Blauwe bessen- en basilicumijs

Onlangs heb ik ontdekt hoe lekker het is om verse kruiden te verwerken in ijs. Eerder maakte ik al rozemarijnijs, deze keer ging ik aan de slag met blauwe bessen en basilicum. Een heerlijke combinatie wat mij betreft; het zoete van de blauwe bessen wordt een beetje doorbroken door de subtiele nasmaak van basilicum.

Bereidingstijd: ~30 min (+1u koeltijd)        Moeilijkheid (1 t/m 5): **

Ingredienten voor 1 bak ijs:

  • 250ml volle melk
  • 250ml slagroom (ongeklopt)
  • 4 eierdooiers (L)
  • 80 gr witte basterdsuiker
  • 60ml water
  • 250gr blauwe bessen (vers of bevroren)
  • 2 el verse basilicum (fijngehakt)
  • 1 el vanille aroma (of 1 verse vanille boon)
  • snufje zout

Stappenplan:

Doe de blauwe bessen met de helft van de suiker en het water in een koekenpan en breng aan de kook. Laat dit een paar minuten doorkoken op midden/laag vuurtje, maar roer af en toe zodat het niet aan de bodem koekt. Ook zul je door te roeren de bessen kapot maken, waardoor ze hun vocht en smaak verspreiden. Kook het goedje net zolang totdat er een relatief dikke saus is ontstaan. Indien gewenst kun je het geheel door een zeef halen om de velletjes eruit te halen, maar ik heb ze erin gelaten. Het geeft een extra structuur aan je ijs en bovendien zitten de meeste vitamientjes van fruit in de schil. Laat het geheel afkoelen.

IMG_1938

Verhit de volle melk au bain marie tot ongeveer 72°C.

Mix in een aparte kom de eierdooiers & de rest van de suiker tot een romig wit mengsel. Dit kan met de hand of de mixer.

IMG_1944

Maak familie tussen de melk en de eidooiers. Dat wil zeggen; voeg een klein deel van het warme mengsel bij het koude mengsel en roer goed door. Daarna voeg je het gehele koude mengsel bij het warme mengsel (goed blijven roeren). Dit is nodig om het koude mengsel, waar het ei in zit, eerst op warmere temperatuur te brengen zonder dat de eieren gaan koken en je dus stukjes ei in je ijs krijgt.

Op dit punt kun je het snufje zout toevoegen indien gewenst. Een klein snufje zout wordt vaak toegevoegd aan zoete gerechten om de zoetigheid naar boven te brengen.

Verwarm het hele mengsel au bain marie tot ongeveer 82°C totdat het een mooie gebonden massa is. Je kunt dit testen door met een houten lepel door het mengsel te gaan en dan een vinger over de lepel te halen. Als het mengsel niet gaat lopen over de lepel (dus de streep die je met je vinger getrokken hebt blijft zichtbaar), dan is het goed.

Laat dit mengsel goed afkoelen in de koelkast (minimaal 1u).

Meng, als alles koud is, de blauwe-bessen mix met de melkmix en voeg de vanille en basilicum toe. Klop intussen de slagroom lobbig en meng dit ook door de rest heen. Nu kun je de mix in de ijsmachine doen en de instructies van je machine verder volgen.

IMG_1947IMG_1963

Smakelijk!