Als voorgerechtje of als hapje tijdens een feestje is dit recept voor bruschetta met tomaat & basilicum echt een hit bij ons thuis. Op een warme zomeravond bijvoorbeeld, met een glaasje wijn erbij. Heerlijk fris! Pim en ik kunnen zo binnen 10 minuten een portie opeten. Echt avondeten is dit natuurlijk niet, dus we eten het vaak als voorgerecht. Je kunt natuurlijk altijd daarna nog een lekkere pasta serveren. Of een lekker soepje erbij. Lekker ook als tapas recept.
Je kunt ook eindeloos variëren met Bruschetta recepten, maar wij kiezen eigenlijk altijd voor deze variant omdat die simpelweg echt het lekkerst is. Wil je toch iets anders, kies dan bijvoorbeeld eens voor een topping van champignons, kaas of Proscuitto met pesto. Hmm, het water loopt me alweer in de mond.
Een goed bruschetta recept is niet moeilijk, sterker nog, supersimpel. Het is ook eigenlijk niet meer dan wat brood roosteren met wat (knoflook)olie en toppen met je favo toppings. Dus wat hoef je nu echt hiervoor te doen? Brood roosteren en toppings maken, that’s all. En echt, altijd een winnaar.
Je kunt elke tomatensoort gebruiken die je zelf prefereert. Maar gezien de tomaat wel een beetje de ster van dit gerecht is, zou ik wel voor een smaakvolle, rijpe tomaat kiezen, die niet al waterig is. Ik gebruik zelf graag roma tomaten voor mijn bruschetta recepten. Maar ik probeer toch het grootste deel van het vocht eruit te knijpen want anders krijg je slap brood. En dat is dan weer juist niet de bedoeling. Je kunt ook de tomatenmix los serveren zodat je pas op het allerlaatst de tomaat op het brood zelf schept. Zo heb je gegarandeerd knapperig brood.
*Dit recept is een update van een recept uit 2016.
Ingrediënten
- Afbakstokbrood (bijv. ciabattabrood)
- 4 tomaten
- 1 rode ui
- Verse basilicum
- Teentje knoflook
- Olijfolie
- Peper en (zee)zout
STAPPENPLAN
- Verwarm de oven voor op 200 °C.
- Snij het afbakstokbrood (ongebakken) in schijfjes en leg ze op het ovenrooster. Doe wat olie in een bakje en bestrijk de schijfjes aan beide kanten met wat olie, gebruik hiervoor het kwastje. Bak de schijfjes in ongeveer 10min krokant.
- Zodra de schijfjes brood krokant zijn haal je ze uit de oven en wrijf erover met een gepeld teentje knoflook als ze nog warm zijn. Zo neemt het brood de smaak van knoflook over en krijg je dus heerlijk knoflookbrood.
- Snij intussen de tomaten in kleine blokjes. Knijp zoveel mogelijk vocht uit de blokjes zodat het brood straks niet zompig wordt door al dat vocht en doe de tomatenstukjes in een bakje. Snij intussen ook de rode ui in fijne blokjes en doe dat er ook bij.
- Pluk blaadjes basilicum en hak of scheur deze ook fijn. Hoeveel je nodig hebt is afhankelijk van wat je lekker vind. Ik heb zelf ongeveer 40 blaadjes gebruikt, maar meer of minder kan ook. Doe dit bij de tomaat en ui.
- Doe vervolgens een klein scheutje olijfolie en peper en zout (naar smaak) bij het tomatenmengsel en meng dit door elkaar. Eventueel kun je ook nog een extra teentje knoflook fijnsnijden en erbij doen. Ik heb dit niet gedaan omdat het knoflookbrood voor mij genoeg knoflooksmaak heeft.
- Schep een lepeltje tomatenmengsel op elk stukje brood en voila; klaar is de bruschetta met tomaat & basilicum.
- Smakelijk!
Volg je me al op social media?
Facebook / Instagram / Pinterest
Of tag @knoeienmetinge.nl of #knoeienmetinge als je iets van mijn blog maakt.