Boerenkoolstamppot 2.0 met Aziatische gehaktballetjes

Dit gerecht ziet eruit als gewone boerenkoolstamp met gehaktballen en wat jus, niet? Niets is wat het lijkt. Dit is mijn boerenkool met een twist. In plaats van gewone aardappel gebruikte ik zoete aardappel. Dat zie je niet omdat ik niet ging voor de oranje zoete aardappel, maar de geelgekleurde (niet perse express, de supermarkt had alleen maar de gele variant op voorraad). Zoete aardappels zijn namelijk in allerlei vormen, maten en kleuren verkrijgbaar en zijn dus niet alleen oranje.

Daarnaast maakte ik Aziatische gehaktballetjes, door het gehakt te kruiden met Aziatische smaken zoals gember en sojasaus en ook de saus bestaat uit deze Aziatische flavours. Ik vind zulke fusion keukens heerlijk, omdat het je smaakpapillen verrast en zelfs af en toe voor de gek houdt. Ik gebruikte zelf rundergehakt voor de gehaktballetjes, maar je kunt ook kippengehakt gebruiken als je nog een tikkeltje gezonder wilt gaan.

Bereidingstijd: ~30 min       Moeilijkheid (1 t/m 5): **

Ingrediënten voor 4 personen:

Stamppot:

  • ∼1/1,2kg zoete aardappels
  • 500 gram boerenkool
  • 1 bouillonblokje rund of kip
  • 3 bosuien

Gehaktballetjes:

  • 500 gram runder- of kipgehakt
  • 2 cm verse gember
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 bosuien
  • 3 el sojasaus
  • 2 el paneermeel
  • peper en zout
  • olie

Saus:

  • 2 cm verse gember
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 el sojasaus
  • 3 el sriracha saus
  • 0,5 el sesamolie
  • 2 el gembersiroop
  • 2 el lichtbruine basterdsuiker
  • 1 el rijstwijn azijn
  • 1 el limoensap

Stappenplan:

Schil de zoete aardappels en snij in stukken van ongeveer 3 bij 3 cm.

Zet een pan met water op het vuur en doe het bouillonblokje erbij. Voeg de aardappels toe en breng aan de kook. Kook de aardappels in ongeveer 20min gaar.

Rasp de knoflook en gember voor de gehaktballen en meng met het gehakt. Snij 3 bosui in hele fijne ringetjes en meng ook dit door het gehakt met de sojasaus, paneermeel en peper en zout.

Meng het gehakt goed door elkaar en rol er balletjes van ongeveer 3cm dikte van.

Verhit een koekenpan met ongeveer 1-2 el olie en bak hierin de gehaktballen rondom goudbruin. Draai het vuur lager als het te hard gaat en laat nog enkele minuten doorbakken om de ballen ook van binnen te garen. Schep de gehaktballen uit de pan en zet even apart, de resterende olie en vleesrestjes kun je in de pan laten.

Voeg intussen de boerenkool bij de zoete aardappels en laat dit de laatste 5-10min meekoken.

Voeg de ingrediënten van de saus bij elkaar en doe dit in de hete pan waar je de gehaktballen in gebakken hebt. Breng de saus aan de kook en laat enkele minuten inkoken zodat hij iets dikker en stroperiger wordt.

Voeg de gehaktballen weer toe bij de saus en schep door elkaar zodat alle gehaktballen saus rondom hebben.

Draai het vuur laag of uit zodat de saus niet verder indikt. Snij intussen de resterende bosui in ringetjes.

Giet het vocht van de aardappels af, maar vang ongeveer 1 kopje kookvocht op.

Stamp de aardappels met de boerenkool samen tot een stamppot en breng op smaak met flink wat peper. Naar smaak kun je nog extra zout toevoegen. Voeg wat van het opgevangen kookvocht toe om hem wat smeuïger te maken.

Serveer de stamppot met de gehaktballetjes en schep de resterende saus nog extra over de gehaktballen. Bestrooi met wat gesneden bosui.

Smakelijk!