Chorizo kroketten

door Manon

Als echte Nederlander ben ik gek op kroketten! Een echte rundvleeskroket, een kaaskroket of een kroket gevuld met paddenstoelen; ik vind het allemaal heerlijk. Maar ondanks dat dit mijn favoriete snack is, gedeelde eerste plek met de kaassoufflé, had ik ze nog nooit zelf gemaakt. Tot voor kort dan.. en het viel me alles mee. Dus hierbij delen we een mooi receptje met alle stappen om zelf chorizo kroketten te maken, of met een andere vulling naar wens.

De smaak van deze chorizo kroketten is echt lekker intens. Nu is dat vaak het geval als je een gerecht met chorizo maakt, wat mij betreft. Chorizo worst heeft zo’n mooie rijke smaak van paprika & knoflook, I love it!

Chorizo kroketten of bitterballen

Natuurlijk kun je er ook chorizo bitterballen van maken, als je dat liever hebt. De stappen zijn hetzelfde, alleen de vorm is anders. Vorm in dat geval bij stap 8 kleine balletjes van zo’n 15-18 gram voor de perfecte bitterbal. Deze hoeven ook maar korter te frituren. Wanneer ze bevroren zijn, zullen ze in zo’n 3 minuten gaar zijn.

Over bitterballen gesproken… Wist je dat medefoodblogger Ilona de Wit, a.k.a. Worstenbrood & wijn, of Bitterballenkoningin, zelf een boek heeft uitgebracht? In het Bourgondische bitterballenboek vind je 30 verschillende recepten met vis, vlees of vega(n) bitterballenvulling. Denk aan blauwe kaas-serranoham (mijn favoriet!), Oosterse oesterzwam of kipsaté vulling. Echt een geniaal leuk (en lekker!) boek als je graag bitterballen (of kroketten) maakt.

Andere benodigdheden voor dit recept

Naast de ingrediënten die je in de supermarkt koopt heb je natuurlijk ook wat andere producten nodig om fatsoenlijk je chorizo kroketjes te maken. Deze som ik even voor je op, zodat je niet voor verrassingen komt te staan tijdens het koken.

  • Steelpannetje; om de ragout in te maken
  • Lasagne schaal of andere grote schaal; om de ragout in te bewaren
  • Huishoudfolie; om de ragout af te dekken
  • Drie kommen; voor het paneren
  • Olie; om te frituren (geen olijfolie!)
  • Diepe pan of frituurpan; om in te frituren
chorizo kroketjes

Chorizo kroketten

Print
Porties: 12 Voorbereiden: Bereidingstijd:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Beoordeling: 5.0/5
( 1 stemmen )

Ingrediënten

  •  6 blaadjes witte gelatine
  • 75 gram ongezouten roomboter
  • 100 gram bloem en wat extra voor het paneren
  • 325 ml rundvleesbouillon, op kamertemperatuur
  • 100 ml witte wijn
  • 75 ml slagroom
  • 150 gram chorizo, fijngesneden
  • 2 el verse bieslook (in stukjes)
  • 2 el peterselie (fijngehakt)
  • 3 eieren
  • 250 gram paneermeel of panko

STAPPENPLAN

  1. Leg de gelatineblaadjes alvast in koud water, deze hebben we later in het recept nodig. Bekleed de lasagne schaal met huishoud folie, ook deze hebben we later in het recept nodig.
  2. Om de vulling van de kroketten te maken beginnen we met een roux. Smelt de boter in een steelpannetje op midden-hoog vuur. Als de boter volledig gesmolten is, voeg hier dan de bloem aan toe en roer dit door met een houten lepel. Laat dit mengsel van bloem en boter in 3 minuten garen op laag vuur, onder af en toe roeren. Nu hebben we een roux gemaakt die de basis van de ragout gaat vormen; de vulling van de kroketten.IMG_3518
  3. Voeg de witte wijn toe en roer de roux met een houten lepel door tot er weer een egaal mengsel is gevormd. Doe daarna hetzelfde met de slagroom en vervolg deze stap met de runderbouillon tot een mooie ragout ontstaat.IMG_3522
  4. Voeg hier de chorizo, de peterselie en de bieslook aan toe en roer de ragout goed door. Haal het steelpannetje van het vuur. Knijp de gelatine blaadjes goed uit, voeg deze aan de ragout toe en roer deze goed door totdat de gelatine helemaal opgelost is.IMG_3527
  5. Verdeel de ragout over de lasagne schaal en bedek met wat huishoudfolie. Zet deze zo'n 2uur in de koeling. Je kan verder met de kroketten als de ragout stijf is en je er kroketten mee kan vormen.IMG_3531
  6. Wanneer de ragout klaar is; zet drie kommetjes klaar; één met bloem, één de geklopte eieren en één met paneermeel of panko. Ik heb zelf voor panko gekozen. Panko is de Japanse variant van ons paneermeel, het is wat grover van structuur dan paneermeel.
  7. Haal de ragout uit de schaal en snijd deze met een mes in 12 gelijke stukken.IMG_3554
  8. Pak een stuk en vorm deze met de handen tot een soort worstje; de vorm van een kroket. Wil je liever bitterballen, dan maak je natuurlijk balletjes. Maak in dat geval balletjes van ongeveer 15-18 gram.
  9. Haal deze door de bloem, vervolgens door het eimengsel en als laatst door het paneermeel. Herhaal dit process voor alle kroketjes.IMG_3552
  10. Als alle kroketten zijn gepaneerd zet je ze voor 30 minuten in de vriezer, waarna je het hele proces van paneren herhaalt. Let op; nu hoef je ze niet weer eerst door de bloem te halen, maar hoef je ze enkel nog een keer door het ei en de panko te doen.
  11. Zet de kroketten na de tweede laag nog even terug in de vriezer voordat je ze gaat frituren zodat ze wat verder kunnen opstijven, tenminste een kwartiertje. Maar het beste is om ze echt 2 uur in de vriezen voor je ze bakt.
  12. Verwarm de olie in een diepe pan of frituurpan voor op 180 °C.IMG_3637
  13. Doe de kroketjes voorzichtig in de pan, gebruik hier een schuimspaan voor of iets dergelijks. Doe ze niet alle 12 tegelijk erin, er moet voldoende ruimte zijn voor de kroketjes om rondom krokant te worden. Afhankelijk van de grootte van je pan natuurlijk, maar ik denk dat je uit kan gaan van maximaal 4 kroketten per keer.
  14. Frituur de kroketten zo’n vier minuten tot ze goudbruin zijn. Blijf erbij, want ze kunnen snel open barsten als ze er iets te lang in zitten.
  15. Nu zijn je kroketjes klaar, maar pas op ze zijn nog heet! Even blazen en smullen maar!
  16. De kroketjes zijn zo overheerlijk maar voor de saus-fanaten kun je ze serveren met aioli.
  17. Smakelijk!

NOTITIES

Als je graag een andere vulling wil proberen dan kan dat natuurlijk! Bij een lichte vulling zoals kaas, chorizo, serranoham is het verstandig om gelatine te gebruiken. Gebruik je draadjesvlees of iets dergelijks dan is gelatine niet perse nodig.

chorizo kroketten

Dit recept is geschreven door vriendin en mede-kooklover Manon Spermon. 

Wil jij ook gastschrijver zijn op mijn blog met jou eigen recept? Stuur een berichtje via de contactpagina en ik neem contact met je op!

Misschien vind je dit ook leuk

6 reacties

Rick van Heijningen 25 juni 2018 - 10:26

Gisteren gemaakt, vandaag geproefd, wat zijn ze lekker,
Bedankt voor het recept !
Dit is 1 van de 12 kroketten die we verkopen in Hua Hin , Thailand .
https://www.facebook.com/Snack-Smakelijk-1879154452134935/

Reply
Inge 25 juni 2018 - 15:46

Wat leuk! Fijn dat ze smaken.
Hopelijk verkopen ze goed.

Reply
Judith 21 augustus 2019 - 17:30

Dag Inge! Ziet eruit als een heel lekker recept! Een vraagje; als je de kroketten met kaas wilt maken, welke stappen zijn dan anders? Blijft het basismengsel voor de roux dan wel hetzelfde maar dan ipv chorizo kaas toevoegen? Welke kaas zou je hiervoor het beste kunnen gebruiken? Alvast bedankt!

Reply
Inge 21 augustus 2019 - 19:43

Hi Judith,
Ik heb ze zelf nog niet eerder gemaakt met kaas, maar zover bij mij bekend zijn de stappen dan nog steeds hetzelfde. Er bestaan veel verschillende recepten voor kaaskroketten met allemaal net weer andere ingredienten of verhoudingen, maar mijn verwachting is dat je dit recept prima kunt aanhouden en simpelweg de chorizo vervangen door kaas naar keuze. Je kunt hier vrijwel alle kaas voor gebruiken die je lekker vindt. Probeer bijvoorbeeld eens een mix met parmezaanse kaas en gruyere. Of een goede cheddar (dus niet die plastic voorverpakte plakken) en mozzarella mix (de strooiversie van mozzarella). Dat lijken me allebei top combinaties!
Groetjes,
Inge

Reply
Anouk 9 november 2021 - 12:19

Hoi! Is de witte wijn noodzakelijk om erin te doen? Zoja , waarom?

Reply
Inge 9 november 2021 - 17:01

Hi Anouk,

Dat is niet noodzakelijk voor een goed eindresultaat, maar voegt een extra touch aan de smaak toe.
Je kunt het vervangen door bouillon.

Groet,
Inge

Reply

Plaats een reactie