Appelroosjes

door Inge

Dit vrij simpel receptje voor appelroosjes zag ik een hele tijd geleden voorbij komen op een website, dus de originaliteitsprijs mag ik deze keer niet aan mezelf uitreiken. Uiteraard heb ik de website niet opgeslagen maar het beeld van deze roosjes en de ingrediënten bleven maar door mijn hoofd spoken. Tijd om zelf eens aan de slag te gaan dus.

Ik vind ze echt een plaatje om te zien en ze staan dus heel leuk op tafel als je bezoek krijgt. En dat terwijl het niet eens heel veel of moeilijk werk is! Perfect dus voor als je nog appels over hebt die anders toch maar liggen te verrotten in die fruitschaal.

Bereidingstijd: ~ 30min (+45min oventijd)       Moeilijkheid (1 t/m 5): **

Ingrediënten voor 6 stuks:

  • 6 plakken bladerdeeg
  • 2 zoete, rode appels (bijv. pink ladies)
  • 1 el bloem
  • 3 el abrikozenjam
  • 2 el citroensap
  • kaneelpoeder
  • poedersuiker
  • blokje boter om de bakvorm in te strijken

Extra benodigdheden:

  • deegroller
  • muffin bakvorm

Stappenplan:

Ontdooi de plakken bladerdeeg.

img_4814-2

Halveer de appels en haal het klokhuis er voorzichtig uit. Snij de appels in hele dunne plakjes. Probeer dit echt zo dun mogelijk te doen want dat is makkelijker met de roosjes oprollen straks.

img_4816-3

Neem een kom en doe hier de citroensap met water in. Leg hier de gesneden appelschijfjes in zodat ze niet bruin worden, zorg dat ze onder water staan.

img_4818-4

Bestrooi je aanrecht lichtjes met wat bloem. Haal het plastic van de plakjes bladerdeeg en leg ze net over elkaar heen zodat er een grote rechthoek ontstaat. Druk de randjes lichtjes aan en bestrooi lichtjes met wat extra bloem. Gebruik de deegroller om de plak nog verder uit te rollen en de randjes goed in elkaar te rollen.

Snij de grote plak bladerdeeg in 6 repen.

Meng in een kom 3 el abrikozenjam met 1 el water. Smeer dit op de repen bladerdeeg en bestrooi met een snufje kaneelpoeder.

Haal de appelschijfjes uit het water en laat ze even uitlekken.

Bestrijk intussen de muffinbakvorm lichtjes in met boter en verwarm de oven voor op 185°C.

Beleg elke reep bladerdeeg aan de bovenkant dakpansgewijs met een rij appels, met de ronde kant naar boven.

img_4820-5

Vouw de onderkant van de reep bladerdeeg dubbel, over de rij appels heen.

Begin nu aan 1 kant van de reep met oprollen en ga door tot hij helemaal is opgerold. Leg hem dan in de bakvorm met de bladerdeegkant naar beneden. Indien je de appel niet dun genoeg hebt gesneden, kan het zijn dat de appel gaat breken bij het rollen. Dit geeft niks, je kunt gewoon blijven doorrollen. Na het bakken merk je hier niets meer van (bij mij gebeurde dit stiekem ook!).

Herhaal dit met alle 6 de repen zodat je 6 appelroosjes krijgt.

img_4821-6

Bak de appelroosjes ongeveer 30 minuten op 185°C. Verlaag dan de temperatuur naar 150°, haal de appelroosjes uit de bakvorm en laat nog 15min doorbakken op een ovenschaal of totdat je bladerdeeg gaar is. Mocht de appel te bruin worden, zet dan de temperatuur nog wat lager of zet de bakvorm dan wat lager in de oven.

Bestrooi de appelroosjes vlak voor serveren lichtjes met poedersuiker.

Smakelijk!

img_4847-10

Misschien vind je dit ook leuk

2 reacties

Mieke Bekaert 30 december 2018 - 12:45

Kan je dit ook met filodeeg?

Reply
Inge 30 december 2018 - 16:37

Hoi, Ik had je geloof ik ook al op social media beantwoord, maar ik doe het ook hier zodat andere mensen het ook kunnen lezen.
Dit zou zeker met filodeeg moeten lukken, maar gebruik dan minstens een dubbele laag filodeeg, omdat het zo dun en breekbaar is.
Ook verwacht ik dat de oven tijd stukken korter is met filodeeg, misschien maar 20 of 30 minuutjes. Ik heb ze zelf nog niet met filodeeg gemaakt dus dat zul je dan even in de gaten moeten houden. Filodeeg is goed als het goudbruin en knapperig is.
Groetjes, Inge

Reply

Plaats een reactie