Chocolade tulband cake met ganache

Al enige tijd stond een tulband-cakevorm op mijn verlanglijstje want de cakes die je ermee kan maken zien er altijd zo mooi uit! Ik gaf mezelf daarom onlangs deze tulbandvorm cadeau en moest natuurlijk gelijk de keuken in duiken! Een chocolade cake met ganache stond ook al een tijd om mijn to-do lijstje, dus toen mijn collega vond dat ik hem maar eens moest trakteren op lekkers van ‘Knoeien met Inge’ (nadat hij al weken moest aanhoren hoe erg ik graag wilde dat de verhuizing voorbij was zodat ik weer de keuken in kon duiken) was er al snel een match made in heaven. En jawel, een match was het zeker! De cake op zichzelf is smeuiig door de yoghurt en zeker niet al te zoet (dus voor de zoetekauwen onder jullie kun je wellicht wat extra suiker toevoegen), maar de heerlijke ganache bovenop de cake brengt de cake wat mij betreft perfect in balans. En is hij niet prachtig?

Bereidingstijd: ~20 min (+50min oventijd)         Moeilijkheid (1 t/m 5): **

Ingrediënten:

  • 250 gram roomboter op kamertemperatuur (en extra om in te vetten)
  • 175 gram kristalsuiker
  • 4 eieren
  • 150 ml volle melk
  • 150 ml griekse yoghurt
  • 225 gram zelfrijzend bakmeel
  • 2 flinke el cacaopoeder (ongeveer 40 gram)
  • snufje zout
  • 100 ml slagroom
  • 100 gram pure chocolade of 150 gram melkchocolade
  • Optioneel: toppings naar keuze

Andere benodigdheden:

  • bakvorm (je kunt ook andere vormen gebruiken dan een tulbandvorm)
  • keukenmachine of mixer
  • aluminiumfolie

Stappenplan:

Verwarm de oven op 160°C.

Mix de boter met de suiker luchtig totdat de suiker goed is opgenomen.

Doe een voor een de eieren bij de boter en klop telkens tussendoor goed door, wacht met het volgende ei totdat dit ei helemaal is opgenomen.

Meng het meel met de cacao en een snuf zout. Voeg de helft hiervan bij de cakemix.

Meng de melk met de griekse yoghurt en voeg ook hier de helft van bij de cakemix.

Voeg nu de tweede helft cacao-meel bij de cakemix en meng weer goed door en voeg dan ook het laatste deel yoghurtmix erbij en meng weer goed door.

Vet de bakvorm goed in en doe de cakemix in de vorm.

Bak de cake ongeveer 50-60min af in de oven. Halverwege, na ongeveer 30min, kun je de cake afdekken met aluminiumfolie zodat hij niet te bruin wordt aan de bovenkant. De cake is gaar als je er met een prikker in prikt en hij komt er vrijwel schoon uit.

Voor de chocolade ganache verwarm je de slagroom in een steelpannetje. Hak de chocolade fijn of breek in stukjes en doe deze bij de slagroom zodra deze tegen kookpunt aan zit. Draai het vuur uit en roer goed door elkaar met een garde totdat alle chocolade gesmolten is. Als de cake helemaal is afgekoeld kun je de ganache eroverheen gieten. Ik gebruikte hier een lepel voor zodat ik ook het ‘drip-effect’ kon creëren maar je kunt het natuurlijk zo doen als jij zelf wilt.

Ik topte de cake af met witte chocolade balletjes met crunch in, want die heb ik toevallig in huis en die zijn yummy! De crunch gaf net weer een extra textuur tijdens het eten. Maar je kunt de cake bijvoorbeeld ook aftoppen met verse aardbeien of chocoladevlokken. Echter, ik kan je garanderen dat hij ook zonder topping al superlekker is!

Smakelijk!