de salade.

Smakelijk!

Misschien vind je dit ook leuk

Plaats een reactie