Chocolade bavarois taartjes

door Inge

Yes, het einde van de maand is weer in zicht, wat betekent dat het weer tijd is voor een foodblogswap. Ik heb inmiddels al zo’n 10 keer eerder meegedaan aan de foodblogswap en vind het echt zo leuk om te doen! Eerdere recepten vind je hier. Deze maand mocht ik iets uitkiezen van PaTESSerie, en dat vond ik zo tof! Ik heb Tessa inmiddels al enkele keren ontmoet en wat is het toch een heerlijke vrouw! Daarnaast kan ze bakken als de beste, dus de lat was meteen hoog gelegd. Nu ga ik een goeie uitdaging natuurlijk niet uit de weg dus ik zocht een leuk receptje uit waarvan ik verwacht had dat het wel moeilijker zou zijn: Chocolade bavarois taart.

Ik koos deze taart ook omdat ik een hele lading overheerlijke suikervrije chocolade gekregen heb van Chokay, waar ik nog geen leuke bestemming voor gevonden had. Hoe cool is het om een taart te maken en dan zoveel mogelijk suikervrij te kunnen werken? Chokay is chocolade zonder toegevoegde suikers, maar wel gezoet met zoetstoffen uit natuurlijke bron, wat resulteert in een gezonder product waarbij je echt de chocolade en andere ingrediënten proeft in plaats van suiker. Ik maakte er dus deze kleinere chocolade bavarois taartjes van, dat vond ik wel schattiger dan een grote taart. Nu was het natuurlijk helemaal fantastisch geweest als deze taartjes geheel suikervrij waren, maar gezien dit de eerste keer was dat ik zoiets ging maken, en bakken meestal vrij nauw komt met ingrediënten, durfde ik het risico niet te wagen om het recept teveel aan te passen. Waar Tessa echte suiker gebruikte, heb ik dat dus ook gewoon gedaan. Maar voel je vrij natuurlijk om de uitdaging aan te gaan om wel helemaal suikervrij te gaan! Ik gebruikte 2 repen van Chokay. Een reep pure chocolade, die ik gebruikte voor de bodem. Om de taartjes mijn eigen draai te geven ging ik dus voor toevoeging van kokos, en gebruikte ik als tweede reep dus de crispy cocos reep. Ik voegde zelf alleen extra kokos toe als topping, maar wil je de taartjes extra kokossmaak geven, kun je natuurlijk ook extra kokos door de bavarois of de bodem verwerken. Eventueel kun je zelfs, net zoals Tessa deed, een praline maken voor middenin de taartjes.

Ik had voor de praline vulling iets anders bedacht, maar dit vond ik uiteindelijk niet helemaal goed gelukt en heb ik dus weggelaten. En maar goed ook, want zonder die vulling waren de taartjes ook echt genieten!

Ohja, voor de oplettende lezer: je ziet inderdaad op de foto twee taartjes die een andere bodem hebben. Ik had de inschatting gemaakt dat ik wel de helft van het beslag kon nemen voor de bodem voor mijn 5 taartjes. Dat was dus een foutje want ik haalde er geen 5 rondjes uit. Omdat ik nog koekbeslag had liggen bakte ik dus nog snel 2 rondjes van ander deeg. Woopsie, kan gebeuren natuurlijk. Ook met koekbodem was ie lekker overigens hoor. Maar in onderstaand recept heb ik voor de bodem dus wel de originele hoeveelheden gebruikt, zodat het genoeg moet zijn voor 5 taartjes.

Anyway, zijn deze taartjes niet megaschattig? De glanslaag vond ik echt tof om eindelijk eens te maken nadat ik het al vaak zat op TV voorbij heb zien komen. En de bavarois was echt heerlijk luchtig! Het lijkt heel erg op mousse eigenlijk. En dan met die smeuïge, bijna brownie-achtige bodem… echt genieten!

Bereidingstijd: ~ 60 min (+25min oventijd + 3u vriestijd)    Moeilijkheid (1 t/m 5): ****

Ingrediënten voor 5 stuks:

Chocolade cake bodem:

  • ½ el bruine suiker
  • 2 eieren
  • 75 gr pure chocolade van Chokay
  • 4 el boter
  • ¼ el bloem
  • 2 el amandelmeel
  • 2 el cacao
  • snuf zout

Chocolade bavarois:

  • 37,5 gr eidooier
  • 30 gr suiker
  • 30 gr water
  • 2 blaadjes gelatine
  • 70 gr chocoladereep crispy cocos van Chokay
  • 225 gr slagroom

Glazuur:

  • 130 gr slagroom
  • 180 gr suiker
  • 140 gr water
  • 60 gr cacao
  • 4 blaadjes gelatine
  • gemalen kokos

Extra benodigdheden:

  • siliconenvorm voor halve bol (ik gebruikte 8mm)
  • bakvorm of bakplaat ter grootte van 5 rondjes van 8mm (indien je die niet hebt kun je ook een kleinere maat bakken en dan de rondjes door midden snijden)
  • bakpapier

Stappenplan:

Allereerst gaan we de bavarois maken. Week hiervoor de gelatine in ruim koud water.

Snij de chocolade grof en smelt hem au bain-marie.

Klop intussen de slagroom lobbig. Zet in de koelkast tot later.

Breng de suiker met het water aan de kook en klop ondertussen de eidooiers. Voeg het suikerwater al kloppend bij het eimengsel en klop net zolang door totdat het geheel weer goed afgekoeld is.

Verwarm de gelatine in een klein scheutje water, net genoeg om de gelatine te laten oplossen. Meng dit ook door het eimengsel.

Voeg de gesmolten chocolade toe en spatel goed door.

Spatel vervolgens de lobbige slagroom erdoor zodat er een mooie egale mousse ontstaat.

Verdeel de mousse over de siliconenvormpjes en zet in de vriezer. Liefst een hele nacht zodat de mousse goed bevriest, maar minstens 3u.

Nu gaan we de cakebodem maken.

Verwarm de oven voor op 180°C. Bekleed een bakvorm of plaat met een vel bakpapier.

Klop de eieren op hoge snelheid met de suiker tot een lichte, luchtige massa.

Smelt intussen de chocolade met de boter au bain-marie.

Doe de gesmolten chocolade bij het ei-suiker massa, ben hier voorzichtig mee. Je moet direct roeren zodra je de chocolade erbij doet, anders gaat je ei stollen. Je kunt ook beetje bij beetje de chocolade er doorheen roeren.

Zeeg de bloem, cacao, amandelmeel en het zout en spatel dit door het chocoladebeslag.

Schenk het beslag in de bakvorm of op de bakplaat en strijk de bovenkant glad.

Bak de cake in de oven voor ongeveer 25minuten. Hij komt dan licht plakkerig uit de oven, net als een brownie.

Laat de cake afkoelen op een rooster.

Voor de chocoladeglazuur meng je het water met de suiker, room en cacaopoeder in een steelpan.

Breng dit geheel aan de kook en laat 5 a 10 minuten indikken. Blijf hierbij roeren zodat hij niet aanbrandt (dit gebeurde mij dus de eerste keer!).

Week de gelatine in koud water.

Haal de pan van het vuur en voeg de gelatine toe. Roer totdat de gelatine is opgelost.

Laat dit geheel afkoelen tot lichaamstemperatuur, maximaal 40°C.

Nu gaan we de taartjes opbouwen.

Snij 5 ringen van 8cm uit de cakelaag. Indien je een kleinere vorm hebt gebruikt, kun je 3 ringen uitsnijden en deze in de hoogte door de helft snijden zodat je alsnog met 6 ringen eindigt.

Leg de bevroren bavaroisbollen op een druiprek/koelrooster en zet er een bord of plaat onder.

Giet het glazuur over de bollen zodat overal wat van het glazuur zit. Als het goed is (als je het glazuur goed genoeg hebt afgekoeld) moet er een mooie laag chocoladeglazuur blijven zitten op elke bol.

Laat dit enkele minuten opstijven.

Til voorzichtig elke bol op door met een spatel of mes de onderkant op te pakken (net zoals je bij taart doet). Leg elke bol op een cakerondje.

Bestrooi de chocolade bavarois bollen met de geraspte kokos.

Smakelijk!

Misschien vind je dit ook leuk

Plaats een reactie