Blini’s van spelt met zalm en avocado

Blini’s kunnen altijd. Of het nou ontbijt, brunch of als hapje is, ze zijn hoe dan ook een hit. Heerlijk licht en fris van smaak door de zalm en zure room. En omdat blini’s maar klein zijn, kun je er zo veel of zo weinig van eten als je zelf wilt. Ook een fijn maaltje natuurlijk voor tijdens een feestelijke maaltijd, zo maakte ik ze dus voor de paasbrunch die we onlangs hadden.

Ik maakte de blini’s met een mix van speltbloem en kikkererwtenmeel, maar je kunt dit natuurlijk vervangen door andere soorten bloem of meel als je dit fijner vindt. Voor mij was het eigenlijk maar net wat ik nog in huis had.

Uiteraard kun je ook met de toppings eindeloos variëren (google maar voor inspiratie), maar ik blijf toch zelf de combi met zalm en zure room het lekkerst vinden. Om toch nog een kleine extra toevoeging te doen, en omdat avocado gewoon lekker is, deed ik dit er ook nog bij. Ziet het er niet feestelijk uit allemaal?

Het originele recept voor blini’s, wat eigenlijk een soort grote poffertjes van Russische afkomst zijn, laat het beslag eerst rijzen alvorens te bakken. Natuurlijk heb ik daar het geduld niet voor, dus koos ik voor een snelle variant. Je kunt ze koud eten, of lauwwarm eten. Eet je ze het liefst warm, dan kun je ze alsnog van tevoren maken en dan even in de magnetron opwarmen.

Bereidingstijd: ~25min      Moeilijkheid (1 t/m 5): **

Ingrediënten voor ongeveer 30 stuks:

  • 100 gram speltbloem
  • 75 gram kikkererwtenmeel
  • 2 eieren
  • 1 tl bakpoeder
  • 200 ml melk
  • 200 gram gerookte zalm
  • 125 gram zure room
  • 1 of 2 avocado
  • verse bieslook
  • zout en peper
  • olie

Stappenplan:

Meng het meel met de eieren, bakpoeder en melk tot een beslag. Voeg een snufje zout toe.

Zet een grote pan op het vuur met een heel klein beetje olie (of boter) en maak met een lepel voorzichtig hoopjes beslag in de pan, ongeveer ter grootte van een groot poffertje. Dit zal nog ietsje gaan uitlopen, dus laat genoeg ruimte ertussen. Natuurlijk kun je ook 2 pannen gebruiken om het sneller te laten gaan.

Bak de pannenkoekjes aan weerszijden goudbruin, dus draai ze na ongeveer 1-2 minuutjes. Dit is uiteraard afhankelijk van hoe hoog je vuur staat. Ik gebruikte middelmatig vuur.

Voordat je een nieuwe portie blini’s bakt, bekijk je even of er nog nieuwe olie in de pan moet of dat er nog voldoende in zit. Je hebt echt maar een beetje nodig.

Beleg de blini’s met een plakje avocado (of prak de avocado), wat zalm en een klein lepeltje zure room.

Bestrooi de blini’s met peper en verse bieslook.

Smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *