Chinese dumplings met kip en paddenstoelen

In 2009 vloog ik voor het eerst de wijde wereld uit. Helemaal in mijn eentje vertrok ik voor een half jaar naar Australië om daar een minor te doen. Ik woonde in Melbourne op een steenworp afstand van ‘Chinatown’ en ging dus regelmatig daar een hapje eten. In die periode leerde ik voor het eerst Chinese dumplings (jiaozi) kennen. Er bestaan ontzettend veel varianten, in de vulling, manier van vouwen en manier van bereiden. De bekendste zijn denk ik wel de ‘pork dumplings’, met varkensgehakt en chinese kool. Maar je kunt ze ook bijvoorbeeld met garnalen, kip of vegetarisch krijgen. Je kunt ze stomen, koken of bakken. En zo los serveren of bijvoorbeeld in een bouillonsoepje. Kortom, je kunt er alle kanten mee op.

Het aanbod dumplings in Nederland vind ik na al die jaren nog steeds een beetje schraal. Ik had gehoopt dat deze lekkernij inmiddels een opkomst gemaakt zou hebben en je ze net zo makkelijk kunt eten als een wokmaaltijd of broodje doner. Helaas zijn ze echt nog steeds maar alleen verkrijgbaar in de betere aziatische restaurants, of bij de toko in de diepvries.

Ik besloot dus zelf eens een poging te wagen, en niet zonder success al zeg ik het zelf. Ik waande me weer heel even terug in Melbourne. Oke, ze zijn zeker nog niet zoals ik ze daar at, want let’s face it, die mensen doen niets anders dan dumplings vouwen elke dag en zijn dus erg skilled. Maar ik ben absoluut niet ontevreden. En het vouwen van de dumplings is warempel zelfs een hele goede bezigheidstherapie. De eerste paar zijn even wat lastig, maar zodra je snapt wat je moet doen is het best wel fijn om zo dumpling na dumpling zo perfect en snel mogelijk te vouwen.

Bereidingstijd: ~60 min       Moeilijkheid (1 t/m 5): ****

Ingrediënten voor ongeveer 22 stuks:

  • 350 gram kipgehakt
  • 10 gram gedroogde cantharellen (of andere gedroogde paddenstoelen)
  • 150 gram gemengde paddenstoelen
  • 1 teen knoflook
  • 3 bosuien
  • 1 cm verse gember
  • 1 tl sesamolie
  • 1 el rijstazijn
  • 2 el sojasaus (+ extra om te serveren)
  • 1 el sesamzaadjes
  • 3 el plantaardige olie (e.g. arachide olie)
  • peper
  • wontonvellen (verkrijgbaar bij de toko)
  • optioneel: sweet chili saus om te serveren

Stappenplan:

Laat de cantharellen 10 minuten weken in ongeveer 100ml heet water.

Maak de paddenstoelen schoon en hak ongeveer 1/3e van de paddenstoelen ragfijn, doe in een kom.

Rasp de gember en doe bij de paddenstoelen. Doe ook het kipgehakt erbij.

Pers de knoflook uit en doe deze bij de kip, en hak 2 van de bosuien fijn en doe ook dit erbij.

Haal de cantharellen uit het water, gooi het water niet weg.

Hak de cantharellen fijn en doe ook bij de kip.

Vervolgens doe je de sojasaus, rijstazijn en sesamolie bij de kip en meng je alles goed door elkaar.

Nu ga de de dumplings vouwen. Hier zijn meerdere technieken voor. De techniek die ik heb aangehouden wordt heel goed uitgelegd in dit filmpje. Je kunt het water van de cantharellen gebruiken om de rand van de wontonvellen nat te maken. Gebruik ongeveer een flinke theelepel vulling per wontonvel.

Zodra je alle dumplings gevouwen heb ga je ze daadwerkelijk bereiden.

Ook hier zijn meerdere manieren voor. Je kunt ze stomen in een stoommandje bijvoorbeeld.

Ik koos ervoor om ze in de pan te bakken, en ook dit kan op meerdere manieren. Ik koos zelf voor 2 bereidingen die elk hun eigen charme heeft.

De bereiding die op de foto te zien is is als volgt; verhit de plantaardige olie in een koekenpan. Zodra de olie heet is doe je de dumplings erin, binnen een minuut zal de onderkant van de dumpling krokantgebakken zijn. Doe nu het cantharellenwater erin en doe de deksel op de pan. Laat ze zo een minuut of 3 doorkoken en haal dan het deksel weer van de pan. Laat ze nu nog wat verder doorgaren totdat het vocht verdampt is. De dumplings zijn nu licht krokant aan een kant, en gestoomd aan de andere kant.

Als tweede bereiding koos ik ervoor het water niet te gebruiken, maar de dumplings aan alle kanten te bakken in olie. Zo worden ze echt heel erg krokant aan alle kanten. Het duurt ongeveer 1-2minuten per kant om te bakken. Ik had toen zo’n honger dat ik helemaal vergeten ben van deze bereiding ook nog foto’s te maken.

Welke bereiding je kiest, dat is helemaal aan jou. Zoals ik zei heb ik er 2 gekozen en ik vond ze allebei lekker. De dumplings bleven wel net ietsje steviger bij de laatste bereiding.

Verhit intussen ook een andere koekenpan met een druppeltje olie en bak hierin de rest van de paddenstoelen goudbruin.

Snij ook de rest van de bosui fijn en rooster de sesamzaadjes.

Bestrooi de dumplings met de verse bosui en sesamzaadjes en serveer de paddenstoelen erbij.

Smakelijk!