Zoals mijn trouwe volgers inmiddels weten zit ik voor mijn werk 3 weken in India. Dat is natuurlijk helemaal niet erg, want in plaats van dat ik bibberend onder een dekentje moet kruipen, druipt hier het zweet van mijn voorhoofd en kan ik dus nog lekker even mijn voorraad vitamine D bijwerken. Dat betekent helaas wel dat ik dit jaar geen tijd had om lekkere kerstrecepten uit te werken voor jullie.
Natuurlijk staan er al enkele recepten op de blog die wat mij betreft perfect in elk kerstmenu passen, zoals deze beef wellington, deze pompoen-ravioli of deze coquilles met pastinaak. Of in de zoete categorie deze panna cotta of dit chocolade nagerecht met rozemarijn-ijs wat ik 2 jaar geleden voor mijn kerstmenu maakte. Maar toch wilde ik dit jaar wat extra aandacht schenken aan heerlijke kerstrecepten. Kerst is voor mij namelijk het familiefeest van het jaar. Dit heeft meerdere redenen. Ik ben niet gelovig, dus kerst is voor mij niets religieus. Voor mij is kerst echter wel het moment van het jaar om even goed stil te staan bij al het goede in mijn leven en dit geluk samen met mijn familie te vieren. Tweede reden dat ik kerst zo belangrijk vind is omdat dit een van de zeldzame momenten in het jaar is dat mijn familie compleet is. Mijn broer woont niet helemaal in de buurt en die zie ik dus niet zo heel erg vaak. Die enkele momenten per jaar dat we dus allemaal samen zijn, zijn voor mij extra speciaal.
Om deze redenen, maar ook omdat ik koken nou eenmaal echt heel erg leuk vind, pak ik dus altijd flink uit met het kerstdiner. Al enkele jaren verzorg ik, met een beetje hulp van moeders, een 4-gangen diner, dat natuurlijk rijkelijk aangevuld wordt met goeie flessen wijn (waar papa al weken voor kerst mee bezig is) en een kerstboom vol kadootjes. Zodra de eerste pepernoten in de supermarkt liggen, wat natuurlijk stiekem belachelijk vroeg is, beginnen mijn hersenen overuren te draaien. Wat zal ik dit jaar eens met kerst maken? Elk vrij uurtje dat ik heb droom ik over het menu. Okee, het is echt niet zo dat het mijn leven beheerst, maar ik ben er wel echt veel mee bezig. In gedachten dan, want ik wil niet dat mensen me voor gek verklaren als ik in september al begin over het kerstdiner. Zo krijgt langzaam week na week een nieuw stukje diner vorm en uiteindelijk ongeveer een week voor kerst weet ik helemaal tot in de puntjes wat ik wil gaan maken. Wat het kerstmenu voor dit jaar wordt, dat hou ik nog heel even voor me.
Om jullie toch wat kerstdiner inspiratie te geven dit jaar, heb ik mijn medefoodbloggers gevraagd om input. Via een facebookgroep speciaal voor foodbloggers vroeg ik ze om hun beste kerstcreaties. Ze deelden massaal recepten met me, die ik dan weer met jullie mag delen. Ik kreeg zelfs zo ontzettend veel reacties van medebloggers dat ik ze moeilijk allemaal kon delen. Ik koos er dus voor om van elke blogger het lekkerste of leukste recept op te sommen in deze roundup. Van voor- tot nagerechten, van simpel tot uitdagend en zelfs enkele vega(n) recepten. Een voor een liep het water in mijn mond bij het lezen van de recepten en zien van hun foto’s. Als jullie daar geen inspiratie van krijgen???
[divider type=”dashed”]
Voorgerechten:
Avocado-komkommer soep:
Hoewel bij ons thuis kerst zeker niet in het teken staat van gezond doen en we dus absoluut geen calorieën tellen, zal dat niet in elk huishouden gelden. Reden genoeg dus om ook enkele gezonde recepten te highlighten. Cora bedacht deze avocado-komkommer soep, een perfect licht en vooral gezond voorgerecht voor een (gezond) kerstdiner. Cora, eigenaar van Cultfood, kookt op haar blog veel met eigengeteelde producten en probeert de lezer mee te nemen naar de oorsprong van haar gerechten. Erg leuk om te lezen allemaal.
Vega ravioli van rode biet:
Wauw, wat een prachtig gerecht. Dit blijkbaar simpele gerecht zal zeker weten elke gast laten verbazen. Want het ziet er verbazingwekkend sjiek uit, wat dus perfect is voor als je indruk wilt maken op je schoonouders of wie dan ook. Deze ravioli gemaakt van rode biet en gevuld met geitenkaas kan iedereen maken. Het is een vegetarisch gerecht, maar volgens mij zou elke vleeseter dit met alle liefde voorgeschoteld krijgen. Bedankt voor dit recept, Andrea van Anniepannie.
Vega christmascracker:
Je kent vast wel de ‘christmascracker’, een knalbonbon waar meestal een speeltje of spreuk in zit. Vriendinnen Vivian en Marjolein van de blog ‘Foodies have arrived‘ bedachten een kerstgerecht rondom deze christmascracker. Deze champignoncracker is gemaakt van een mix van paddenstoelen en bladerdeeg en daarom een goed vegetarisch alternatief voor een voor- of hoofdgerecht tijdens het kerstdiner. Heb je een mix van vega en non-vega gasten, dan kun je natuurlijk variëren met de vulling door er bijvoorbeeld kip aan toe te voegen. Ik vind hem leuk bedacht!
Pasteitjes met brie, honing & tijm:
Een gerecht wat bij ons thuis vrijwel elke kerstavond op tafel verschijnt is het pasteitje. Meestal met een ragout van champignon of kip. Omdat de dag van kerstavond meestal nog gewoon gewerkt moet worden hebben we dan namelijk nog geen tijd om uitgebreid te koken. Een pasteitje is dan lekker simpel, maar wel heel lekker. Nou gaf Maris van de ‘Flying Foodie‘ mij dit recept voor pasteibakjes met brie, honing & tijm. Daar had ik zelf nou nog nooit over nagedacht, om eens wat anders te serveren dan ragout bij je pasteitje. Ziet dit er niet overheerlijk uit? Nu deelde Maris nog een ander gerecht met me, wat ik jullie eigenlijk niet wilde onthouden. Deze pannenkoekjes met zeekraal en rivierkreeftjes zien er ook TE kerstig uit, niet?
Wildbouillon met gerookte eend:
Een licht, feestelijk en smaakvol voorgerecht. Wie wil dat nou niet aan zijn gasten voorschotelen? Het recept voor deze wildbouillon met gerookte eend komt van ‘de kokende zussen‘. Omdat ze kant- en klare gerookte eend gebruikten, heb je niet de ellende van het zelf roken en kan deze soep dus eigenlijk niet misgaan. Wederom een prima voorgerecht voor elk kerstmenu.
Hoofdgerechten:
Konijn met bier en chorizo:
Konijn kan altijd, toch eten wij het zelden. Zonde eigenlijk, want het is zo lekker. Elsa van ‘ElsaRblog‘ bedacht dit recept met konijn, chorizo en bruinbier. Volgens haar is het een perfect recept voor kerst. Dat geloof ik wel, want wie wil er nou niet alcohol verwerkt in zijn eten met kerst, en knapperige chorizo lust ik ook altijd wel. Ziet het er niet lekker uit? Volgens Elsa is het ook nog eens niet moeilijk om te maken, dus zeker het proberen waard voor de ietwat onervaren hobbykoks onder ons.
Pasta met saus van eend:
Bij een goed kerstdiner hoort een stuk wild. Dat is althans het motto wat bij ons thuis al jaren geld. Mijn vader is een echte wildliefhebber en normaal eten we niet zo vaak wild dus dat maakt het extra speciaal met kerst. Normaliter is dat echt een homp vlees, zoals een hertenbiefstuk. Nooit over nagedacht om wild eens te verwerken in saus, zoals in dit recept van pasta met een saus van eend. Wat ziet dat er lekker uit, en ik hou niet eens zo heel erg van eend. Op ‘Eerst Koken‘ vind je zelfs nog meer interessante recepten die wat mij betreft ook prima thuishoren in een goed kerstmenu, zoals deze witte chocolademousse met karamelpopcorn.
Pulled everzwijn:
Vergeet pulled pork & pulled chicken. Met kerst ga je voor speciaal. Staat kerst bij jullie niet in het teken van sjiek dineren, maar gewoon lekker eten of wellicht zelfs een winterbbq, ga dan deze uitdaging aan en probeer eens pulled everzwijn te maken. Volgens ‘de BBQ Bastard‘ brengt dit gerecht een ‘erg feestelijke warm gevoel’ met zich mee en leent het zich dus bij uitstek voor een kerstdiner. Of het nou voor kerst is of niet, dit gerecht staat bij deze op mijn to-do lijstje.
Kalkoenfilet met paddenstoelensaus en cranberries:
In USA wordt de kalkoen volop geserveerd tijdens thanksgiving, dat elk jaar in November plaatsvindt. Maar ook met kerst misstaat deze rakker niet op tafel. Je kunt je natuurlijk wagen aan een gevulde kalkoen, zoals ze dat in USA doen. Maar je kunt het ook iets simpeler houden, en deze kalkoenfilet met een paddenstoelensaus en cranberries op tafel toveren. Door de toevoeging van de cranberries krijgt dit gerecht een ontzettend feestelijke uitstraling en omdat het simpel en snel te bereiden is, is het een prima recept voor een zorgeloze kerst. Bak de filetjes niet te lang, want kalkoen droogt iets sneller uit dan kip. Wil je het gerecht extra kerstig maken? Serveer er dan deze kerstkranssalade bij. Wat een plaatje, dankjewel Hanneke van Culinea.nl!
Kerst in Indiase sferen:
Hoe toevallig dat Johanneke van ‘Bijna net zo lekker als thuis‘ een Indiaas kerstmenu op de blog heeft staan. Zo kan ik jullie toch nog een beetje inspireren vanuit het land waar ik mij momenteel bevind. Want ik ben in deze 3 weken echt van de Indiase keuken gaan houden. Of ik het zelf als kerstdiner zou voorschotelen, dat weet ik niet. Maar voor elk ander diner, absoluut! Het leuke aan Indiaas eten is dat je aller lekker deelt in plaats van elk je eigen bord hebt. Dat past dan natuurlijk wel weer in de kerstgedachten. Deze lamscurry met amandelen zou in dat geval dus prima op zijn plaats zijn.
Desserts:
Veenbessentaart met oreo’s:
Wat een plaatje, deze veenbessentaart met oreo’s. Het water loopt mij echt in de mond bij het zien van deze foto. Niet alleen omdat het lekker uitziet, maar het klinkt ook nog eens heerlijk. Een echt feestelijk recept wat perfect bij de kerstdagen past. Door gebruik van de veenbessen (cranberries) zal deze taart niet al te zoet zijn, maar juist in balans met ook een licht zuurtje erin. En je kan hem ook nog eens 2 dagen van tevoren maken, waardoor je stressvrij met kerst zelf bent. Op de blog eenlepeltjelekkers.be toont Annelies dat ze in België ook een fijn gevoel voor lekker eten hebben. Wat een ontzettend fijne recepten heeft ze op haar blog staan. Zo nu en dan komt er een ingrediënt naar boven waar ik nog nooit van heb gehoord, maar met een beetje gegoogle leer je al snel wat de Nederlandse variant ervan is. Zo vind je er ook een heerlijke ceviche van zeebaars en een zeebaars met pompoenpuree welke ook zeker niet zouden misstaan in een kerstdiner.
Ijstaart met chocolade en mokka:
Vergeet de ouderwetse Viennetta ijstaart. Ondanks dat die stiekem echt wel heel lekker is komt hij stiekem elk gezinslid inmiddels de strot uit. Het is toch veel leuker om een zelfgemaakte ijstaart voor te schotelen? Lianne van de blog ‘De Zoetekauw‘ bedacht deze ijstaart met chocolade en mokka. Wat een plaatje. En je kan hem al een dag of 2 van tevoren maken, zodat je op kerstavond zelf geen keukenstress hebt. Perfect toch?
Kwarktaart met stoofpeertjes:
Stoofpeertjes laten mij echt gelijk aan kerstmis denken. Ik eet ze namelijk alleen met kerst, en verder eigenlijk nooit. Terwijl ze stiekem wel heel lekker zijn. Deze kwarktaart met stoofpeertjes is dus wederom een prima dessert dat al een dag voor kerst gemaakt kan worden om keukenstress te voorkomen. Vyella van ‘Vyella.nl‘ gebruikt zelfs kant- en klare producten om je kerststress nog minder te maken. Een kind kan de was doen, en toch zul je je gasten verrassen met dit heerlijk winters gerecht.