Ajam paniki: Indische kokos kip

door Inge

Ik kan me niet eens meer herinneren waar ik het gerecht ajam paniki voor het eerst ontdekte. Het is nog niet eens zo heel lang geleden, laten we het op de zwangerschapshormonen houden. Hoe dan ook sprak de combinatie kip met kokos in Indische variant me meteen aan en wist ik dus dat ik dit snel eens wilde maken.

Zoals altijd deed ik flink veel onderzoek, want ook van dit gerecht zijn weer 1000 varianten te vinden. Wat ik dan meestal doe is een gemene deler vinden, oftewel het gemiddelde van al die recepten. En dan bepaal ik aan de hand daarvan of ik meer of minder van een bepaald ingrediënt wil toevoegen omdat ik dat nou eenmaal lekkerder vind. Zo heb ik bijvoorbeeld de toevoeging van kokossnippers aan de saus zelf verzonnen, om de kokossmaak wat te verhogen, maar ook om te helpen de saus wat meer te binden. En heel eerlijk, ik vond die snippers echt thuishoren in dit gerecht. Maar ik heb dan ook eigenlijk stiekem geen vergelijkingsmateriaal. Maar toen ik de saus proefde voor ik de snippers erbij deed viel me dat nog enigszins tegen.

Qua rode pepers vind ik het altijd lastig. Zeker nu ik zwanger ben en eigenlijk afgeraden wordt om te pittig te eten. Ik besloot dus zelf om maar 1 rode peper toe te voegen aan de boemboe. Echter vond ik de saus echt heel mild toen ie eenmaal bijna klaar was. Daarom besloot ik nog wat extra sambal oelek toe te voegen op het einde, om hem net wat meer ‘sjwung’ te geven. Is dat trouwens een woord? Ik gebruik het regelmatig in de spreektaal maar heb geen idee waar het naar vertaald.

Anyways, deze ajam paniki, oftewel Indische kokos kip vond ik verrassend heerlijk! Het leek ergens wel een beetje op een hele frisse en snelle rendang, maar dan van kip. En het staat veel sneller op tafel dan rendang, dus zeker wel perfect voor een doordeweekse avond. Ik serveerde het met witte pandanrijst en broccoli, maar het lijkt me bijvoorbeeld ook lekker met sperzieboontjes. Je kunt hem natuurlijk ook altijd als onderdeel van je ultieme rijsttafel serveren.

ajam paniki
ajam paniki

Ajam Paniki: Indische kokos kip

Print
Porties: 2 personen Bereidingstijd:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Beoordeling: 5.0/5
( 1 stemmen )

Ingrediënten

 • ∼ 320 gram kipdijfilet
 • 2 sjalot
 • 3 tenen knoflook
 • 3 cm verse gember, of 2 tl gemberpuree
 • 1 of 2 rode pepers
 • 2 tl palmsuiker (of een halve schijf)
 • 1 tl laos
 • 1 tl koenjit (kurkuma)
 • 4 el olie
 • 2 blaadjes kafir limoen (optioneel)
 • 2 stengels sereh (citroengras)
 • 0,5 tl zout
 • 0,5 limoen of 2 tl limoensap
 • 200 ml kokosmelk
 • 3 el kokossnippers
 • Voor erbij: Rijst en broccoli of boontjes

STAPPENPLAN

 1. Pel de sjalot, gember en knoflook en hak grof. Hak ook de rode pepers grof.
 2. Doe de sjalot, gember, knoflook, rode peper, palmsuiker, laos, koenjit, zout met 2 el olie in een keukenmachine en maal fijn. Kan ook eventueel met de staafmixer of handmatig met de vijzel. 
 3. Kneus de sereh door er met de achterkant van je mes op te slaan. Zet opzij voor later.
 4. Verhit een wok met de rest van de olie en fruit hierin de boemboe uit stap 2 op mediumlaag vuur in zo'n 10 minuten gaar.
 5. Snij intussen de kip in stukjes.
 6. Voeg de kip toe aan de wok en bak de kip op wat hoger vuur rondom aan. Voeg ook de sereh en kafir limoen blaadjes toe en bak deze even mee.
 7. Rooster intussen de kokossnippers in een droge koekenpan goudbruin. Pas op want dit kan snel gaan. Doe in een apart kommetje zodra het goudbruin is.
 8. Doe de kokosmelk bij de kip en breng dit aan de kook.
 9. Voeg na 3 minuten de geroosterde kokossnippers toe en laat het geheel verder inkoken tot de gewenste dikte. Dit duurde bij mij ongeveer 5 minuten. Proef de saus en breng eventueel verder op smaak. Ik had zelf maar 1 rode peper gebruikt en heb daardoor op dit punt nog 2 tl sambal oelek toegevoegd om nog net wat meer spice te geven.
 10. Haal vlak voor het serveren de sereh en kafir limoen uit de saus. Voeg het limoensap toe aan de saus.
 11. Serveer met rijst en bijvoorbeeld broccoli of boontjes.
 12. Smakelijk!
ajam paniki indische kokos kip
ajam paniki

Volg je me al op social media?

Facebook / Instagram / Pinterest

Of tag @knoeienmetinge.nl of #knoeienmetinge als je iets van mijn blog maakt.

Misschien vind je dit ook leuk

3 reacties

Conny 27 september 2020 - 09:27

Super lekker gegeten!! Goed recept. Neem ik op in mijn favorieten 😋

Reply
Inge 9 oktober 2020 - 18:00

Hi Conny,
Wat leuk om te horen! Late reactie, maar als je me ook op social media volgt heb je wellicht meegekregen dat ik net moeder ben geworden.

Groetjes,
Inge

Reply
Marjolein 17 september 2021 - 14:06

Hi! Lekker gerecht, precies pittig genoeg met 2 rode (Spaanse) pepers en gemakkelijk te maken, dankjewel!

Reply

Plaats een reactie