Vriendin en mede-kookliefhebber Manon tipte mij op dit Jamie Oliver recept, dus ik nodigde haar en vriendin Sophie uit om dit gerecht samen te maken. Onder het genot van een glaasje prosecco gingen we aan de slag, en met succes! Het is even wat werk, maar het ziet er prachtig uit en is ook nog eens lekker ook! En omdat de smaken niet tezeer uitgesproken zijn, zal dit gerecht zeker een allemans vriend zijn. Wie houdt er nou niet van romige risotto, en dan ook nog eens in bitterbal vorm?! Dat kan alleen maar een topper zijn..
Bereidingstijd: ~2u (+30min koeltijd) Moeilijkheid (1 t/m 5): ****
Ingredienten voor ongeveer 16 stuks:
- 30 gram boter
- olijfolie
- 2 uien
- 500 gram risotto rijst
- 0,05 gram saffraan draden
- 175 ml witte wijn
- 1,5 liter groentebouillon (van tablet)
- 170 gram geraspte parmezaanse kaas
- sap en rasp van een halve citroen
- 100 gram ongezouten pistachenoten
- 1 bol mozzarella
- 100 gram zongedroogde tomaten
- oregano
- bloem
- 3 eieren
- paneermeel
- 3 tenen knoflook
- 1 blik tomatenblokjes (400 gram)
- 1 handje verse basilicum
- chilipoeder
- peper en zout
Extra benodigdheden:
- frietpan of olie om in te frituren
- koekenpan
- rasp
- steelpannetje
Stappenplan:
Snipper de ui en 1 teen knoflook. Verhit wat olijfolie en boter in een koekenpan en fruit de knoflook en ui hierin. Zet hierbij het vuur redelijk laag, anders wordt de ui bruin. Doe de saffraan erbij. Doe ook de risotto rijst erbij en schud de pan een beetje om zodat elke korrel een dun laagje olie bevat.
Schenk dan de witte wijn erbij, zet het vuur iets hoger en laat de wijn verdampen. Blijf de rijst wel enigszins in beweging houden.
Zodra de rijst schreeuwt om meer vocht doe je de (hete) groentebouillon lepel voor lepel erbij. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een opscheplepel voor soep. Doe 1 lepel bij de rijst en laat deze helemaal opnemen door de rijst voordat je een nieuwe lepel erbij doet. Ga zo door totdat de rijst gaar is of de bouillon op is. Dit zal ongeveer 15-20 minuten duren. Houdt de rijst wel in beweging door met de pan te schudden. Probeer zo weinig mogelijk in de pan te roeren. Dan roer je de rijstkorrel kapot waardoor hij een andere structuur kan krijgen. De rijst is gaar als hij net niet meer hard is van binnen, maar wel nog een bite heeft. Breng op smaak met peper.
Zet het vuur uit en roer 70 gram van de parmezaanse kaas en het citroensap door de risotto. Laat dit afkoelen.
Wel de pistachenoten in een kom met heet water zodat de velletjes loskomen. Ontvel de pistache noten en hak ze fijn. Hak ook de mozzarella en zongedroogde tomaten klein en meng dit met de pistachenoten. Doe de rest van de parmezaanse kaas erbij en ook de citroenrasp en oregano. Dit is de vulling van je aranchiniballen.
Zet nu 3 kommen klaar; 1 met bloem, 1 met de eieren (losgeroerd) en 1 met paneermeel. Zet ook een schaal of kom klaar om je aranchiniballen in te bewaren.
Nu komt het ‘knoeigedeelte’; het maken van de ballen.
Neem wat risottorijst in je hand en druk dit plat. Zorg dat er in het midden een soort holletje is. Doe een lepel van de vulling in dit holletje. Neem vervolgens nog wat risotto en bedek de vulling hiermee. Kneed dit tot een mooie ronde bal.
Doe de bal in de bloem, daarna door het ei en daarna in het paneermeel. Zorg dat hij helemaal bedekt is. Leg het in de schaal voor later.
Herhaal dit totdat alle risotto op is. Wij kregen er ongeveer 16 ballen uit, maar dit is natuurlijk afhankelijk van hoe groot je ballen zijn. Die van ons waren groter dan een golfbal, maar kleiner dan een tennisbal. Zet ze in de koelkast totdat je ze gaat frituren.
Zet je frietpan alvast aan (175-180°C) of verhit olie in een pan tot die temperatuur.
Maak nu je arrabiatasaus. Fruit de knoflook en chilipoeder kort in wat olie in een steelpannetje, doe het blik tomatenstukjes erbij en laat dit even koken. Breng op smaak met peper en zout. Na een minuut of 10 doe je ook de basilicum (in stukjes gehakt) erbij en laat je het nog even kort staan op laag vuur totdat alles klaar is.
Nu kun je je ballen frituren. Doe ze voorzichtig in de olie. Na een minuut of 3-4 zijn ze klaar, ze zijn dan goudbruin aan de buitenkant. Laat ze kort uitlekken op wat keukenpapier.
Serveer de ballen met de arrabiatasaus en eventueel met een lekkere salade erbij.
Risotto is vrij machtig dus ik denk dat je met 3 ballen per persoon wel een goede maaltijd hebt, zeker als er ook een salade bij geserveerd wordt. Dit is natuurlijk per persoon verschillend en ook afhankelijk van de grootte van de ballen.
Wil je liever een vleesvariant? Je kunt bijvoorbeeld de zongedroogde tomaat vervangen door stukjes chorizo.