Amerikaanse chocolate chip cookies

Chocolate chip cookies.. Die van de supermarkt vind ik stiekem niet al te lekker, maar de versgebakken real-American cookies gaan er bij mij wel in, en bij Pim al helemaal. Normaliter kopen we ze wel eens als we langs de Subway lopen, want die van de Subway zijn zeker zo lekker, maar vandaag besloot ik ze eens zelf uit te proberen. En met succes! Helemaal niet moeilijk maar wel net zo lekker.

Je kunt natuurlijk ook varieren met wat je in de koekjes doet. Je kunt natuurlijk variëren met de kleur chocolade; wit, melk of puur. Maar doe er ook eens M&Ms in, of noten. Ook lekker met m&m, noten of stukjes karamel. Ook kun je natuurlijk de chocolade variant van de koekjes maken; de double chocolate chip cookie. Dit doe je door zo’n 3 eetlepels cacaopoeder door je deeg te mengen, waardoor je ook bruine koekjes krijgt.

Bereidingstijd: ~ 20min (+10min oventijd)       Moeilijkheid (1 t/m 5): **

Ingredienten voor ~30 stuks:

  • 150 gram kristalsuiker
  • 150 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 240 gram boter (op kamertemperatuur)
  • 290 gram patentbloem
  • 1 ei
  • 1 tl vanille aroma
  • 1 tl baksoda
  • 0,5 tl zout
  • 200 gram chocolate chips (wit, puur of melk; wat je zelf lekker vind! Combineren mag ook)*

*Mijn supermarkt verkoopt geen echte kant en klare chocolade chips, dus ik gebruikte gewone chocolade die ik zelf in kleine stukjes gehakt heb. Het gevolg hiervan is helaas wel dat de chocolade iets meer smelt, echte chocolate chips zijn bakvaster dan gewone chocolade. Maar ach, gesmolten chocolade wordt ook weer hard en aan de smaak zal het niet liggen. Dus in principe ziet het er daardoor alleen net iets anders uit, want je ziet niet echte chips in de koekjes zitten.

Extra benodigdheden:

  • bakplaat met bakpapier bekleed
  • Keukenmachine of mixer

Stappenplan:

Meng de twee suikers, boter en vanille aroma in de keukenmachine op lage stand (gebruik de vlinderhaak indien je een keukenmachine hebt). Doe het ei erbij en meng kort.

Doe ook de bloem, zout en baksoda erbij en meng kort totdat de bloem mooi opgenomen is. Je zult merken dat het een vrij stug deeg wordt, dit hoort zo. Meng de chocolate chips door het deeg. Indien je zelf chocolate chips maakt door een reep in kleine stukjes te hakken, zorg je uiteraard dat dit eerst gebeurd is.

Verwarm de oven voor op 190°C.

Maak kleine bolletjes deeg ter grootte van een pingpongbal (of iets kleiner). Verspreid er enkele over de bakplaat en zorg dat er voldoende ruimte tussenzit want ze zullen nog groter worden in de oven. Ik deed er 8-9 per bakplaat.

Druk ze lichtjes plat en doe ze in de oven voor 8-10min. Haal ze uit de oven en laat ze eerst op de bakplaat zelf iets afkoelen zodat ze wat harder worden. Verplaats ze dan eventueel naar een rooster waar je ze verder laat afkoelen.

Mocht je nou, net als ik, maar 1 kleine oven hebben zul je de koekjes in batches moeten bakken. Dat wil dus zeggen; plaat voor plaat. Ga je dus 30 koekjes bakken, zul je ze in 4x moeten bakken en dat kost iets meer tijd. Maar ach, ze zijn wel echt TE lekker.

Smakelijk!

img_4963-2