Fudge is heerlijk. Maar eigenlijk kan ik me alleen herinneren dat ik vaker karamelfudge eet. Ik kan me dus echt niet herinneren dat ik ooit bijvoorbeeld chocoladefudge heb gehad. En ik heb het dus al zeker nog nooit eerder gemaakt. Ik dacht namelijk dat het moeilijk was, maar toen ik dit kitkat-fudge recept van Lianne (blog: De Zoetekauw) zag wist ik gelijk dat ik dit wilde maken voor de foodblogswap van deze maand. Okee, ik had eigenlijk iets anders uitgezocht van haar blog, maar ik was een ingrediënt vergeten in de winkel (oops!). Gezien ik wel alle ingrediënten had voor deze fudge en ik eigenlijk sowieso al beide dingen wilde maken, werd het dus toch deze. De andere lekkernij staat nog zeker op mijn To Do lijstje, maar die kan dus nog heel even wachten. Sterker nog, ik had wel 5 recepten uitgezocht van Lianne’s blog, wat me allemaal stuk voor stuk heerlijk lijkt. Maar door onze verbouwing die we deze week gestart zijn had ik iets minder tijd en koos ik dus voor een ietwat simpeler receptje in plaats van een uitgebreide taart.
Hoe dan ook, als je van zoet houdt, neem eens een kijkje op de Zoetekauw. Er staan echt immens veel lekkere taarten op en ook enkele hartige recepten die mij wel doen glimlachen, zoals een kipkorn- of bitterballentaart. Afgelopen week ontmoette ik Lianne voor het eerst in real life, en wat een schat van een meid is het. De foto die je ziet op haar blog geeft precies hetzelfde weer zoals ze in het echt ook is.
Er zijn blijkbaar 2 manieren om fudge te maken. Dit recept is de makkelijke variant en je hebt gewoon maar 3 ingrediënten voor nodig! Dit kan iedereen maken dus en het is zo klaar. Okee, ik moet toegeven, ik had wellicht toch iets andere verwacht toen ik het proefde. Naar mijn idee gaat dit qua structuur meer richting ganache die ik eerder al maakte voor deze truffels. Maar dat kan ook te maken hebben met het feit dat ik enkel karamelfudge ken en dit nou eenmaal een iets andere structuur heeft. Hoe dan ook, is het wel lekker! Of het nou fudge of ganache is, je likt je vingers erbij af als je van chocolade houdt. Ik verving de Kitkat door Maltesers, want dat zijn echt mijn lievelingschocolaatjes. Door de crunch in de Maltesers krijgt deze fudge een ware textuursensatie doordat het zachte van de fudge wordt afgewisseld met het krokante van de Maltesers. Deze fudge is ook perfect om kado te geven. Sowieso zijn homemade lekkernijen altijd een perfect kadootje natuurlijk. Maar deze fudge kun je in mooie blokjes snijden en dan mooi verpakken in doorzichtige folie.
Bereidingstijd: ~10 min (+ 3u koeltijd) Moeilijkheid (1 t/m 5): *
Ingrediënten voor ongeveer 10-12 stuks:
- 1 blikje gecondenseerde melk
- 340 gram pure chocolade
- 1 zak maltesers
Stappenplan:
Doe een vel bakpapier in een ovenschaal of bakvorm. Ik gebruikte zelf een browniebakvorm.
Breek de chocolade in kleine stukjes en doe in een magnetronbestendige kom. Giet de gecondenseerde melk erbij.
Zet dit telkens voor 25sec in de magnetron en roer daarna even door. Herhaal totdat alle chocolade gesmolten is. Bij mij was dit na 4x 25sec in de magnetron. Je kunt dit ook au bain-marie doen, als je geen magnetron hebt.
Schep een klein laagje van het mengsel over de bodem van de bakvorm en bestrooi met de helft van de maltesers.
Schep de rest van het mengsel eroverheen en verdeel netjes met de achterkant van een lepel.
Verdeel de rest van de maltesers over de bovenkant en druk ze lichtjes aan zodat ze echt half in de fudge gaan zitten.
Zet dit in de koelkast voor ongeveer 3u of langer, totdat de fudge goed uitgehard is.
Snij met een warm mes in stukken. Je kunt een mes warm maken door hem in een bak met heet water te houden en dan snel af te drogen.
Smakelijk!